АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тези лекції.

Прочитайте:
  1. Цілі лекції.

Підготовчий етап.

Вказується на своєрідність морфологічних особливостей будови повік, сльозових органів та орбіти.

У зв’язку з тим, що запальні процеси придатків органу зору часто є наслідком, або ознакою запальних патологічних станів суміжних органів або загального захворювання підкреслюється знання даної патології лікарями загального профілю. Звертається увага на поширеність запальних процесів придатків органу зору та орбіти в різних вікових групах дитячого та дорослого населення, акцентується необхідність своєчасної діагностики, лікування, запобігання ускладнення місцевого та загального характеру, які можуть загрожувати не тільки зору, а й життю хворого. Своєчасність невідкладної допомоги в значній мірі залежить кінець захворювання. Цим забезпечується мотивація вивчення даної патології студентами.

Основний етап.

Викладення матеріалу по описовому типу.

Дається систематизоване уявлення про запальні процеси повік, сльозових органів, орбіти.

Визначають розповсюдженість, основні проявлення запального процесу придатків органу зору та орбіти, фактори, які сприяють їх виникненню.

Звертається увага на патологічні прояви з боку країв повік (блефарити), особливості перебігу у дітей та дорослих як ознак не корегованих аметропій та анізометрії, а також розладів функціонування шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету, а також проявів гельмінтації.

Дається характеристика запалення повік (ячменя, халязіона, абсцесу).

Звертається увага на суттєвість процесу, особливість клініки, принципи лікування.
При викладанні запалень сльозових органів звертається увага на методи діагностики прохідності сльозових органів, клінічні особливості перебігу дакріоциститу новонароджених. Вказується термін лікування, показання та протипоказання до хірургічних утручань (масаж у новонароджених; дакріоцисторіностомія у дорослих).

Звертається увага на механізм утворення флегмони мішка, особливості лікування гострих форм дакріоциститу.

Розглядаються клінічні проявлення, діагностика флегмони орбіти.

Звертається увага на тяжкий стан хворих з флегмоною орбіти, можливі ускладнення, зв’язок їх із патологічними змінами додаткових пазух носа та обов’язкова консультація отоларинголога. Розглядаються можливі варіанти консервативного та хірургічного лікування сумісно з ЛОР спеціалістом.

При викладанні проблеми розглядається методи діагностики та клінічні ознаки простих та гнійних процесів.

Звертається увага на етіологічні аспекти розвитку періоститів у дітей та дорослих на фоні загальних запальних процесів (грип, скарлатина, кір, та ін.) та принципи консервативного лікування.

Розбирається клініка, причини виникнення тромбофлебіту орбітальних вен та тромбозу кавернозного синуса.

Підкреслюється тяжкість та можливий несприятливий прогноз цього стану для життя хворого. Указується необхідність сумісного діагностики та лікування таких хворих сумісно з нейрохірургом, отоларингологом.

 

Заключний етап.

Робляться висновки з основних питань теми, що вивчаються. Підкреслюються переваги своєчасного виявлення, причини що викликали патологію повік та необхідність лікування запальних процесів придатків органу зору та орбіти.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 327 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)