АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ. Спинальні сегментарні автоматизми

Хапальний – дитина хапає і міцно тримає предмет, при торканні ним поверхні долоні. При цьому іноді вдається підняти дитину над опорою (рефлекс Робінсона). При натисканні в районі основи II-III пальців підошви, відбувається підошовне згинання пальців (фізіологічний до 2-4 міс.).

Моро (охоплюючий)

а). дитину, що знаходиться на руках лікаря різко опускають на 20 см, потім підіймають до вихідного рівня;

б). швидким рухом розігнути нижні кінцівки;

в). шльопнути по поверхні, на якій лежить дитина на відстані 15-20 см з обох боків від голови;

Відповідь - дитина спочатку відводить руки в сторони і розгинає пальці, потім повертає руки в вихідне положення (фізіологічний до 4 міс.).

Рефлекс опори - дитину треба взяти пахви з боку спини, підтримуючи вказівними пальцями голову - піднята дитина згинає ноги в кульшових і колінних суглобах. Опущений на опору, він спирається на неї всією ступнею, "стоїть" на напівзігнутий ногах, випрямивши тулуб (фізіологічний до 2 міс.).

Рефлекс автоматичної ходи - коли дитина знаходиться в позі опори, злегка нахилити уперед, вона "крокує" по поверхні, не супроводжуючи ці кроки рухом рук.

Рефлекс повзання (Бауера) - дитину кладуть на живіт так, щоб голова і тулуб були розташовані по середній лінії. У такій позі дитина підіймає голову і здійснює повзаючі рухи. Якщо під підошви підставити долоні, то рухи активізуються, до "повзання" підключаються руки (фізіологічний до 4 міс).

Галанта - якщо у дитини, яка лежить на боку провести великим і вказівним пальцем по паравертебральним лініям від шиї до сідниць, дитина вигинається дугою (фіз. до 4 міс).

Переса - в положенні дитини на животі проводять пальцем по остистих паростках від копчика до шиї, що викликає прогинання тулуба, згинання верхніх і нижніх кінцівок, підняття голови, таза, а іноді сечовиділення і дефекацію. Р-с болісний, тому його досліджують останнім (фізіологічний до 4 міс.).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)