АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

При цукровому діабеті

 

При цукровому діабеті харчування виділяють у самостійний вид лікування і воно відіграє не меншу роль, ніж цукрознижувальні таблетки й інсулін. Причому лікувальної дієти слід дотримуватися протягом усього життя.

· За надлишкової маси тіла – обмежити споживання жирів і легкозасвоюваних вуглеводів, ширше вводити в раціон овочі. Надавати перевагу рослинним оліям.

· Режим харчування – 3 рази основні (сніданок, обід, вечеря) і 3 – додаткові (другий сніданок, полуденок, пізня вечеря). Основні приймання їжі становлять по 25% добової енергетичної цінності (обід – 30%), додаткові – 10% (або 1-2 хлібні одиниці). Середньодобова потреба дорослої людини становить 17 – 20 ХО (хлібних одиниць).

Варто пам’ятати, що на рівень цукру в крові впливають:

- кількість і вид вуглеводів (прості або швидкі вуглеводи швидко підвищують рівень цукру в крові);

- баластові речовини (овочі) сприяють повільнішому всмоктуванню вуглеводів;

- швидкість споживання їжі;

- білки й жири в страві утворюють із вуглеводами складні комплекси, тому вуглеводи всмоктуються повільніше;

- фізичне навантаження знижує рівень цукру в крові, тому перед ним потрібно з`їсти 12 ХО.

Як бути з напоями? Краще не вживати спиртного. Хіба що ковточок, але не більше. Розрізняють солодкі алкогольні напої (лікер, десертні вина – протипоказані!) і напої, які майже не містять цукру (сухе вино, коньяк, горілка – ці напої здатні сильно знижувати рівень цукру в крові). Не вживайте натще.

Рекомендовані продукти: овочі і фрукти, крупи (гречана, вівсяна, перлова), нежирне м`ясо відварене або у вигляді котлет, тюфтельок, нежирна риба, краще відварена, яйця курячі 1-2 на день, молочні продукти.

Уникати вживання продуктів: цукру, варення, меду, цукерок, шоколаду, тортів, солодких вод.

Споживання їжі потрібно пов`язувати з уведенням інсуліну. Інтервал між ін’єкціями інсуліну (особливо швидкої дії) і їдою повинен становити не більше 10 – 30 хв.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 457 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)