АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відповідь

Прочитайте:
  1. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  2. Відповідь
  3. Д. Патологічне розгинання у відповідь на больовий подразник
  4. Завдання 5. Розв’язати ситуаційні задачі, вибрати правильну відповідь.
  5. Завдання 5. Розв’язати ситуаційні задачі, вибрати правильну відповідь.
  6. Завдання 6. Розв’язати ситуаційні задачі, вибрати правильну відповідь.
  7. Завдання 6. Розв’язати ситуаційні задачі, вибрати правильну відповідь.
  8. ТЕСТИ (підкресліть або впишіть правильну відповідь)
  9. ТЕСТИ (підкресліть або впишіть правильну відповідь)

1. ЦД тип1, тяжка форма в стані декомпенсації, діабетичний кето ацидоз

2. Припинення вв інсуліну, відс контролю за перебігом

3. Госп, у в-я реанімації або інтенсивної терапії,

5 курс. Цукровий діабет. Задача 3:

Дитина 6 р. перебуває у спеціалізованому відділенні з діагнозом: «Цукровий діабет типу 1 вперше виявлений», який встановлений 1 міс тому в стані кетоацидозу. Призначені інфузійна терапія, інсулін, дієта. Поступово на фоні лікування стан дитини покращився, скарги зникли, лабораторні показники нормалізувалися. Потреба в інсуліні зменшилася до мінімальних доз. При огляді: Стан дитини не порушений. Шкіра і слизові оболонки помірної вологості. Тургор тканин в нормі. Дихання везикулярне. Тони серця ритмічні, звучні. Живіт м’який, безболісний. Печінка у реберного края. Випорожнення та діурез в нормі. Рівень глікемії натще 5,5 ммоль/л; цукор в сечі відсутній. Загальний ан. крові в нормі.

1. Якому стану відповідає дана клінічна картина?

2. Як охарактеризувати даний стан? 3. Яка середня тривалість даного періоду при вперше виявленому захворюванні? 4. Принципи лікування цукрового діабету в даний період?

5. Яка потреба в інсуліні у перші 1-2 роки захворювання?

 

5 курс. Цукровий діабет. Задача 4:

Дитина 1 року. Від І вагітності, нормальних пологів, закричала відразу. Маса тіла при народженні 4000 г, довжина – 50 см. Розвивалася нормально. Кілька разів хворіла на ГРВІ. У матері цукровий діабет, батько здоровий. За останній місяць дитина не прибавила масу тіла. Зі слів батьків дитина жадібно захоплює соску, при попаданні сечі на підлогу – липкі плями. Напередодні з’явилося часте блювання, діарея, в’ялість, неспокій. Стан швидко погіршувався, неспокій змінився на сонливість, загальмованість і втрату свідомості. При огляді: Стан непритомний. Виражене зневоднення. Шкіра суха, бліда, попрілості. Губи, слизова порожнини рота сухі, червоні. Тургор тканин, м’язовий тонус знижені. Очні яблука м’які. Дихання глибоке, гучне. Запах ацетону у видихуваному повітрі. Тони серця ослаблені, 130 уд/хв. Живіт збільшений у розмірах, метеоризм. Лікарем карети швидкої допомоги встановлений діагноз: Токсико-септичне захворювання. Дитина госпіталізована в реанімаційне відділення дитячої лікарні.

1. Чи правильно встановлений діагноз? 2. Ваш діагноз?

3. На які клінічні та анамнестичні дані слід було звернути увагу для правильного встановлення діагнозу?

4. Принципи лікування. 5. Призначення якого препарату і в якій початковій дозі є обов’язковим в даному стані дитини?

5 курс. Цукровий діабет. Задача 5:

Хлопчик 7 р., півроку тому встановлений діагноз: «Цукровий діабет типу 1». Отримує інсулін тричі на день і дієту. Вранці до ін’єкції інсуліну дитина скаржилася на головний біль, відчуття голоду, серцебиття, відзначалася підвищена пітливість. Мати зробила призначену дозу інсуліну. Після ін’єкції стан дитини різко погіршився. З’явилося занепокоєння, збудження, профузне потовиділення, тремор, відмова від їжі. Невдовзі тремор посилився, з’явилися судоми; збудження змінилося на оглушення і втрату свідомості.

