АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

П р и к л а д №2.

Середньорічна зайнятість ліжка в центральній районній лікарні на 400 ліжок становила 300 днів за ….. рік при загальній кількості проведених всіма хворими 120000 ліжко-днів.

а)Які висновки можна зробити?

б)Скільки ліжок можна безболісно скоротити, щоб уникнути подальших економічних збитків?

Отже, норматив – 340 днів. В нашому випадку – 300 днів.

В И С Н О В О К: лікарня працює непродуктивно, з економічними збитками.

Для розрахунку, яка кількість ліжок є зайвою, поступаємо таким чином:

 

Середньорічна зайнятість ліжка   120000 ліжко-днів 400 ліжок 300 днів
         
           

або: 300 =

400 120000

змінюємо цифри у формулі: 340 =

(нам треба добитись Х

цього нормативу)

120000 = ми плануємо пролікувати ту саму кількість хворих, тобто залишаємо чисельник без змін.

Х – це те число ліжок в лікарні, яке буде оптимальним, щоб добитись нормативного показника середньорічної зайнятості ліжка – 340.

 
   

Для наступних прикладів використаємо повністю показник №4попереднього заняттяпоказник науково-обгрунтованої потреби вліжковому фонді (в районі з населенням 70000)

де: показник рівня госпіталізації –20%

середні терміни лікування -15днів

розрахована кількість ліжок -617.

Приклад: Завдяки управлінським рішенням (повне обстеження стаціонарних хворих ще в поліклінічних умовах, запровадження нових лікувальних технологій – лапароскопічні операції і т.д.) вдалося зменшити середні терміни лікування хворих в стаціонарі до 10 днів.

а)скільки в такому випадку нам вистачить ліжок, якщо всі інші параметри залишаються без змін?

Отже, вносимо зміни у формулу:

Показник потреби в ліжках (ліжок)
   

 

В И С Н О В О К: Якщо добитись зменшення середніх термінів лікування хворих з 15 днів до 10, то зайвими (такими, які можна безболісно скоротити) виявляться 200ліжок, а це величезна економія коштів, які можна використати на придбання обладнання і т.д.

Приклад: Завдяки покращенню роботи, ранньому виявленню захворювань та збільшенню кількості тих, які лікуються в амбулаторно-поліклінічних умовах та в умовах деяких стаціонарів, вдалося зменшити показник рівня госпіталізації з 20% до 15%.

 

а)Скільки ще можна безболісно скоротити ліжок в районі?

 

Отже, вносимо зміни у формулу:

Показник потреби в ліжках (ліжок)
   

В И С Н О В О К: Тільки завдяки зменшенню рівня госпіталізації з 20% до 15% вдалося безболісно скоротити ще понад 100 ліжок.

Загальний висновок: Працюючи в двох цілком реальних напрямках зменшення середніх термінів лікування хворих та зменшення рівня госпіталізації – нам вдалося скоротити майже половину ліжкового фонду (з 617 до 309 ліжок).

Це, фактично, економія 50% витрат на утримання стаціонарів, які можна використати на придбання сучасного обладнання, медикаментів, розвиток амбулаторно-поліклінічної допомоги.

Рекомендована література:

1. «Соціальна медицина й організація охорони здоров’я”. Посібник для студентів, В.Стасюк, м. Івано-Франківськ, 2009р., стор.84-95.

2. Конспект лекцій.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 352 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)