АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основний етап.

Цей етап передбачає проведення студентами запланованих досліджень, визначення результатів, їх оцінка, запис протоколу досліджень за встановленою формою. Рекомендується так послідовність досліджень:

Студенти записують у протокол заняття методи мікробіологічної діагностики збудників чуми, туляремії, бруцельозу і сибірки; схеми постановки реакції Райта та схеми постановки пластинчастої реакції аглютинації Хаддлсона. Студенти аналізують схеми мікробіологічної діагностики зоонозних інфекцій. Студенти вивчають поживні середовища, які використовують для культивування цих збудників і аналізують особливості характеру росту мікроорганізмів на твердих і в рідких поживних середовищах, що враховують при бактеріологічних методах діагностики.

 

1. Студенти вивчають демонстраційні препарати чистих культур збудників чуми, туляремії, бруцельозу, сибірки, які зафарбовані за Грамом, а також препарат пунктату з бубону від хворого на чуму, зафарбований метиленовим синім. Збудники чуми, туляремії, бруцельозу – грамнегативні неспороутворюючі палички, збудник сибірки – грампозитивна спороутворююча паличка. Викладач звертає увагу на морфологічні особливості мікроорганізмів, які мають діагностичне значення, особливо при бактеріоскопічному методі діагностики. Наприклад, виявлення при бактеріоскопії в матеріалі з бубону грамнегативних овоїдних біполярно зафарбованих паличок, з урахування епідеміологічних та клінічних даних, дає підставу поставити попередній діагноз чуми. Або, якщо при бактеріоскопії мазків матеріалу з виразки, взятого у хворого з підозрою на сибірку, виявляють характерні спороутворюючі грампозитивні великі палички з «обрубаними кінцями», оточені капсулами, ставлять попередній діагноз сибірки.

 

3. Студенти вивчають схему постановки реакції Райта, представленої в таблиці 2. Студенти здійснюють облік реакції Райта, яка поставлена з метою серодіагностики бруцельозу (постановка через 1-2 тижні від початку захворювання). Діагностичний титр становить 1:200.

Пластинчасту реакцію аглютинації Хаддлсона використовують за умов масового обстеження населення на бруцельоз в поєднанні з алергічною пробою. Порівняно з РА Райта, реакція Хаддлсона менш специфічна. Постановку реакції здійснюють з нерозбавленою сироваткою особи, яка обстежується, і концентрованим діагностикумом, зафарбованим метиленовим синім. Студенти вивчають схему реакції Хаддлсона, яка представлена в таблиці 3 та здійснюють її постановку. Знежирене скло розміром 12х18 см ділять на шість квадратів, на кожний з яких мікропіпеткою наносять інгредієнти, як вказано в таблиці. Краплі змішують легким похитуванням скла. Для прискорення проходження реакції скло можна обережно підігріти над полум’ям пальника приблизно до 37оС протягом 2 хвилин. Реакція вважається позитивною при наявності аглютинації (пластівці синього кольору) не менш, як на «++» в дозах сироватки 0,02 - 0,01 мл, що відповідає розведенням сироватки в реакції Райта 1:200 – 1:400.

Студенти також вивчають препарати, які використовують для діагностики, специфічної профілактики і лікування антропозооноз них інфекцій.


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 299 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)