При огляді лікарем карети швидкої допомоги: Стан непритомний. Шкіра бліда, «холодний піт», обличчя амімічне. Дихання часте, поверхневе. Запаху ацетону з рота немає. Тони серця ослаблені, тахікардія. Артеріальний тиск нормальний. Гіпотермія. Живіт м’який, язик вологий. Тонус очних яблук нормальний, реакція зіниць на світло нормальна.

1. Яку помилку припустила мати дитини?

2. Ваш діагноз?

3. Тактика лікаря.

4. Яку невідкладну допомогу слід здійснити?

5. Які рекомендації щодо спостереження за дитиною слід надати батькам?

 

5 курс. Цукровий діабет. Задача 6:

У хлопчика 7 р. після перенесеного епідемічного паротиту через 3 тижні з’явилися спрага, нічне нетримання сечі, слабкість, швидка втомлюваність, втрата маси тіла. Ріс і розвивався нормально. Хворів на ГРВІ. Батьки здорові. Дідусь хворіє на цукровий діабет.

Об’єктивно: Загальний стан не порушений. Шкіра суха. Губи сухі, заїди; язик обкладений білим нальотом. Тургор тканин знижений. Дихання везикулярне. Запаху ацетону з рота немає. Тони серця ритмічні звучні, 86 уд/хв. Артеріальний тиск в нормі. Живіт м’який, безболісний. Печінка + 1 см. Батьки звернулися до дільничого лікаря-педіатра, який направив на ан. крові на цукор. Рівень глікемії натще – 12 ммоль/л.

1. Діагноз? 2. Яка тактика лікаря-педіатра?

3. Які дослідження слід провести дитині?

4. Чи потрібно проводити оральний тест толерантності до глюкози?

5. Принципи лікування захворювання у дітей.

 

5 курс. Цукровий діабет. Задача 7:

Дівчинка 10 років доставлена в дитячу лікарню каретою швидкої допомоги без свідомості. Хворіє на цукровий діабет типу 1 протягом 7-ми років, отримує інсулін. Напередодні захворіла на ГРВІ. На 3-й день з’явилися поліурія, спрага, погіршився апетит. Мати зменшила дозу інсуліну. Контроль рівня глікемії не проводили. Стан погіршувався. Дитина стала в’ялою, сонливою, з’явилися нудота, блювання («кофейною гущею»), біль в животі. Свідомість поступово згасала до повної її втрати.

Об’єктивно: Свідомість відсутня. Риси обличчя загострені. Шкіра суха, «діабетичний рубеоз». Тургор тканин, м’язовий тонус знижені. Губи сухі, червоні з тріщинами, заїдами. Язик сухий, шершавий, обкладений коричневим нальотом. Тони серця ослаблені, тахікардія; пульс слабий, артеріальний тиск знижений. Кінцівки холодні. Дихання Куссмауля, у видихуваному повітрі різкий запах ацетону. На фоні жорсткого дихання вислуховується шум тертя плеври. Живіт напружений, визначаються симптоми подразнення очеревини. Печінка +3 см. Очні яблука м’які. Шкірні та сухожилкові рефлекси знижені. Анурія. Глюкоза крові в лікарні – 26 ммоль/л, цукор у сечі – 4%, ацетон – (++++).

1. Якому виду коматозних станів відповідає дана клінічна картина?

2. Що спричинило виникнення даного стану?

3. Які запобіжні заходи слід було здійснити?

4. Які фактори сприяють розвитку кетоацидозу та кетоацидотичної коми у дітей?

5. Яка початкова доза інсуліну при виведенні з коми потрібна даній дитині?

 

5 курс. Цукровий діабет. Задача 8:

Дівчинка 11 р., доставлена в лікарню в непритомному стані. Відомо, що вона хворіє на цукровий діабет типу 1, отримує інсулін. Після ін’єкції інсуліну короткої дії вранці майже не снідала. Через 2,5 години з’явилися головний біль, збудливість, відчуття голоду; стан швидко змінювався – виникли тремор, «холодний піт», сонливість і дитина знепритомніла.

