АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інфекційні хвороби, Клінічна картина інфекційних захворювань.

Прочитайте:
  1. I. Клиническая картина.
  2. III. КЛИНИЧЕСКАЯ КАРТИНА
  3. А. КЛІНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  4. Амебиаз Патогенез и патологоанатомическая картина.
  5. Андрєйчин М.А., Чоп’як В.В., Господарський І.Я. Клінічна імунологія та алергологія: Підручник – Тернопіль: Укрмедкнига, 2005.- 372 с.
  6. Атипичная картина опьянения
  7. Болезни зависимости. Наркомании. Токсикомании. Общие закономерности этиологии и патогенеза. Классификация, клиническая картина, лечение.
  8. Ботулизм Этиология. Эпидемиология Патогенез и патологоанатомическая картина
  9. Бронхиальная астма: определение, этиология, патогенез, классификация, клиническая картина. Диагностика.
  10. Бронхоэктатическая болезнь: 1) этиология и патогенез 2) макроскопическая картина 3) микроскопические признаки 4) изменения в легочной паренхиме 5) осложнения и причины смерти

Інфекційні захворювання.Епідемії.

Інфекційні хвороби — це захворювання, які викликаються бактеріями, вірусами і грибками і передаються від зараженої людини чи тварини здоровій людині. Хвороби, викликані паразитами, збудниками тваринного походження (червами, комахами, кліщами) називаються паразитарними. Здавна масове поширення деяких інфекційних хвороб серед населення країни (епідемія) або декількох країн (пандемія) визначало результат війн, долі міст і держав. Так, пандемія чуми в VI ст. призвела до загибелі більшої частини населення Східної Римської імперії. В наш час була спроба виклика­ти епідемію в США. Після здійснення терористичного акту (вересень 2001 р.) у бага­тьох державних установах знаходили листи з таємничим білим порошком. Лаборато­рні аналізи показали, що в деяких листах був збудник сибірської чуми. Це викликало в населення США й інших країн Заходу паніку і масовий психоз.

Эпідеміологія — наука о закономірностях розвитку і розповсюдження інфекційних захворювань в суспільстві, мірах їх профілактики и ліквідації.

Інфекційні хвороби можуть виникати за наявності трьох компонентів:

-збудника (мікроорганізм),

- людини чи тварини (макроорганізм),

-факторів, які забезпечують передачу інфекції від зараженого організму здоровому.

. Клінічна картина інфекційних захворювань.

Всі інфекційні захворювання, залежно від локалізації збудника в організмі, можна умовно поділити на чотири основні групи:

1. Інфекції дихальних шляхів. До них належать дифтерія, коклюш, кір, туберкульоз, натуральна віспа, грип, ангіна. Шлях передачі — повітряно-крапельний.

2. Кишкові інфекції. До цієї групи належать дизентерія, черевний тиф, вірусний гепатит, поліомієліт, холера. Шлях передачі — через шлунково-кишковий апарат.

4. Інфекції кровоносної системи. Це можуть бути малярія, висипний тиф, кліщовий енцефаліт, чума, туляримія. Всі ці інфекції, як правило, передаються через укуси тварин і звуться трансмісивними.

5. Інфекції поверхневих шкірних покривів і слизових оболонок. До них належать трахома, короста, сибірка, правець. Передаються вони контактним шляхом.

Перебіг будь-яких інфекційних захворювань поділяють на кілька періодів.

/. Інкубаційний. Це час з моменту потрапляння збудника в організм людини до початку розвитку перших симптомів захворювання. В цей час збудник прихований в організмі і виявити його можна тільки за допомогою лабораторних обстежень. Тривалість цього періоду неоднакова для різних збудників і може бути від кількох годин чи днів, як, наприклад, грип, малярія, дизентерія, до кількох місяців і навіть років (СНІД).

//. Продромальний. Цей період триває від кількох годин до кількох днів, тобто від появи перших ознак захворювання до розвитку типових симптомів, характерних для кожного виду збудника. В цей період хворі відчувають загальну слабкість, головний біль, біль у суглобах, скаржаться на відсутність апетиту. Починає підвищуватися температура.

III. Розвиток хвороби. Може тривати кілька днів чи тижнів. Проявляються і посилюються симптоми, характерні для окремої хвороби. Температура тіла


висока, сильний головний біль, спостерігаються зміни у внутрішніх органах, змінюється формула крові, можлива поява сипу на шкірі тощо. Цей період найнебезпечніший для хворого і оточуючих, оскільки кількість збудника в організмі досягає максимуму.

IV. Згасання хвороби. Відбувається по-різному. Може закінчитися повним одужанням або перейти у хронічну форму. У деяких випадках настає смерть.

Всім інфекційним захворюванням властива циклічність, крім того, збудники особливо небезпечних захворювань характеризуються високою мінливістю і стійкістю в навколишньому середовищі.

Шляхи проникнення інфекцій в організм людини.

Для проникнення збудників інфекційних захворювань в організм людини необхідною умовою є так звані «ворота» інфекції, тобто шлях, яким збудник може потрапити в організм у такій кількості, щоб виникло захворювання і розвивався епідемічний процес (безперервний ланцюг заражень і захворювань, що відбуваються одне за одним).

Причинним фактором інфекційних захворювань є збудник (мікроорганізм).

Він вступає в складну біологічну взаємодію з організмом людини, що призводить до інфекційного процесу, затим – інфекційної хвороби.

Найпростіші - одноклітинні істоти, спроможні здійснювати різноманітні функції, притамання окремим тканинам і органам більш високорозвинутих організмів.

Бактерії - одноклітинні мікроорганізми з сферичною (кокки), циліндричною (патички) або спиральной (спірілли) форми.

Спірохети - рухомі мікроорганізми, що характеризуються нитковидною, спиральною формою.

Ріккетсії, хламідії - паразитуючі внутрішньоклітинні мікроорганізми, займаючі проміжкове положення між бактеріями і вірусами.

Мікоплазми - мікроорганізми, які не мають клітинної стінки, але паразитуючі по за клітинами.

Віруси – мікроскопічні неклітинні форми життя, спроможні проникати в певні живі клітини і розмножуватись в них.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1019 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)