АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Накриття стерильного стола в перев’язочній

Прочитайте:
  1. БЛОК 2. ПІДГОТОВКА ТА ОДЯГАННЯ СТЕРИЛЬНОГО ХАЛАТА.
  2. Из каких периодов состоит систола желудочков?
  3. НАКРЫТИЕ СТЕРИЛЬНОГО СТОЛА В ПЕРЕВЯЗОЧНОЙ.
  4. Одягання стерильного халата
  5. ОСНАЩЕНИЕ СТОЛА для проведения предтрансфузионных
  6. Особенности возбудимости сердца. Экстрасистола
  7. Охарактеризуйте вимоги до санітарно – гігієнічного режиму зони стерильного режиму операційного блоку
  8. Расчет местной вытяжной вентиляции для стола промывки деталей керосином.
  9. СБОРКА СТЕРИЛЬНОГО

1. Прослідкуйте, щоб перед накриванням стерильного стола санітаркаретельно прибрала перев’язочну.

2. Здійсніть знезараження повітря за допомогою бактерицидних ламппротягом ЗО хв.

3. Обробіть поверхню стола двічі 0,2 % розчином хлорантоїну.

4. Надягність стерильну маску, здійсніть хірургічну обробку рук, надягнітьстерильний халат, стерильні гумові рукавички обробіть їх 70° етиловим спиртом

5. Запропонуйте санітарці відкрити бікс із стерильною білизною

6. Перевірте контроль якості стерилізації за допомогою індикатора.

7. Вимийте стерильне простирадло, розгорніть його так, щоб залишилось 4шари і накрийте ним столик. Якщо стіл великих розмірів, тоді використовуйте 4 простирадла з тим розрахунком, щоб вони не лише цілкомпокривали стіл, але й звисали за його краї на 30-40 см.

8. Запропонуйте санітарці відкрити бікси з стерильним інструментарієм.

9. Розкладіть інструменти в певному порядку в 3-4 ряди. У перший рядпокладіть інструменти, що частіше використовуються, у другий ряд тіінструменти, які потрібні саме для даної перев’язки, у третій ряд -інструменти, котрі застосовують менше. У лівому куті складіть скальпелі, ножиці, шовний матеріал. Після розкладання Інструментів стіл накрийте стерильним простирадлом в два шари, причому краї верхніх шарів повинні звисати на 5-7 см вище від нижніх.

Пов ‘язки на грудну клітку. Застосовують широкі бинти. Особливістю пов’язок на цю ділянку тіла є легке сповзання їх, а також можливість обмеження дихальних екскурсій, що дуже небажано у людей похилого віку. На верхню половину грудей накладають переважно вісімкоподібні пов’язки з перехрестом на спині чи у ділянці груднини — залежно від локалізації рани. Доповнюють їх циркулярними турами навколо грудей.

Для бинтування нижньої половини грудей може бути рекомендована висхідна спіральна пов’язка. Для кращого утримання перед накладанням цієї пов’язки через дельтовидні м’язи з обох боків перекидають дві стрічки бинта, що перехрещуються на спині мал. 1

Мал. 1. Накладання висхідної

спіральної пов’язки зі стрічками-проймами через плечі на ділянку грудей

Пов’язки на руки та плечовий пояс. Пов ‘язки на палець можуть бутивиконаними за типом повертальних, спіральних та колосоподібних. Для цього використовують бинти завширшки 3—5 см.

Пов’язку, що повертається, застосовують тоді, коли треба повністю закрити кінець дистальної фаланги. Бинтування починають з долонної поверхні, проводячи бинт уздовж пальця від основної фаланги до нігтьової, огинають кінець пальця, переводять бинт на тильну поверхню, ведуть до основної фаланги, де бинт перегинають і повзучим ходом доводять до кінця пальця, а звідти — у зворотному напрямку спіральними турами до основної фаланги, де і закріплюють пов’язку.

Спіральна пов’язка починається з фіксації циркулярними турами у зонізап’ястка. Після цього бинт по тильній поверхні кисті ведуть до нігтьової /фаланги пальця, а звідти — спіраль-’ними ходами до основної фаланги і знову через тил кисті повертаються до зап’ястка, де і фіксують пов’язку.Колосоподібна пов’язка найзручніша для закриття ділянокп’ястковофалангових суглобів, переважно І пальця. її починають звичайно іззакріплення на зап’ястку, далі бинт навскоси по тильній поверхні кистіпереводиться на великий палець, після кількох вісімкоподібних турів зповертанням на зап’ясток пов’язку там же і фіксують (мал.2).