Об’єктивно: Стан непритомний. Шкіра бліда, підвищеної вологості, слизові оболонки вологі, звичайного кольору. Дихання поверхневе. Запаху ацетону з рота немає. Тони серця ритмічні, ослаблені, тахікардія. Гіпертонус м’язів, судоми. Артеріальний тиск в нормі.

1.Діагноз?

2. Яка причина виникнення даного стану у дитини?

3. Який рівень глюкози в крові вважають гіпоглікемією?

4. З якими іншими видами коматозних станів слід диференціювати?

5. З яких лікувальних заходів починають виведення дитини з коми?

 

5 курс. Цукровий діабет. Задача 9:

Дівчинка 12 р. Каретою швидкої допомоги доставлена в дитячу лікарню в непритомному стані. З анамнезу відомо, що дитина хворіє на цукровий діабет типу 1. Лікується інсуліном та дієтою. Почувала себе добре. Тиждень тому захворіла на пневмонію, на тлі якої з’явилися спрага, поліурія, слабкість. У зв’язку з тим, що дівчинка погано пообідала, мати пропустила вечірню ін’єкцію інсуліну. Вранці з’явилися нудота, блювання, болі в животі. Була проконсультована у хірурга, який запідозрив гострий апендицит і призначив повторну консультацію, якщо симптоматика з боку шлунково-кишкового тракту буде утримуватися. Стан дитини погіршувався, наростали слабкість, в’ялість, сонливість, загальмованість до поступової втрати свідомості.

Об-но: Дитина в непритомному стані. Шкіра суха. Губи сухі, червоні, заїди, тріщини. Язик сухий, обкладений коричнево-білим нальотом. Дихання глибоке, шумне, рідке. Різкий запах ацетону з рота. Гіпотонія м’язів, очних яблук. Тони серця ритмічні, ослаблені, тахікардія. Артеріальний тиск 80/50 мм рт. ст. Живіт напружений, болючий. Анурія.

1. Найбільш вірогідний діагноз?

2. Причина виникнення даного стану?

3. Яка діагностична помилка припущена лікарем-хірургом?

4. Основні лабораторні показники, характерні для даного стану?

5. Які заходи здійснюють на І етапі невідкладної допомоги?

5 курс. Цукровий діабет. Задача 10:

Дівчинка 13 р., хворіє на цукровий діабет типу 1 протягом 10 років. Отримує інсулін, ін’єкції виконує, зазвичай, самостійно. Контроль за перебігом діабету здійснюється недостатньо. Хвора часто порушує дієту та режим інсулінотерапії. Цукровий діабет у дівчинки був часто і тривало декомпенсованим. Неодноразово спостерігалися гіперглікемічна і гіпоглікемічні коми. Зі слів хворої, при обстеженні в стані відсутності скарг і доброго самопочуття, рівень глікемії складав не менше 15-16 ммоль/л, цукор у сечі – 2%. Протягом останніх 2-х років скаржиться на погіршення зору. При обстеженні виявлена діабетична ретинопатія, ІІ стадія.

Об’єктивно: Стан порушений. Непокоїть сухість в роті, спрага, поліурія. Шкіра суха, «діабетичний рубеоз». Затримка росту і статевого розвитку. Надлишкове відкладання підшкірно-жирового шару на грудях, животі, стегнах, обличчі, шиї. Дихання везикулярне. Тони серця ослаблені, тахікардія. Печінка +3 см. Добовий діурез 3,5 л. Рівень глюкози в крові 18 ммоль/л, в сечі – 3%.

1. Яке ускладнення цукрового діабету у хворої?

2. Чим зумовлене його виникнення в даному випадку?

3. Які заходи необхідні щодо попередження виникнення даного ускладнення?

4.Чим пояснюється зниження темпів росту і затримка фізичного розвитку при даному ускладненні?

5. Чим відрізняється за клінічними проявами від даного ускладнення синдром Нобекура?

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 830 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)