АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПОЛОГИ ПРИ ВУЗЬКИХ ТАЗАХ

Жіночий таз складається з двох частин: великого і малого тазу. В акушерстві важливе значення має малий таз, оскільки він являє собою суцільне кісткове кільце і майже не змінює своїх розмірів під час пологів. Розміри малого тазу визнача­ють головним чином, виходячи з розмірів великого тазу.

Розрізняють анатомічне і функціонально вузький таз. Ана-томічно вузький таз - це такий таз, у якого всі розміри або хоча б один із них укорочений на 1,5-2 см і більше. Діагноз «анато­мічне вузький таз» ставлять на підставі вимірювання розмірів тазу. Функціонально вузький таз - це таз нормальних розмірів або анатомічне вузький таз, при якому пологи через природні пологові шляхи неможливі. Діагноз функціонально вузького тазу ставлять під час пологів у тих випадках, коли є слабкість пологової діяльності, великий плід, знижена здатність голівки до конфігурації тощо, тобто відбувається затруднення при вставленні та просуванні голівки через кісткове кільце малого тазу. Слід зазначити, що анатомічне вузький таз не завжди може бути перешкодою для пологів, тобто функціонально вузь­ким тазом. Ящо звуження тазу незначне, пологова діяльність добра, плід невеликих розмірів, голівка здатна до конфігура­ції, то пологи здебільшого завершуються сприятливо для ма­тері і плоду. При значному звуженні анатомічне вузький таз завжди буде вузьким і у функціональному (клінічному) відно­шенні. Вузький таз спостерігається у 3-5%.

Етіологія. На розвиток кісткової системи і процес форму­вання тазу під час внутрішньоутробного розвитку плода мо­жуть негативно впливати захворювання матері під час вагіт­ності, її неповноцінне харчування (дефіцит білків, вітамінів, мікроелементів, фосфору, кальцію тощо). Формування тазу також порушується при інфантилізмі, несприятливих умовах життя і перенесених захворюваннях у дитячому віці (рахіт, ту­беркульоз кісток і суглобів, особливо при ураженні хребта, куль­шового і колінного суглобів), пухлинах, переломах кісток тазу, вивихах і неправильному зрощенні переломів нижніх кінцівок тощо.

Класифікація:

Існує класифікація вузького тазу за формою звуження.

За формою звуження розрізняють тази, котрі зустрічають­ся часто і рідко.

Тази, котрі за формою звуження зустрічаються часто:

1) загальнорівномірнозвужений (інфантильний, чоловічого типу, карликовий); 2) плоский (простий і плоскорахітичний);3) загальнозвужений плоский.

Загальнорівномірнозвужений таз (див. рис. 67) характери­зується тим, що в ньому всі розміри (прямі, поперечні, косі) зменшені на однакову величи­ну (найчастіше на 1-2 см) і лонний кут гострий (до 90°). Ця форма тазу зустрічається найчастіше (40-60%). Такий таз буває у невисоких на зріст жінок з правильною, але тендітною будо­вою тіла. Середні розміри загальнорівномірнозвуженого тазу:

d.spinarum - 23 см; d.cristarum - 26 см; d.trochanterica - 29 см;

conjugata externa - 18 см; con.diagonalis - 11 см, con.vera - 9 см.

Інфантильний таз зустрічається у жінок з морфологічни­ми та функціональними ознаками інфантилізму (недорозвине­ність вторинних ознак, розлади менструальної функції та ін.).

Такий таз зберігає деякі ознаки властиві дитячому вікові: кри­жі вузькі і недосить зігнуті, мис стоїть високо, лобкова дуга вузька, вхід у таз має форму кола або овала, витягнутого у пря­мому розмірі.

Таз чоловічого типу буває у високих на зріст жінок і за бу­довою наближається до чоловічого: висока лійкоподібна фор­ма порожнини, вузька лобкова дуга.

Карликовий таз спостерігається надзвичайно рідко у жі­нок низьких на зріст (120-145 см), але з пропорційною будо­вою тіла.

Плоский таз — це такий таз, у якого вкорочені прямі роз­міри, а поперечні й косі — звичайної величини. Плоский таз буває трьох видів: 1) простий плоский (вкорочені всі прямі розміри); 2) плоскорахітичний (вкорочений тільки прямий роз­мір входу); 3) загальнозвужений плоский (зменшені усі розмі­ри тазу, але прямі найбільше).

Простий плоский таз (див. рис. 68) характеризується тим, що крижова кістка наближена до лобкового симфізу. У цих жінок будова тіла звичайна. Приблизні розміри простого плос­кого тазу: d.spinarum-26 см, d.cristarum-29 см, d.trochanterica -31 см, conjugata externa – 18 см, con.diagonalis – 11 см, con.vera -9 сантиметрів.

