АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

С а л ь м о н е л ь о з

Збудник Мікроби з родини кишечних бактерій роду Salmonella. Стійки в зовнішньому середовищі. В товщі шматка м”яса (10-11 см) вони витримують кип”ятіння, в солониіні (29% солі в розсолі) зберігають життєздатність протягом 4-8 місяців, в соленому та копченому м”ясі – 75-80 днів, в молоці виживають до його скисання. Довго живуть в грунті (4,5міс.), навозі (3 міс.), випорожненнях тварин (до 4-х років).
Джерело інфекції Основним джерелом інфекції є свійські тварини – велика та мала рогата худоба, свині, кури, індичкі, водоплаваючі птахи, собаки, кішки а також домові гризуни, дикі птахи (утки, голуби, чайки); також хворі на сальмонельоз та хронічні носії збудника. Серед тварин сальмонели передаються фекально-оральним шляхом. При захворюванні птахів сальмонели потрапляють в яйця, які вони відкладають.
Механізм передачі Фекально-оральний. Фактори передачі: інфіковане м”ясо хворих тварин, м”ясопродукти, яйця. Епідеміологічна небезпека зростає під час виготовлення фаршу і порушенні технологічного та гігієнічного режиму в приготуванні в першу чергу м”яснихблюд, при зберіганні готових блюд в теплі. Спостерігається зараження при вживанні сирих курячіх та качачих яєць. Рибні та молочні продукти відіграють меншу епідеміологічну роль у захворюванні. Описані випадки захворювання, які пов”язані з вживанням забрудненої води. Зараження людей млже виникати на етапах догляду за тваринами на птахофабриках, бойнях, пасовищах, м”ясокомбінатах та ін.)
Інкуб.п-д В середньому 12-24 години.
Клінічна картина Гострий початок, нежить, лихоманка до 38-40°С, Біль в животі, нудота, блювота, потім з”являється частий, водянистий зловонний пронос. Турбує головний та м”язевий біль. Якщо випорожнення стають частими, може розвинутись дегідратація (зневоднення). Зазвичай захворювання триває 1-2 дні, іноді затягується до 5-6 днів
Профілактичні заходи Попередження захворювань серед сільськогосподарських тварин та птахів, забеспечення належного санітарного режиму на бойнях, м”ясо-молочних підприємствах. Дотримання санітарно-гігієнічних норм, правил зберігання, транспортування та кулінарної обробки харчових продуктів. На підприємствах громадського харчування варто поводити дезінфекцію та дератизацію. Робітників громадського харчування наоюхідно обстежувати на наявність носійства.
Протиеп. заходи Хворих та в деяких випадках носіїв необхідно госпіталізувати. Після виписки з стаціонару проводять дворазове бактеріологічне обстеження калу (на 3-й та 6-й день після закінчення лікування). За вогнищем ведеться спостереження протягом тижня.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 325 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)