АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Симптоми при позалегеневому туберкульозу

Прочитайте:
  1. А. КЛІНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  2. Вакцинація новонароджених проти туберкульозу.
  3. Ветеринарно-санітарні заходи в неблагополучних щодо туберкульозу господарствах
  4. Визначаються симптоми подразнення очеревини. При гінекологічному дослідженні відмічається блідість
  5. Вкажіть, які симптоми виникають при подразненні ядер чи стовбура блукаючого нерва?
  6. Вкажіть, які симптоми виникають при подразненні ядер чи стовбура блукаючого нерва?
  7. Вкажіть, які симптоми виникають при подразненні ядер чи стовбура блукаючого нерва?
  8. Вкажіть, які симптоми виникають при подразненні ядер чи стовбура блукаючого нерва?
  9. Діагностика туберкульозу
  10. ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ПСЕВДОТУБЕРКУЛЬОЗУ У ДІТЕЙ

Симптоми туберкульозу легенів

При туберкульозі легенів у людини спостерігається різке зниження маси тіла. Такі люди виглядають худими і блідими, загострюються риси обличчя. У разі хронічної форми туберкульозу відзначається дуже сильне виснаження. При обмежених формах захворювання у пацієнтів спостерігається сильна слабкість, надмірна втомлюваність, особливо сильно проявляється вранці, і знижена працездатність. При наявності легеневого туберкульозу у дітей, вони починають відставати в навчанні, погано спати і їсти. Дуже важкий стан пацієнта відзначається в разі масивних форм захворювання. У всіх хворих спостерігається кашель. Спочатку кашель є сухим і наполегливим, особливо сильно він проявляється в ранкові та нічні години. Сухий кашель з часом змінюється вологим і супроводжується мокротинними виділеннями. Такий кашель носить хронічний характер і він не проходить навіть після трьох тижнів лікування, що відразу ж має насторожити хворого. У разі ГРЗ, запалення легенів або бронхіту також спостерігається кашель, незважаючи на це він носить зовсім інший характер і турбує менш тривалий час. У разі обмежених форм туберкульозу легенів, температура тіла хворого може підвищуватися максимум до 38 градусів. Такі температурні скачки, як правило, відзначаються у вечірній чи нічний час і супроводжуються ознобом і надмірним виділенням поту. Тільки при обширних формах інфекційного процесу можливі дуже високі скачки температури тіла. Одним з основних симптомів даного захворювання є кровохаркання. Даний симптом, як правило, відзначається при інфільтративному туберкульозі, та деяких інших його формах. Дана ознака в більшості випадків проявляється відразу ж після нападу кашлю. Крім мокротиння, в такі моменти назовні виходить в невеликих кількостях ще й свіжа кров. Такі випадки можуть привести до виникнення легеневої кровотечі, яка може послужити причиною смерті хворого. Необхідно в разі його розвитку терміново викликати швидку допомогу. Важливо знати відміні риси туберкульозного кровохаркання і цього ж стану, при раку легенів або серцевій недостатності.

 

Симптоми при позалегеневому туберкульозу

 

Туберкульозна паличка здатна вражати не тільки легені, але й інші органи. Виявити позалегеневий туберкульоз, як правило, вдається тільки після виключення всіх інших захворювань з такими ж ознаками. Виявити його набагато швидше вдається в тому випадку, якщо у хворого раніше була відзначена легенева форма туберкульозу. Симптоми позалегеневої форми безпосередньо залежать від локалізації інфекційного процесу.

Туберкульоз головного мозку і мозкових оболонок: виникає найчастіше впродовж одного – двох тижнів.

Туберкульоз центральної нервової системи, в більшості випадків спостерігається в дитячому віці або у дорослих людей з ослабленою імунною системою.

Спочатку про себе дають знати сонливість, безсоння, надмірна дратівливість і підвищення температури. Уже через тиждень хворого починають турбувати блювота і головні болі. Крім цього також відзначаються больові відчуття в області спини при витягуванні нижніх кінцівок або в лежачому положенні при нахилі голови до грудей, а також м’язова напруженість потиличної частини шиї. Також відзначаються різні нервові розлади.

Туберкульоз хребта, кісток і суглобів: супроводжується обмеженням рухливості, патологічними переломами, нестабільністю, а також больовими відчуттями в районі уражених ділянок тіла.

Дуже важливо відрізнити дану патологію від безлічі інших захворювань опорно-рухового апарату.

Туберкульоз органів травного тракту: виявляється такими симптомами, як: періодичні запори і проноси, метеоризм, болі в животі, кров в калових масах, тривале підвищення температури. Цілком можливий і розвиток непрохідності кишечнику.

Туберкульоз шкіри: проявляється у вигляді щільних ущільнень і вузликів, локалізованих під шкіряним покривом, які з часом збільшуються, розривають шкіру і вивільняють характерні сирнисті маси білого кольору. Можуть бути й інші ознаки даної патології.

Туберкульоз органів сечостатевої системи: може локалізуватися

в різних сечостатевих органах як чоловіків, так і жінок. Поразці, в більшості випадків, піддаються нирки. До симптомів, що виявляється при ураженні нирок, можна віднести: больові відчуття в ділянці нирок і в області спини, кров у сечі, а також підвищення температури тіла. Набагато рідше туберкульозна паличка локалізується в сечівнику, сечоводах і сечовому міхурі. У даних випадках розвиваються численні порушення процесу сечовипускання: сеча з кров’ю, затримка сечі, больові відчуття і т. д.

В разі поразки паличкою Коха статевих органів цілком можливе формування і такий дуже серйозної патології як безпліддя.

Профілактика

 

На сьогоднішній день основною профілактики туберкульозу є вакцина БЦЖ. На основі «Національного календаря профілактичних щеплень» щеплення роблять при відсутності протипоказань в пологовому будинку, на 3-7 й день життя дитини. Ревакцинацію проводять при негативній реакції Манту і за відсутності протипоказань, в 7 – 14 років. З метою виявлення хвороби на ранніх стадіях, необхідно проходити флюорографічне обстеження не рідше 1-го разу на рік (в залежності від стану здоров’я, професії і приналежності до різних «груп ризику»). Також обстежитися потрібно при різкому, в порівнянні з попередньою, зміні реакції Манту, фтизіатром може бути запропоновано проведення профілактичної хіміотерапії декількома препаратами, в комплексі з вітамінами і гепатопротекторами.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 291 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)