Плоскорахітичний таз (див. рис. 69) має ряд деформацій. Для нього характерні такі особливості:!) зменшення прямого розміру (справжньої кон'югати) внаслідок значного виступу мису наперед; 2) іноді на передній поверхні плоских крижів внаслідок скостеніння хряща між 1 і 2 крижови­ми хребцями утво­рюється додатко­вий (несправжній) мис; 3) значно роз­горнуті крила клу­бових кісток, тому d.spinarum і d.cristarum стають майже однаковими за величиною; 4) сідничні горби також розходяться і тому лон-ний кут стає тупим (понад 90°); 5) куприк плоский, тонкий і широкий, іноді разом із нижнім крижовим хребцем загнутий наперед (гакоподібно); в) верхівка крижів відхилена назад, тому розміри виходу з тазу нормальні, або збільшені.

Приблизні розміри плоскорахітичного тазу: d.spinarum - 26 см, d.cristarum - 26 см, d.trochanterica - 31 см, conjugata externa -17 см, con.diagonalis - 10 см, con.vera - 8 см.

При огляді жінки звертає на себе увагу зміна форми попе­реково-крижового ромба: вкорочена вертикальна діагональ на 2-3 см і більше, надкрижова ямка розміщена нижче, верхній кут ромба тупий.

У жінок, які перехворіли на рахіт, можуть бути й інші зміни кісткової системи: форми голови, S-подібні ключиці, викрив­лення ніг, хребта, грудини тощо.

Загальнозвужений плоский таз (рис. 71) — це такий таз, у якого зменшені всі, але найбільше прямі розміри. При цьому тазові відбувається поєднання інфантилізму й рахіту. Приблизні розміри загальнозвуженого тазу: d.spinarum - 24 см, d.cristarum - 25 см, d.trochanterica - 28 см, conjugata externa - 16 см, con.diagonalis - 9 см, con.vera - 7 см.

До форм вузького тазу, що зустрічаються рідко, належать:1) косозміщений і косозвужений; 2) поперечнозвужений; 3) лій­коподібний; 4) спонділолістетичний; 5) остемалятичний;6) звужений внаслідок екзостозу і кісткових пухлин; 7) кіфо-тичний та ін.

Косозміщений (асиметричний) таз (рис. 72) буває після перенесено­го рахіту і гоніту, а також після ви­виху кульшового суглоба чи пере­лому стегна або кісток гомілки, що неправильно зрослися. Причи­ною косозміщено-го тазу є також сколіоз (рахітичної етіології). При косозміщеному тазі (кок-салгічний, сколіотичний) звуження буває незначним і не зав­жди є перешко­дою для перебі­гу пологів.

Поперечноз­вужений таз (рис. 73) харак­теризується не-дорозвитком крил клубових кісток і дефор­мацією крижо­во-клубових зчленув ань. Внаслідок зро­щування крижо­вих кісток різко вкорочуються поперечні розмі­ри тазу (роберів-ський таз), і по­логи неможливі.

Лійкоподібний таз зустрічається рідко і виникає внаслідок ендок­ринних розладів. Таз звужується у напрямку згори вниз і порожнина тазу набуває вигля­ду лійки. Крижові кістки видовжені, лобкова дуга вузька, поперечний розмір виходу з тазу дуже малий. Пологи можуть відбутись самостійно, якщо плід неве­ликий.

Спондилолістетичний таз спостерігається рідко і форму­ється внаслідок зісковзування тіла V-поперекового хребця з ос­нови крижів.

Остеомалятичний таз спостерігається дуже рідко (рис. 74) і проявляється розм'якшенням кісток внаслідок втрати каль­цію. Цьому сприяє неста­ча сонячного світла, вітамі­нів (особливо Д), фосфору та інших мі­неральних ре­човин у їжі. В остеомаля-тичному тазі лобковий симфіз має форму дзьо­ба, сідничні горби збли­жені. укорочені всі розміри таза і особливо поперечні, мис кри­жової кістки знаходиться низько. У разі різкого звуження тазу показаний кесарський розтин.

Таз, звужений екзостозами і кістковими пухлинами. Екзос­този і кісткові пухлини зустрічаються рідко. При екзостозах і кісткових пухлинах, які перешкоджають просуванню передлег-лої частини плода, показаний кесарський розтин.

Класифікація вузького тазу за ступенем звуження. Сту­пінь звуження тазу визначають за величиною справжньої кон'-югати. Розрізняють чотири ступені звуження тазу:

1-й — розмір справжньої кон'югати дорівнює 11-9 см. По­логи здебільшого відбуваються самостійно.

2-й — розмір справжньої кон'югати становить 9-7,5 см. Пологи можливі, але нерідко виникають утруднення і постає необхідність в оперативному розродженні.

3-й — за величиною кон'югата досягає 7,5-5,5 см. Пологи при доношеному плоді неможливі. При живому доношеному плоді здійснюють операцію кесарського розтину, а при мер­твому — плодоруйнівну операцію.

4-й — розмір справжньої кон'югати становить менше 5,5 см (абсолютно вузький таз). Єдиний метод розродження — кесарський розтин.

При 1 і 2 ступенях анатомічне вузький таз у клінічному (функціональному) відношенні може бути вузьким або достат­нім для проходження плоду (залежно від величини плоду, здат­ності голівки до конфігурації, активності родових сил). При 3 і 4 ступенях анатомічне вузький таз завжди буде вузьким і у клі­нічному відношенні.


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 549 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)