АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Захворювання печінки

Прочитайте:
  1. A. Відновлення порушеної функції печінки
  2. B. Сприяє відновленю порушеної функції печінки
  3. D. Скоріше за все ятрогенне захворювання з елементами неврозу,однак пацієнтку слід до обстежити
  4. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  5. II.Захворювання черевної стінки і органів черевної порожнини
  6. III. Історія теперішнього (нинішнього) захворювання (Anamnesis morbi)
  7. IV. Захворювання, синдроми і феномени
  8. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  9. XIX. Догляд за хворими з хірургічними захворюваннями та пошкодженнями органів черевної порожнини.
  10. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.

Порушення функції печінки можна розділити в загальному на дві групи: ті що викликані поганим функціонуванням клітин печінки (наприклад, цирозу або гепатиту), і ті що викликані утрудненням руху жовчі через жовчний тракт.

Гепатит це запалення печінки через будь-яку причину. Зазвичай це результат вірусу, зокрема один з п'яти вірусів гепатиту - А, В, С, D або E.

Вірус гепатиту А поширюється в основному від стільця однієї людини в рот іншої. Такі передачі, як правило, результат поганої гігієни. Більшість інфекцій гепатиту не вткликають жодних симптомів і не виявляються.

Вірус Гепатит В набагато легше передається, ніж вірус гепатиту А. Один із способів передачі може бути через заражену кров і продукти крові. Через запобіжні заходи, прийняті для забезпечення безпечної донорської крові, при переливанні крові рінко несуть відповідальність за передачу вірусу гепатиту В. Це зазвичай відбувається серед споживачів наркотиків під час ін'єкцій загальними голками, або між сексуальними партнерами. Вагітна жінка заражена гепатитом В може передати вірус дитині під час пологів.

Вірус гепатиту С викликає щонайменше 80% випадків гепатиту, пов'язаних з переливанням крові. Вірус гепатиту D відбувається тільки в якості ко-інфекції вірусом гепатиту В, і це робить інфекції гепатиту В більш важкими. Вірус гепатиту Е викликає випадкові епідемії, аналогічні викликаних вірусом гепатиту А. Поки що ці епідемії сталися тільки у слаборозвинених країнах.

Симптоми гострого вірусного гепатиту включають поганий апетит, нудота, блювота, лихоманка і відраза до сигарет у людей, які курять. Після кількох днів, сеча стає темною, і може розвиватися жовтяниця. Блідий табурети і свербіж також можуть бути присутні

Гострий вірусний гепатит діагностується на підставі симптомів людини і результатів аналізів крові, які оцінють функцію печінки. Приблизно в половини людей із цим захворюванням, лікар знайде що печінка буте ніжна і дещо збільшена.

Прогноз. У цілому, гепатит В є більш серйозним, ніж гепатит і іноді смертельним результатом, особливо у літніх людей. Звичайно гепатит С частково непередбачуваний: гостре захворювання, як правило легке, але функця печінки може поліпшуватися і погіршуватися неодноразово протягом декількох місяців. Людина з гострим вірусним гепатитом зазвичай виздоровлює після 4 до 8 тижнів. Гепатит рідко переходить у хронічну форму, гепатит В переходить у хронічну форму в 5 до 10% інфікованих людей. Гепатит C має найбільшу ймовірність стати хронічним - близько 75%, хоча зазвичай легкий але це серйозна проблема, оскільки близько у 20% постраждалих, вкінці розвивається цироз печінки.

Лікування. Люди з важкою формою гострого гепатиту може знадобитися госпіталізація, але в більшості випадків лікування не є необхідним. Незабаром повертається апетит і людина не повинна залишатися в ліжку. Строгі обмеження дієти або діяльності, не є необхідними.

Попередження. Хороша гігієна допомагає запобігти поширенню гепатиту А. Табурет і зразки крові людей з будь-яким типом гепатиту повинні обробити з особливою ретельністю практикуючі лікарі. Всі донори крові мють пройти обстеження на гепатит.

Вакцинація проти гепатиту В стимулює імунний захист тіла і краще захищає людей. Щеплення проти гепатиту робляться для людей з високим ризиком отримання інфекції. Немає вакцин для лікування вірусів гепатиту C, D, E.

Гострий холецистит це запалення стінки жовчного міхура, як правило, в результаті жовчного каменя в протоці міхура, рідше бактеріальної інфекції.

Симптоми. Біль, як правило, у правій верхній частині живота, це перша ознака запалення жовчного міхура. Біль може стати нестерпним; а також зазвичай нудота і блювота. Як правило, напад жовчного міхура спадає через 2 чи 3 дні і повністю зникає через тиждень. Якщо цього не відбувається, людина може мати серйозні ускладнення. Висока лихоманка, тремтіння, різке збільшення кількості білих кров'яних клітин, і припинення нормального кишкового руху може вказувати на формування абсцесу, гангрени або перфорації жовчного міхура.

Діагноз лікаря гострого холециститу заснований на симптомах людини і результатх деяких тестів. Ультразвукове дослідження часто може допомогти, щоб підтвердити наявність жовчних каменів у жовчному міхурі і можна показати, потовщення стінки жовчного міхура.

Лікування. Людина з гострим холециститом в госпіталізується, отримує рідини та електроліти внутрішньовенно, і не може ні їсти, ні пити. Даються антибіотики даються, як тільки є підозра гострого холециститу. Якщо діагноз не викликає сумнівів і ризик операції малий, жовчний міхур як правило, видаляється під час перших днів хвороби. Якщо напад стихає, жовчний міхур може бути видалений пізніше - бажано після 6 тижнів і більше. Якщо такі ускладнення, як абсцес, гангрена, або є підозра на перфорацію жовчного міхура, то необхідна негайна операція.


Дайте відповідь на наступні питання по тексту.

1. На які групи можуть хвороби печінки бути розбиті?

2. Що є джерелом інфекції гепатиту?

3.Може вірус гепатиту В інфекції потрапляють в організм через рот?

4. Які симптоми гострого вірусного гепатиту?

5. Як гострим вірусним гепатитом бути діагноз?

6.Може гострим вірусним гепатитом бути смертельним?

7. Як гострим вірусним гепатитом зазвичай лікується?

 

8. Які основні профілактичні заходи проти гепатиту?

9. Які симптоми гострого запалення жовчного міхура?

10. Як гострого холециститу діагноз і лікувати?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 281 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)