Мал. 2. Накладання бинтової пов’язки на кисть, пальці та передпліччя Передпліччя бинтують за техні- кою простої спіральної пов’язки (мал. 2) чи з перегинами. Обидві пов’язки краще виконувати як висхідні, починаючи з променезап’ясткового суглоба. Ділянку ліктьового суглоба бинтують за допомогою черепашачої пов’язки

— такої, що сходиться або розходиться. Накладають її у фізіологічному
(середньому) положенні суглоба. У першому разі перший фіксуючий тур
проводять під ліктьовим суглобом, далі через ліктьову ямку бинт
переводять на плече вище від суглоба, обвивають його позаду. Поступово
вісімкоподібними ходами, що збігаються до ліктьового відростка,
закривають увесь суглоб, посередині якого накладають останній фіксуючий
виток (мал. 3). У разі розхідної пов’язки (мал. 3) перший виток накладають
над ліктьовим відростком, а потім вісімкоподібні витки розходяться від
середини, поступово закриваючи весь суглоб. Перехрест роблять на
передній поверхні кінцівки.

Для прикриття ділянки плечового суглоба та пахви використовуютьколосоподібну пов’язку на плечовий суглоб (мал. 4).

Висхідну колосоподібну пов’язку починають з фіксуючого витка на плечі біля пахви. Потім бинт переводять під пахвою на зовнішній бік плечового суглоба, огинають його і йдуть на спину до пахви протилежного боку, а тоді

— по передній поверхні грудей на передню поверхню хворого плеча, навколо нього до пахви. Утворюється вісімкоподібний виток з перехрестям напередній поверхні плеча.

 
   

Мал. 3. Накладання черепашачої пов’язки на ліктьовий суглоб: а —східна; 6 — розхідна

Низхідну колосоподібну пов’язку починають з колового фіксуючого витканавколо грудей на рівні пахви, потім бинт переводять з пахви здорового боку навскоси через груди на передню поверхню плечового суглоба, огинають його, проводять під пахвою наперед і вгору з переходом на спину і потім проводять через пахву здорового боку. Таким чином утворюються вісімкоподібнІ витки, що йдуть від надпліччя на плече з перехрестям на передній поверхні плеча. Пов’язку закінчують закріплюючим витком у верхній третині плеча. Пов’язка Дезо досить складна. Використовують її для фіксації верхньої кінцівки до тулуба та її підвішування головним чином при переломах ключиці чи плечової кістки. Звичайно її накладають під час подання першої допомоги. Перед бинтуванням під пахву вкладають ватно-марлевий валик, що запобігає зміщенню уламків ключиці чи плеча. Рука притиснута до грудей та зігнута у лікті під кутом 90°. Перший циркулярний виток проводять з боку спини під здорову пахву через груди, огинаючи ушкоджену руку та притискуючи її до грудної клітки. Потім бинт проходить по спині, повертаючись до пахви здорового боку, виходить з-під неї і навскоси через груда йде до верхньої частини плеча. Після цього спускається по задній поверхні плеча, утворюючи петлю для підтримання передпліччя, і по передній поверхні піднімається до надпліччя ушкодженої руки. Аналогічні тури повторюють, поступово утворюючи пов’язку. Здорова рука залишається при цьому вільною (мал. 5).

Пов’язка Вельпо мало відрізняється від попередньої. Під пахву кладутьподушечку. Ушкоджена рука розташовується таким чином, щоб долоня лежала на плечі здорової руки. Перший тур циркулярний — навколо грудей, другий —притискує ушкоджену руку до грудної клітки. Потім бинт проводять підздоровою рукою на спину, навскоси до протилежного (хворого) плеча,огинають його вгорі і ведуть по передній поверхні вниз до ліктя хворої руки,охоплюють його трохи вище від ліктьового згину і проводять під пахвою здорової руки. Край ліктя залишається вільним (мал. 6). У зв’язку з недостатньо фізіологічним положенням руки цей вид пов’язки накладається не довше на тиждень.

Мал. 5. Накладання пов’язки Дезо

Мал. 4. Накладання колосоподібної висхідної пов’язки на плечовий суглоб

Мал. 6. Накладання пов’язки Вельпо


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 2357 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)