АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Д и з е н т е р і я

  Збудник Бактерія, яка відоситься до роду шигел. Нерухомі, не утворюють спор та капсул. Швидко розмножуються на таких продуктах: котлети, молоко, сметана, творог, паштети, холодець.
Джерело інфекції Хвора людина (на госту чи хронічну форму та бактеріоносій). При гострій формі хворий особливо небезпечний у перші 5-ть днів
Механізм передачі Фекально-оральний. Фактори передачі: харчові продукти масового вжитку (особливо молочні) які не проходили перед вживанням термічну обробку, сирі овочі та фрукти; вода з відкритих водоймищ; предмети вжитку, в першу чергу посуд та іграшки. Фактори передачі (вода, молоко, овочі) забруднюються через грязні руки від джерела інфекції (повари, офіціанти, продавці, працівники молокозаводів) або шляхом сточних вод, які потрапили до водопровідної сітки. В житлові приміщення вони можуть переноситись мухами. Шляхи передачі:харчовий, водний, контактний.
Інкуб період В середньому 2-3 дні.
Клінічна картина Гострий початок.з коротким (1-3 дні) підвищенням температури до субфебрильних цифр, короткочасна блювота, нудота, схваткоподібний біль внизу живота, частіше зліва.Часті (6-7 разів на день) рідкі випорожнення зпостійними домішками слизу, а іноді крові. Харатерні так звані тенезми –несправжні, дуже болючі поклики на випорожнення.
Проти епідемічні заходи Обов”язковій госпіталізаціїї в інфекційне відділення підлягають хворі важкими та середньої важкості формами, різко ослаблені, персонал дитячих, лікувальних закладів, особи, які проживають в гуртожитках та комунальних квартирах. При лікуванні в домашніх умовах проводять поточну, а потім заключну дезінфекцію; за контактуючими у вогнищі встановлюють 7-денний нагляд (вимірювання Т°, огляд стулу).

 

В і р у с н и й г е п а т и т “ А” (ВГА)

Збудник Вірус, стійкий в оточуючому середовищі, при кімнатній температурі зберігається протягом декількох тижнів або місяців, а при температурі 4°С – декілька років. Чутливий до формаліну, УФО, гине при кип”ятінні.
Джерело інфекції Хвора людина, в тому числі на стерту та безжовтушну форму, а також вірусоносій. Особливо багато виділяється збудника протягом першого тижня жовтушного періода.
Механізм передачі Фекально-оральний. Інфекція передається через випорожнення, сечу, кров.Фактори передачі: вода, харчові продукти (м”ясні, молочні, хліо-булочні). Шляхи передачі: водний, аліментарний, контактно-побутовий. Сприйнятлвисть людей до вірусного гепатиту А надзвичайно висока.
Інкуб період В середньому 20-25 днів.
Клінічна картина Типові форми ВГА мають циклічний перебіг: а) період продроми або переджовтушний період, для нього характерно: гострий початок, температура – 38-40°С, втрата апетиту, нудота, відчуття дискомфорту в епігастрії, біль в ділянці печінки. Через 2-4 дніі змінюється колір сечі - вона стає темною, як пиво; кал навпаки світлішає (колір віконної замазки). Збільшується у розмірах печінка та стає болючою. б) жовтушний період: спочатку стають жовтими склери, слизова оболонка піднебіння, потім – шкіра. Виражена загальна слабкість, знижується артеріальний тиск, язик обкладений білим нашаруванням. В) період реконвалесценції (видужання): протягом якого функція печінки, забарвлення шкірних покривів та слизових оболонок, колір кала та сечі нормалізуються. Триває він від 1-2 до 8-12 місяців. Повне видужання буває у 90% випадків. У деяких лишається порушення функції та запальні процеси жовчо-вивідних шляхів.
Протиепідемічні заходи Особи, які контактували з хворим потребують медичного нагляду протягом 35 днів (вимірювання температури, огляд шкіри, слизових оболонок, калу та сечі). Дітям (від 1 до 14 років) та вагітним жінкам, які перебували в контакті з хворим вводять g-глобулін. Всі реконвалесценти протягом 2-4 тижнів вважаються недієздатнми. Їх звільняють від важкої фізичної праці, занять спортом, відряджень строком на 3-6 місяців.

 

В і р у с н и й г е п т и т “В”


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 325 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)