АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

МУЗИЧНА ТЕРАПІЯ

Прочитайте:
  1. A. Інгаляції з муколітиками, антигістамінні, преднізолон довенно, оксигенотерапія
  2. VI. Медикаментозна терапія
  3. А) Індивідуальна арт-терапія
  4. Активна терапія поєднується з профілактичною, особливо при груповому лікуванні.
  5. Ампліпульстерапія
  6. АНТИБАКТЕРІАЛЬНА ТЕРАПІЯ
  7. Антибактеріальна терапія призначається в разі проведення операції при значних структурних змінах
  8. Антибактеріальна терапія.
  9. Антибіотикотерапія
  10. Антидотна терапія

План:

1. Вплив музики на людське тіло як фізіологічний процес.

2. Феномен Катарсису і Кесона.

3. Принципи музикотерапії.

4. Музикотерапевтичний метод.

 

Музикотерапія - це вплив музики на людину з метою коригування її фізичного і психічного стану. Метод музикотерапії може бути застосований разом з іншими арт-методами для сильнішого впливу й ефекту, а може використовуватися повністю ізольовано як головний чинник впливу, наприклад, групове або індивідуальне музикування.

Метод музикотерапії вже давно почали застосовувати для корекції емоційних відхилень та усунення страхів.

У Швеції є спеціальна школа, що займається глибинною психологією, метод музикотерапії є там самим важливим методом, так як у музики є властивість проникати в саму глибину, саму суть нашого розуму. Також якщо хворий не хоче йти на словесний контакт, то музика може допомогти теж, при депресії потрібно увімкнути музику тиху спокійну, при сильному збудженні гучну, швидку.

Яким чином відбувається вплив музики на людину? Виявляється, що наша нервова система і, отже, мускулатура мають здатність сприйняття та засвоєння ритму. Таким чином, музика може стимулювати наші фізіологічні процеси, і в вегетативній, і в руховій сфері. Ритм кожного окремого органу завжди сумірний. Ритм внутрішніх органів і ритм нашого руху пов'язані між собою. Ритмічні рухи - це якийсь руховий стереотип, що представляє собою єдину систему. Саме тому, якщо використовувати музику як подразник ритмів, можна досягти підвищення ритмічних процесів нашого організму, при цьому зменшаться енергетичні витрати.

 

Відомо, що під час тривалих походів ритм маршу військових трохи спокійніше, ніж ритм людського серця. У такому темпі можна дуже довго йти, не втомлюючись і не зупиняючись. А ті марші, які проводяться під час парадних ходів, мають більш енергійний і швидкий ритм, і тому ритм серцебиття під час такого маршу збільшується, що бадьорить і мобілізує наш організм.

Крім ритму важливу роль відіграє інтонація музики. Музичний інструмент, який надає саме сильний вплив на стан людини - це орган.

Музика може впливати на настрій людини. Ступінь впливу визначається інтелектуальними особливостями, рівнем музичної підготовки, а також особливостями слухового сприйняття людини.

Ритм і тональність музики можуть викликати різні ефекти, наприклад, пульсуючі ритми діють на людину збудливо, такі звуки дратують людини і викликають негативні емоції, м'які ритми навпаки заспокоюють.

Методи музикотерапії дозволяє психологу встановлювати потрібний контакт з клієнтом, регулювати емоційний стан клієнта.

Лікувальна дія музики на організм людини відома з давніх часів. Перші спроби наукового пояснення цього феномена відносяться до XVII ст. А широкі експериментальні дослідження - до XIX ст. Велике значення музиці в системі лікування психічно хворих надавали С. С. Корсаков, В. М. Бехтерєв та інші відомі російські вчені. Докладний огляд літератури, присвяченої різним аспектам М., представлений в роботах Л. С. Брусилівського (1971), В. Ю. Зав'ялова (1995), Швабе (Schwabe Ch., 1974), Галинской (Galinska E., 1977) та ін.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 489 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)