АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підготовчий етап.

 

Викладач формулює тему практичного заняття, пояснює, що зоонозні (антропозоонозні) інфекції – це захворювання, при яких збудники передаються людині від тварин (хворих або носіїв). У збудників зоонозів відсутній органний тропізм – вони здатні вражати практично будь який орган чи тканину. Епідеміологія зоонозів характеризується різноманітністю механізмів, шляхів та факторів передачі. Збудники зоонозів – це поліпатогенні мікроорганізми, вони здатні вражати велику кількість різних видів тварин. Так, наприклад, збудник чуми – біля 250, туляремії – біля 50 видів. Це надає високу стабільність природнім джерелам і робить їх практично не знищуваними. Більшість зоонозів є природноочаговими захворюваннями. Зоонозами звичайно вражаються та хворіють люди, робота яких пов’язана з тваринами: скотарі, чабани, пастухи, доярки, ветеринарні лікарі, мисливці, забійники на м’ясокомбінатах і т.д.

Надає стислу інформацію про те, що збудники зоонозних інфекцій належать до різних родин та родів: збудник чуми - Yersinia pestis, Francisella tularensis - збудник туляремії, бруцели (Brucella melitensis, Brucella abortus, Brucella suis) – збудник бруцельозу у людей, Bacillus anthracis - збудник сибірки та ін. Вони мають ряд загальних морфологічних ознак – це дрібні, оовидної форми грамнегативні палички, які не утворюють спор, схильні до поліморфізму. Виключенням є тільки збудник сибірки – це крупна, довжиною 3 – 10 мкм грампозитивна, спро- та капсуло утворююча паличка.

Крім того, викладач особливо акцентує увагу на тому, що вказані види бактерій викликають, як правило, інфекційні захворювання, для яких характерними є раптова поява, швидке розповсюдження, масове охоплення населення, важкий перебіг, висока летальність. Інфекційні захворювання з такими характерними ознаками належать до особливо небезпечних інфекцій (ОНІ), чума, крім того, - до карантинної інфекції. Викладач також інформує про те, що враховуючи високу біологічну небезпеку збудників зоонозів, особливо чуми, сибірки, туляремії та ін., вони розглядаються як потенційні агенти для використання в якості бактеріологічної зброї або засобів біотероризму. В зв’язку з цим мікробіологічні дослідження при вказаних інфекціях проводять у спеціальних режимних лабораторіях, відповідно підготовленим персоналом із суворим дотриманням протиепідемічного режиму.

Викладач стисло інформує про методи діагностики, профілактики та лікування зоонозних інфекцій. Оскільки від правильності та швидкості встановлення етіологічного діагнозу залежить своєчасність, адекватність, та, відповідно, ефективність лікувальних та протиепідемічних заходів, для діагностики зоонозів широко застосовують методи експрес-діагностики (РІФ, ІФА, ПЛР, фагодіагностику та ін.). Збудники зоонозів викликають сенсибілізацію організму, тому для їх діагностики використовують шкірно-алергічні проби з відповідними діагностичними алергенами (пестін – при чумі, тулярин – при туляремії, бруцелін - при бруцельозі та антраксин – при сибірці). На сьогодні лікування більшості зоонозів при своєчасно встановленому діагнозі досить ефективне, так як збудники бактеріальних зоонозів чутливі до антибіотиків. Специфічна профілактика проводиться по епідемічним показникам за допомогою імунізації вакцинами. Специфічна профілактика направлена на санітарну охорону території, щоб не допустити в країну або розповсюдження їх за межі природних джерел, а також на проведення санітарно-ветеринарних заходів.

Ознайомити студентів з навчальними цілями та планом заняття. Провести контроль початкового рівня підготовки з використанням тестів, ситуаційних задач (орієнтовний перелік тестів – додаток 2), усно опитати студентів за стандартизованим переліком питань, проаналізувати найбільш важливі теоретичні та практичні питання. З урахуванням рівня підготовки далі треба перейти до наступного етапу.

 


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 304 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)