АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Смакові сосочки

Прочитайте:
  1. Листовидные сосочки языка (боковая поверхность)

Грибоподібні – підвищення слизової оболонки, вільна частина їх розширена і має вигляд гриба. Сосочки невеликі, білі, чітко виділяються на поверхні язика серед ниткоподібних на верхівці й тілі, особливо по краях.

Валикоподібні – мають вигляд поглиблення, краї якого на поверхні язика дещо припідняті у вигляді слабкого валика. Розміщені вони на тілі язика біля кореня, симетрично, по одному або по кілька.

Листкоподібні – нагадують складені листочки, вони мають овальну форму і лежать на корені язика по одному з кожного боку.

Валикоподібні й листкоподібні сосочки – складніші утвори, ніж грибоподібні; їх поглиблення пристосовані для більш диференційованого визначення смаку.

Видові особливості язика:

Собака:

1. на передній поверхні по середній частині язика проходить язикова борозна;

2. валикоподібних сосочків 2-3 пари;

3. на нижній поверхні верхівки язика під слизовою оболонкою знаходиться язиковий хрящ – lyssa, що підтримує висунутий язик (хрящ – рудимент внутрішньоязикової кістки нижчих хребетних);

4. густо розміщені ниткоподібні сосочки язика м’які, тонкі; грибоподібні – по всій спинці язика; листкоподібні – слабко помітні, конічні – зроговілі;

5. язик довгий, широкий, тонкий, із загостреними краями.

Свиня:

1. валикоподібних сосочків 1 пара;

2. ниткоподібні сосочки м’які, тонкі; конічні – довгі, на корені; грибоподібні – маленькі, особливо помітні по краях язика;

3. язик відносно вузький, із довгою верхівкою.

Велика рогата худоба:

1. спинка язика сильно потовщена, утворює подушку, що відокремлюється від передньої частини язика пограничною борозною (збільшує рухливість переднього відділу язика під час захоплення та жування корму);

2. ниткоподібні сосочки великі, зроговілі, надають язику шорсткості;

3. валикоподібних сосочків багато (16-40), вони розміщені на спинці язика ближче до країв подушки; задні більші від передніх, а самі передні непомітно переходять у грибоподібні сосочки;

4. листкоподібні сосочки відсутні;

5. язик товстий, грубий, верхівка загострена;

6. вуздечка подвійна.

Кінь:

1. конічні сосочки відсутні;

2. ниткоподібні сосочки м’які, тонкі, довгі; грибоподібні – добре видно на бічній поверхні верхівки й тіла язика; валикоподібних – частіше два, інколи зустрічається й більше; листкоподібні – видовжені;

3. слизова оболонка на спинці дуже щільна і містить у собі сполучнотканинний хрящ.

ІНЕРВАЦІЯ:

чутлива:

- язиковий нерв (загальної чутливості) (від нижньощелепної гілки V пари);

- барабанна струна (смаковий нерв для грибоподібних сосочків язика) (від VII пари);

- язикоглотковий нерв (смаковий для валикоподібних і листкоподібних сосочків язика) (IX пара);

рухова: під’язиковий нерв (XII пара);

симпатична н. с.: через краніальний шийний ганглій.

● М’язи язика

Власне язиковий м’яз – m. lingualis proprius – основа язика. Складається з поперечних, перпендикулярних та поздовжніх м’язових пучків. Тягнеться під слизовою оболонкою від кореня до верхівки язика.

Язиковий бічний (шилоязиковий) м’яз –m. styloglossus – починається від бічних рогів під’язикової кістки; прямує по бічній поверхні тіла і верхівки язика.

Язиковий основний м’яз –m. baseoglossus – починається на тілі і гортанних ріжках під’язикової кістки, закінчується в товщі язика, прямуючи до нього медіально від бічного язикового м’яза і вкриваючи підборідно-язиковий м’яз.

Підборідно-язиковий м’язm. genioglossus – починається на підборідді. Поряд з однойменним м’язом іншого боку йде в язик і розходиться віялоподібно в його верхівці і тілі, не досягаючи під’язикової кістки.

Підборідно-під’язиковий м’язm. geniohyoideus – починається на підборідді вентральніше підборідно-язикового м’яза. Поряд з однойменним м’язом іншого боку прямує до язикового відростка або тіла під’язикової кістки.

Поперечний міжщелепний м’язm. transversus mandibulae:

- оральна частина – щелепно-язиковий м’яз – m. myloglossus – тягнеться від підборіддя до третього кутнього зуба;

- аборальна частина – щелепно-під’язиковий м’яз – m. mylohyoideus – від 1-го кутнього зуба до останнього.

● М’язи під’язикової кістки

Шилопід’язиковий м’яз – m. stylohyoideus – починається від середньої гілки під’язикової кістки; закінчується на гортанних ріжках.

Ріжково-під’язиковий м’яз – m. keratohyoideus – починається від гортанних гілок під’язикової кістки; закінчується на її малій гілці.

Крім того, на під’язиковій кістці закріплюється ряд вентральних м’язів шиї: груднинно-під’язиковий, груднинно-щитоподібний і плече-під’язиковий м’язи.

♦ МИГДАЛИКИ – TONSILLA – це скупчення лімфоїдної тканини (дифузної та вузликової) і слизових залоз, які закладені в товщі слизової оболонки піднебіння, язика, глотки.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 797 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)