АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СІМФЕРОПОЛЬ, 2011

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

з дисципліны

«Економіка праці та соціально-трудові відносини»

 

 

СІМФЕРОПОЛЬ, 2011

А

Адаптованість працівника — це його здатність пристосовуватися до змісту і умов трудової діяльності безпосереднього соціального середовища, вдосконалювати свої ділові і особисті якості. Під професійною адаптованістю розуміємо здатність працівника пристосовуватися до особливостей конкретної професії через активне освоєння характерних для неї операцій, дій, рухів у відповідності з технологічним процесом (посадовими обов'язка­ми), нормами витрат праці, а також готовність до прийняття рішень і дій в стандартних виробничих ситуаціях.

Аудит у сфері праці — незалежний контроль, здійснюваний ауди­торськими організаціями з метою виявлення проблем економ­ного та ефективного використання ресурсів праці, досліджен­ня їх причин, надання необхідних рекомендацій з їх усунен­ня. Персонал — головний предмет та об'єкт аудиту в трудовій сфері, і аудит є незалежним аналізом системи соціально-тру­дових показників. Аудит у сфері праці дає змогу підвищити прибутковість підприємства за рахунок виявлення резервів організації соціально-трудових відносин на підприємстві.

Б

Безробітні у визначенні МОП — це особи у віці 15—70 років (як зареєстровані, так і незареєстровані в державній службі зай­нятості), які одночасно задовольняють трьом умовам: не ма­ють роботи (прибуткового заняття), шукають роботу або нама­гаються організувати власну справу, готові приступити до ро­боти протягом наступних 2 тижнів. До цієї категорії належать також особи, що навчаються за направленнями служби зайня­тості, знайшли роботу і чекають відповіді або готуються до неї приступити, але на даний момент ще не працюють.

Безробітні за українським законодавством — це громадяни, що не мають роботи і заробітку, зареєстровані в органах служби зай­нятості, шукають роботу і готові до неї приступити.

Безробіття — така соціально-економічна ситуація в суспільстві, за якої частина активних працездатних громадян не може знайти роботу, яку вони здатні виконувати, що обумовлена переважанням пропозиції праці над попитом на неї. Хоча й існує думка, що безробіття є стимулятором трудової дисцип­лінованості та активності працюючого населення, однак со­ціально-економічні втрати від безробіття настільки значні, що в усьому світі докладається багато зусиль для його мінімізації, і все ж жодній країні не вдається ліквідувати його повністю. Основними видами безробіття вважаються структурне, фрик­ційне і циклічне безробіття.

Безробіття структурне — таке, що виникає внаслідок якісної (професійно-кваліфікаційної) невідповідності структури про­позиції праці структурі попиту на працю. До цього виду нале­жить також безробіття, пов'язане з територіальною відірва­ністю робочого місця і працівника, що міг би на ньому працю­вати. Шляхи вирішення проблем структурного безробіття по­лягають у розвитку системи перепідготовки працівників, у орієнтації професійної підготовки на майбутні потреби ринку праці, у сприянні професійній та територіальній мобільності робочої сили.

Безробіття фрикційне — виникає внаслідок того, що в кожен пев­ний момент частина працівників знаходяться в стані зміни роботи: вони або добровільно міняють роботу на таку, яка більше їм підходить, або вперше обирають роботу, зважуючи це важливе рішення, або підшукують роботу в зв'язку із за­кінченням терміну контракту на попередній роботі тощо. Фрикційне безробіття вважається неминучим і певною мірою бажаним, оскільки більшість працівників шукають і знахо­дять вищеоплачувану і продуктивнішу роботу, що і підвищує їхній добробут, і збільшує користь для суспільства.

Безробіття циклічне або кон'юнктурне — це безробіття, зумов­лене кількісною нестачею робочих місць для всіх бажаючих працювати. Воно викликане зміною економічної кон'юнктури, кризовою фазою економічного циклу, коли сукупний попит на товари і послуги зменшується, виробництво згортається, по­хідний від сукупного попит на працю різко скорочується, а пропозиція праці значно зростає в результаті падіння рівня життя населення. Зменшення циклічного безробіття можли­ве лише при покращанні економічної кон'юнктури.

В

Виробіток — це прямий показник рівня продуктивності праці, що визначається кількістю продукції (робіт, послуг), виробленою одним працівником за одиницю робочого часу. На підприємстві виробіток може визначатися різними способами залежно від того, якими одиницями вимірюється обсяг продукції (натураль­ними, умовно-натуральними, вартісними, трудовими).

Відповідальність працівника — важлива характеристика якості робочої сили, що визначається добросовісністю, надійністю, ретельністю, які необхідні для виконання різних виробничих завдань без шкоди для людей і матеріальних збитків, а також світоглядом, достатнім для того, щоб не допустити виникнен­ня перешкод та порушень у виробничому процесі та струк­турній організації.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 356 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)