АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІНФАРКТ МІОКАРДА: ПЕРША ДОПОМОГА

Інфаркт міокарда відбувається, коли артерія, що доставляє кисень до серцевого м'яза, виявляється блокованою. Недолік кровопостачання призводить допошкодження серцевого м'яза. Зазвичай при інфаркті міокарда виникає біль у грудях, яка триває більше 15 хвилин. Однак інфаркт міокарда може протікати приховано - без будь-яких симптомів.

У багатьох людей «Провісники» інфаркту міокарда виникають за кілька годин, днів або навіть тижнів до нападу. Найбільш раннім попереджувальним сигналом може бути періодично виникає біль у грудях, яка з'являється при навантаженні і проходить в стані спокою (стенокардія).

При інфаркті міокарда можуть спостерігатися будь-які з наступних симптомів:

 Неприємне відчуття тиску, переповнення або давить біль в центрі грудної клітини. Біль може зберігатися протягом декількох хвилин або виникати періодично. Іноді вона з'являється при навантаженні і проходить в стані спокою.

 Тривала біль у верхній частині живота.

 Дискомфорт або біль, що поширюється з грудної клітини в плече, шию, щелепу, зуби, одну або обидві руки.

 Задишка

 Запаморочення, непритомність

 Підвищене потовиділення

 Нудота

При підозрі на інфаркт міокарда:

Викличте швидку допомогу за телефоном 03. Не намагайтеся перетерпіти симптоми серцевого нападу довше п'яти хвилин. Якщо у вас немає можливості викликати швидку допомогу, попросіть кого-небудь (наприклад, сусідів чи знайомих) підвезти вас до найближчої лікарні. Засобом доставки до лікарні може стати також поліцейська чи пожежна машина. Ведіть машину самостійно лише в самому крайньому випадку, коли стороння допомога абсолютно виключена. У випадку, якщо ваш стан різко погіршиться, самостійне управління транспортом може створити загрозу для вашого життя і життя оточуючих.

азжуйте і проковтнете таблетку аспірину (Якщо у вас немає Алергії на аспірин і лікар раніше не забороняв вам приймати його). Однак до прийому будь-яких ліків викличте допомогу (наприклад, по телефону 03).

Прийміть нітрогліцерин (якщо він раніше був призначений вам лікарем). Якщо ви підозрюєте, що у вас інфаркт міокарда, а ваш доктор раніше призначав вам нітрогліцерин, прийміть його відповідно до вказівок лікаря. Не приймайте нітрогліцерин, призначений іншій людині - це може бути небезпечним для вас.

Почніть проведення серцево-легеневої реанімації. Якщо ви підозрюєте, що у когось з оточуючих інфаркт міокарда, і ця людина знаходиться в несвідомому стані, повідомте про це фахівцеві невідкладної допомоги по телефону. Можливо, вас попросять до приїзду швидкої допомоги проводити хворому СЛ. Якщо у вас немає відповідних навичок, вам порадять пропустити дихання «з рота в рот» і приступити відразу ж до компресії грудної клітини. Оператор служби швидкої допомоги може керувати виконанням потрібних дій по телефону до прибуття бригади швидкої допомоги.

 

 



Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 268 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)