АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

електропостачання промислових підприємств

Прочитайте:
  1. Витрати підприємства на одиницю продукції
  2. Витрати підприємства. у довгостроковому періоді.
  3. Гарантійні зобов'язання підприємств-виготівників
  4. Граничний виторг підприємства – це
  5. Системах промислового електропостачання.
  6. Тарифні ставки для робітників промислових підприємств


6.3. Електропостачання промислового підприємства від

енергосистеми без власної електростанції

 

 

 

 

 


Практична робота №9

9. Розрахунок струмів короткого заземлення.

Однофазні КЗ розраховують для перевірки надійності вимикання лінії в разі пробою ізоляції та появі на корпусі устаткування потенціалу, величина якого небезпечна для життя персоналу. Тому інтерес становить мінімально можлива величина струму однофазного КЗ, яка буде наприкінці ділянки, що зачищаються, тому що цей струм має бути достатнім для спрацювання захисту (запобіжника, розчеплювача автомата або вимикача чи запобіжника в ланцюзі 10(6) кВ, якщо захист у ланцюзі 0.38 кВ нечутливий).

Визначаю струм однофазного КЗ у точках К1і К2, К3.

Трансформатор типу ТМЗ-630/10, схема з’єднання обмоток трансформатора «трикутник – зірка з нейтраллю» повний опір струму однофазного КЗ

Кабельні лінії Кб1:АВВГ (3*95 + 1*35) кб1= 8 м

Кабельні лінії Кб1:АВВГ (3*95 + 1*35) кб2= 15м

пр= 6 м

 

За формулою струм однофазного КЗ в точці К1

З таблиці Н7 додатка Н повні питомі опори ланцюга «фаза – нуль» для трижильних кабелів та проводів з алюмінієвими жилами такі:

= 0.78 мОм /м; = 0.78 мОм /м; = 2.96 мОм /м;

Повний опір петлі «фаза – нуль» до точки К2 визначаю за формулою

+ = +

Струм однофазного КЗ в точці К2

Повний опір петлі «фаза – нуль» до точки К3 визначаю за формулою

+ = + ,

Струм однофазного КЗ в точці К3

 

Результати розрахунку однофазного КЗ в електричній мережі напругою до 1 кВ

у точках К1, К2 і К3 наводиться в таблиці.

Точка КЗ Струм однофазного КЗ, кА
К1 К2 К3 15,71 6,89 4,43

 

 

Практична робота №10

10.Захисне занулення.

 

Захисне занулення гарантує безпеку персоналу при замиканні на конструктивних частинах шляхом швидкого автоматичного вимикання пошкодженого обладнання.

Захисне занулення застосовується в трифазних чотирипровідних мережах до 1кВт із глухо заземленою нейтраллю (найбільш застосовувана напруга +,38/0,22 кВ).

При захисному зануленні корпуси ЕО з’єднуються не із за заземлювачем, а з нульовим проводом. Це перетворює замикання на корпус в однофазне КЗ, що приводиться до спрацьовування максимально струмового захисту (автомат чи запобіжники) і швидкого селективного вимикання пошкодженого обладнання.

Крім того, захисне занулення знижує потенціали на корпусах ЕО відносно землі, які виникають у момент ушкодження ізоляції. Цьому сприяє також застосування пристроїв повторного заземлення нульового проводу. Напруга на корпусі в момент замикання від співвідношення між повними опорами фазного (Zф) і нульового (Zп) проводів, а також між опорами заземлювачів (Rа.р.) та повторних (Rа.п.) і визначається так:

У разі відсутності повторного заземлення нульового прводу й реально можливому співвідношенню Zн≈2 Zф (147В при Uф=220В), що є недуже безпечною величиною. Таким чином, безпека може бути гарантована лише надійним вимиканням ушкодженого обладнання за частки секунд.

Нагляд і перевірка мережі заземлення.

У багатьох випадках причиною ураження людей електричним струмом буває порушення мережі заземлення: обриви проводів, ослаблення болтових з’єднань, порушення контактів та ін. Такі порушення пристроїв заземлення та занулення

 

можуть стати джерелом підвищеної небезпеки. При порушенні ізоляції небезпечна напруга дотику виникає не лише на пошкодженому обладнанні, але й на всіх елементах конструкцій, які з’єднані з цим обладнанням, і на відновлених від

заземлювача або заземленої нейтралі джерела місцях обриву магістралі заземлення або нульового провідника. Щоб не уможливити таку небезпеку, слід здійснювати ретельний нагляд за станом ПЗ і їх періодичну перевірку.

Таким чином, надійна робота пристроїв заземлення та занулення забезпечується не лише правильним виконанням їх відповідно до вимог ПУЄ, але й правильною експлуатацію з дотримання усіх норм правил технічної експлуатації (ПТЕ).

Щороку в мережах захисного заземлення та занулення, а також під час кожної перестановки обладнання виконується перевірка наявності ланцюга між заземлювачами та елементами, що заземлені.

Крім того, в установках захисного занулення при прийманні їх в експлуатацію періодично під час експлуатації та після капітальних ремонтів або реконструкції мережі проводиться вимір повного опору петлі “фаза-нуль”.

Вимір опору петлі “фаза-нуль” здійснюються за допомогою схем на змінному струмі. Існують схеми, які дозволять виміряти повний опір петлі “фаза-нуль” без вимикання обладнання. Однак цей вимір, як правило, виконують у вихідні дні, коли можливе відключення всієї мережі, яка живиться від одного трансформатора.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 508 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)