АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Опис патологічних змін

Прочитайте:
  1. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  2. Ураження основних ядер призводить до різних порушень контролю рухових реакцій і патологічних змін.

Дизентерійний коліт

Даний макропрепарат – товстий кишечник. Форма органа збережена, маса і розміри збільшені за рахунок стовщення стінки. Слизувата оболонка грязно-сірого кольору, на вершині складок і між ними плівкові накладення сіро-зеленого кольору, слизувата оболонка виразкувата.

Опис патологічних змін

Дані патологічні зміни могли розвитися в результаті гострого захворювання з переважним враженням товстої кишки, причиною якого з'явилося проникнення, розвиток і розмноження в епітелії слизуватої оболонки бактерій шигелл. Це група бактерій володіє цитопатичною дією на ці клітки, що супроводжується деструкцією і розвитком десквамативного катару. Ентеротоксин бактерій здійснює вазонейропараліптичну дію, з яким зв'язані параліч кровоносних судин посилення ексудації, а також ушкодження інтрамуральних нервових гангліїв, що призводить до прогресії і розвитку фібринозного запалення (у результаті підвищення проникності судин для фібриногену). Якщо в першій стадії знаходимо лише поверхневий некроз і крововилив, то на другій стадії між складками з'являється фібринозна плівка. Некротичні маси слизуватої пронизані фібрином. Дистрофічні і некротичні зміни нервових сплетень сполучаються з інфільтрацією лейкоцитами слизуватої і підслизистої, її набряком, геморрагіями. При подальшому розвитку хвороби в зв'язку з відторгненням фібринозних плівок і некротичних мас утворюються виразки, що на 3-4 тижнях хвороби заповнюються грануляційною тканиною, яка дозріває і призводить до регенерації виразок.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 267 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)