АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пелоїдотерапія

Гігієнічне значення грунту

Значення грунту: середовище, в якому відбуваються процеси трансформації та накопичення сонячної енергії; провідна ланка кругообігу, середовище в якому безперервно перебігають різноманітні складні процеси руйнування та синтезу органічних речовин; головний елемент біосфери, де відбув. процеси міграції, трансформації та обміну всіх хім.. речовин як природних, так і антрпопогенного походження; формує хім. склад продуктів харчування рослинного та тваринного походження; відіграє важливу роль у формуванні якості води поверхневих та підземних джерел господарсько-питного водопостачання; вливає на якісний склад сучасної атмосфери; має ендемічне значення – може бути фактором передачі збудників інфекційних хвороб та інвазій людей; є природним середовищем для знешкодження рідких та твердих побутових та промислових відходів за рахунок процесів самоочищення.

Джерела забруднення:

1) внесення мінеральних і органічних добрив;
2) використання пестицидів;
3) надходження промислових і побутових відходів різних видів;
4) попадання на його поверхню хімічних речовин з атмосферними викидами промислових підприємств та автотранспорту, а також радіонуклідів унаслідок аварій на ядерних реакторах;
5) захоронення побутових та промислових відходів.

До показників епідемічної безпеки відносять: санітарно – хімічні, санітарно – гельмінтологічні, показники радіаційної безпеки, показники самоочищення ґрунту. Санітарне число Хлебнікова – співвідношення азоту гумусу до загального органічного азоту. Якщо ґрунт чистий, то санітарне число Хлебнікова дорівнює 0,98 – 1. Колі – титр ґрунту – мінімальна кількість ґрунту у грамах, в якій міститься одна бактерія групи кишкової палички. Титр анаеробів (перфінгенс – титр) ґрунту – мінімальна кількість відходів у грамах, в якій міститься одна анаеробна клостридія. Мікробне число ґрунту – це кількість мікроорганізмів в 1 грамі ґрунту, що виросли на 1,5% м'ясо – пептонному агарі при температурі 37° за 24 години.

 

Пелоїдотерапія

Історія лікування гряззю вирушає своїм корінням в далекі часи. З тих джерел, які доступні сучасним дослідникам відомо, що лікувальні властивості грязі були відомі в Давньому Єгипті. Наприклад, давньоримський лікар Клавдій Гален, вивчаючи властивості грязі, вказував на існування «єгипетського» способу використання грязі, яку отримували після розливу Нила. Вивченням корисних ефектів грязі займалися лікарі Пиліній та Геродот. До речі, термін грязелікування – пелоїдотерапії якраз походить від грецького «pelos» - мул, глина і «therapia» – лікування. У 4 столітті нашої ери Пиліній писав про існування «земель, що зцілюють всі рани» на території півострова Крим, відзначаючи, що й слов'яни не гидували грязьовими процедурами.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 301 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)