АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кетамін

Опис: Ін’єкційний кетамін застосовується сам по собі або в поєднанні з іншими ліками для індукції виключення свідомості перед і під час операції або іншої медичної маніпуляції. Він належить до системних анестетиків і є антагоністом NMDA-рецепторів.

Показання: Наркоз.

Протипоказання: вагітність або грудне вигодовування, серцева недостатність та інші кардіологічні патології, дихальні порушення, наприклад, астма чи підвищений внутрішньочерепний тиск, наявність в анамнезі зловживання наркотиками або алкоголем, зловживання алкоголем зараз.

Застереження: Алергічні реакції, біль в грудях, утруднене дихання, кров’яниста або непрозора сеча, утруднене або болюче сечовипускання, тахі- і брадикардія, аритмія, запаморочення, млість, м’язові спазми або ригідність, судомні напади, незвичайна поведінка і ідеї, важка дезорієнтація, сноподібні стани, галюцинації різного характеру, двоїння в очах і порушення окорухових функцій, нудота, блювання, втрата апетиту, почервоніння, біль або утворення міхурів в ділянці кулевого пошкодження.

Дозування / шляхи введення: 100 мг/мл, кетаміну гідрохлорид не може вводитися в/в без відповідного розведення. Згідно USP його рекомендують розводити однаковим об’ємом стерильної води для ін’єкцій, хлориду натрію (0.9%) або 5% декстрози на воді.

 


[1] Детальніше див. за посиланням http://www.tourniquets.org/emergency_literature.php

[2] Скорочено "ДЗСП ОБРН" (деформації, забиття, садна, проникнення, опіки, болючі місця, рвані рани, набряки), зустрічається у бланку швидкої оцінки травми

[3] ЗРАЗОК не є основним елементом для військового лікаря, однак потрібно зазначити наступне: ознаки і симптоми, алергія на ліки, попередня доречна історія, останній пероральний прийом і події, що передували отриманню травми (механізм ушкодження)

[4] ДЗСП-ОБРН - деформації, забиття, садна, проникнення; опіки, болючі місця, рвані рани, набряки.

[5] Основні моменти цього розділу взяті з наступного сайту: http://www.trauma.org/archive/thoracic/CHESTtension.html

[6] Взято з http://emedicine.medscape.com/article/432650--‐overview

[7] Різниця між систолічним та діастолічним артеріальним тиском.

[8] Взято з http://www.rn.com/getpdf.php/640.pdfhttp://www.rn.com/getpdf.php/640.pdf

[9] Одна одиниця ер. маси становить 450 мл.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 366 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)