АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Арт-терапевтіческое вправу «Колаж »

Час проведення: 2 години

- На виготовлення роботи (1 година)

- На аналіз колажу (1 година)

Колажування є одним з найефективніших методів роботи з особистістю, який до того ж не викликає напруги, яка може бути пов'язано з відсутністю у людини художніх здібностей. Колаж допомагає визначити психологічний стан людини в даний момент часу, виявити його переживання і актуальні аспекти самосвідомості, розкрити потенційні можливості.

Матеріалом для створення колажу можуть служити не тільки ілюстрації з журналів, але також природні матеріали, особисті фотографії і авторські малюнки. Теми вибираються залежно від потреб конкретно взятої групи: «я», «сім'я, «тіло, «чоловік і жінка, «минуле - сьогодення - майбутнє» і т.д.

Інструкція: підберіть картинки для заданої теми і оформіть їх у цілісну композицію. З елементами дозволяється робити абсолютно все, що заманеться, роботу можна доповнювати коментарями і написами, домальовувати елементи, зафарбовувати і декорувати порожнечі.

Аналіз колажу: розмір елементів і їх розташування на аркуші відносно один одного, виявлення домінуючих елементів, підстави вибору конкретних елементів, колірна палітра, сюжетність і впорядкованість або хаотичність і розрізненість.

Вправи арт-терапії з глиною, пластиліном, тістом або воском.

Проводження: 2:00

- На виготовлення виробу (1год.)

- На аналіз (1 год.)

 

Ліпимо свою проблему в довільній формі, «говоримо» з нею, висловивши їй абсолютно все, що вважаємо за потрібне і що накипіло. Трансформуємо її у те, у що захочемо.

Створюємо скульптурні зображення із заплющеними очима.

Створюємо і розмальовуємо фігури з глини.

Робимо відбитки своїх рук, своєї ступні, різних предметів.

Створюємо глиняні амулети і обереги.

За встановлений термін часу створюємо на задану тему групову композицію.

Поєднання з іншими психотерапевтичними методами:

Будь-яке заняття музикотерапією може супроводжуватися додатковими вправами і методиками з елемантамі творчості.

Творчість має унікальну властивість виносити на поверхню (наприклад, на аркуш паперу) все приховане і потаємне, все те, що ми не усвідомлюємо, але що нас «гризе» і «душить» зсередини. Арт-терапевтіческіе вправи сприяють «прориву» страхів, комплексів, затискачів до тями.

Цензура свідомості лівої півкулі може не пропускати слова, але перед образами і символами, перед спонтанним вибором колірних плям і навіть перед банальними карлючками вона абсолютно безсила. Правопівкульні творчі види діяльності - це своєрідний ключик до справжніх переживань і до глибинних несвідомих процесів. Ще одна вагома перевага арт-терапії полягає в тому, що вона не має протипоказання і дає дивовижні результати як при роботі з дітьми та підлітками, так і при роботі з дорослими. Всі арт-терапевтічні методи базуються на твердженні, що всякий раз, коли людина не замислюючись про художню цінність своїх творів малює, ліпить, пише вірш, казку, танцює, у створених образах відбивається її внутрішнє «Я».

Творчість включає в себе дуже широкий спектр видів діяльності, тому в рамках арт -терапії постійно з'являються нові напрямки, які дозволяють підібрати «ключик», знайти свій спосіб самопізнання і самовираження практично для кожного.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 433 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)