АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Деякі методи арт-терапії

Метод арт-терапії:

7.1. Ліплення

(робота з глиною і пластиліном)

Одним з напрямків арт-терапії є ліплення. Існує безліч пластичних матеріалів, які використовують при роботі з дітьми і дорослими. Для дітей краще підходить пластилін, а для підлітків та дорослих-глина.

Робота з глиною можлива як при індивідуальній роботі так і при сімейної терапії, а так само при труднощах в дитячо-батьківських відносинах і в груповій роботі.

Роботу з глиною використовують в психотерапії при втраті близької людини, екзистенціальному кризі, ПТСР, стресі і різних психічних розладах.

З глини можна ліпити метафоричні образи своєї проблеми, своїх емоцій і почуттів, свій настрій, свою хворобу, образ себе, свого кривдника і т.д.

У ході терапії найчастіше з глини ліплять в символічній формі такі почуття як образа, гнів і лють, страх і тривожність і т.д. Важливо те, що всі ці образи в процесі ліплення можна трансформувати в інші символічні образи, які дозволять впоратися із сильними почуттями, подивитися на проблему з різних сторін і знайти потрібне рішення для того щоб вийти з проблемної ситуації. Хворобу можна трансформувати в здоров'ї, тривогу - у спокій. І не так уже й важливо, що людина зовсім не вміє ліпити.

У психологічному консультуванні поряд з глиною використовують кольоровий пластилін. Він має велику кількість відтінків, що дозволяє при роботі з почуттями та емоціями для кожної емоції та почуття вибрати свою колірну гамму. Пластилін можна використовувати в казкотерапії. За допомогою пластиліну можна ліпити будь-які казкові персонажі, свою казкову країну, свої страхи. На картоні створити картину "Мій життєвий шлях". Можна використовувати мініатюрні іграшки, які використовують в пісочної терапії. У роботі можна використовувати метафори.

Вправи:

Необхідна час: 1-2 години.

Матеріали: Глина абопластилін.

Підготовка: Керівник повинен мати досвід в груповий динаміці.

Процедура: Кожен член групи отримує велику грудку глини. Групи діляться на підгрупи по 5-8 чоловік у кожній. Вправа може супроводжуватися приємною мелодією на флейті або клавесині для створення м'якою, розслабленої атмосфери.

Закрийте очі і уявіть, що глина - сировина, з якої можна робити все, що ви захочете. З закритими очима працюйте з глиною і дайте пальцях висловити ваші думки і почуття. Коли виліпити скульптуру, помістіть її на столі разом з іншими виліпленими у вашій підгрупі скульптурами. Спільно з партнерами підгрупи з відкритими очима попрацюйте над структуруванням цілісного світу з відповідних частин. Якщо в ході вправи у вас виникли почуття щодо інших членів групи, висловіть їх або висловити їх у глині. На закінчення поділіться своїми враженнями з іншими підгрупами.

7.2. Музикотерапія

Являє собою метод, що використовує музику в якості засобу корекції. Численні методики музикотерапії передбачають як цілісне і ізольоване використання музики в якості основного і провідного чинника впливу (прослуховування музичних творів, індивідуальне та групове музикування), так і доповненням музичним супроводом інших корекційних прийомів для посилення їх впливу та підвищення ефективності.

Музикотерапія активно використовується в корекції емоційних відхилень, страхів. Шведська школа, будучи орієнтована на глибинну психологію, вважає, що в корекційній роботі музикотерапії повинна відводитися центральна роль, так як музика завдяки своїм специфічним особливостям в змозі проникнути в глибинні шари особистості. Альтшулер виявила фізіологічні зміни у пацієнтів, адекватні певним типам музичного впливу і обгрунтувала терапевтичний підхід, названим нею ізо-принципом музикотерапії. Згідно з цим положенням при утрудненні словесного контакту з хворим музика сприяє його встановленню, якщо вона відповідає емоційному тонусу стану пацієнта. Тобто, при депресії показана музика тиха, спокійна, при збудженні - гучна, швидкого темпу.

Фізіологічний вплив музики на людину грунтується на тому, що нервова система, а з нею і мускулатура мають здатність засвоєння ритму. Музика як ритмічний подразник стимулює фізіологічні процеси організму, що відбуваються ритмічно як у рухової, так і вегетативної сфері. Ритми окремих органів людини всегдасоразмерни. Між ритмом руху і ритмом внутрішніх органів існує певний зв'язок. Ритмічні рухи являють собою єдину функціональну систему, руховий стереотип. Використовуючи музику як ритмічний подразник, можна досягти підвищення ритмічних процесів організму в більш суворої компактності й економічності енергетичних витрат.

Відомо, що ритм маршу, розрахований на супровід загонів військ у тривалих походах, трохи повільніше ритму спокійної роботи людського серця. При такому ритмі музики можна йти дуже довго, не випробовуючи сильної утоми. У той же час марші, що звучать під час парадних ходів, більш енергійні. Це декілька підвищує нормальний ритм людського серця в спокійному стані. Тому такі марші надають підбадьорливе, мобілізуючий вплив. Показано що ритм вальсу в три чверті надає заспокійливу дію. Не меншою силою впливу, чим ритм володіє музична інтонація. Музика використовує в якості своєї основи як первинні голосові реакції (плач, сміх, крик), механізмом яких служить безумовний рефлекс, так і розвинулися пізніше на їхній основі умовні інтонації.

Музичні стилі та властиві риси характеру їхніх шанувальників:

* BLUES - Висока самооцінка, творчий, комунікабельний, м'який і спокійний.

* JAZZ - Висока самооцінка, творчий, комунікабельний, спокійний.

* CLASSICAL MUSIC - Висока самооцінка, творчий, замкнутий, спокійний.

* RAP - Висока самооцінка, комунікабельний.

* OPERA - Висока самооцінка, творчий, м'який.

* COUNTRY AND WESTERN - Працьовитий, комунікабельний.

* REGGAE - Висока самооцінка, творчий, не трударів, комунікабельний, м'який і спокійний.

* DANCE - Творчий, комунікабельний.

* INDIE - Низька самооцінка, творчий, не трударів, неспокійний.

* BOLLYWOOD (Індійський Голлівуд) - Творчий, комунікабельний, неспокійний.

* ROCK / HEAVY METAL - Низька самооцінка, творчий, не трударів, не товариський, м'який і спокійний.

* CHART POP - Висока самооцінка, не творчий, працьовитий, комунікабельний, м'який і спокійний.

* SOUL - Висока самооцінка, творчий, комунікабельний, м'який і спокійний.


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 555 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)