АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Проміжний характер успадкування

Прочитайте:
  1. I. По этиологии и характеру функциональных нарушений
  2. I. ХАРАКТЕР И ЗНАЧЕНИЕ ИГРЫ КАК ЯВЛЕНИЯ КУЛЬТУРЫ
  3. I.I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА
  4. II. Лебон и его характеристика массовой души
  5. II. Характер поражения сосудов
  6. III. ПСИХОЛОГIЧНI ОСОБЛИВОСТI ПОВЕДIНКИ ОСОБИ (темперамент, характер).
  7. III. Характеристика на интерна
  8. IX. Характеристика основных классов АМП
  9. VII. Что характерно для окситоцина?
  10. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.

У випадках, коли жодна з алелей взагалі не домінує над іншою, спостерігається яви­ще проміжного успадкування.(Неповне домінування).

У своїх дослідах Мендель мав справу з прикладами повного домінування, тому гетерозиготні особини у його дослідах виявилися подібними до домінантних гомозигот. Але у природі поряд з повним домінуванням час­то спостерігається і неповне, тобто гетерозиготи мають інший фенотип (не схожий на батьків).

1:2:1- формула розщеплення за фенотипом і генотипом у F2 при непов­ному домінуванні (проміжному успадкуванні) моногібридного схрещування.

Таким чином, співвідношення розщеплення в F2 при неповному домі­нуванні співпадає за фенотипом і генотипом і становить 1:2:1.

Властивістю неповного домінування характеризуються ряд генів, які викли­кають спадкові аномалії і хвороби людини. Наприклад, так успадковується серпоподібно-клітинна анемія, атаксія Фрідрейха, яка характеризується прогре­суючою втратою координації довільних рухів. За неповного домінування успад­ковується цистинурія. У гомозигот за рецесивним алелем цього гена у нирках утворються цистинові камені, а у гетерозигот виявляється лише підвищений вміст цистину у сечі. У гомозигот за геном пельгеревої анемії відсутня сегментація у ядрах лейкоцитів, а у гетерозигот сегментація є, але вона незвична.

 

Аналізуюче схрещування здійснюють між рецесивною та домінантною за фенотипами особинами. Воно ґрунтується на тому, що особини, гомозиготні за рецесив­ною алеллю, завжди подібні фенотипно та утворюють гамети лише одного сорту. У гібридологічному аналізі може бути використано схрещування гібрида з однією з батьківських форм. Таке схрещування першого покоління з фор­мою, яка несе дану пару алелей (домінантних або рецесивних) у гомозиготно­му стані, називають зворотним схрещуванням, або беккросом, а потомство позначають F8. Ці два схрещування мають неоднакову цінність для генетич­ного аналізу. При зворотному схрещуванні гібрида F1 Аа з вихідною формою, гомозиготною чи домінантною алеллю (АА), всі гамети батьківської рослини будуть нести домінантну алель А, а в гібрида утворяться гамети двох сортів -А і а. Тому в результаті випадкового поєднання цих гамет під час запліднення в потомстві відбувається розщеплення за генотипом у відношенні 2 Аа і 2 АА, або 1: 1, в той час як розщеплення за фенотипом не спостерігається: всі рослини FB мають червоні квіти.

Генотип організму, який має рецесивний вияв ознаки, визначається за його фенотипом. Такий організм обов'язково має бути гомозиготним за реце­сивним алелем, бо у випадку гетерозиготності у нього був би домінантний вияв ознак. Гомозиготна домінантна і гетерозиготна особини не відрізняються між собою за фенотипом. Для визначення фенотипу у дослідах на рослинах і тваринах проводять аналізуюче схрещування і дізнаються про генотип аналізованої особини за її потомством. Аналізуюче схрещування полягає у тому, Що особина, генотип якої необхідно з'ясувати, схрещується з рецесивною формою. Якщо від такого схрещування все потомство виявиться однорідним, значить, аналізована особина гомозиготна, якщо ж відбудеться розщеплення, - то вона гетерозиготна.

Визначен­ня генотипів має велике значення у селекційній роботі у тваринництві і рослинництві. Аналіз генотипів важливий також для медичної генетики. Але на відміну від селекціонерів і дослідників, які мають справу з рослинами та тваринами і можуть ставити експерименти на схрещування організмів, антро­погенетик і лікар звертаються до аналізу родоводів і за кількісними співвідношеннями потомків у них шукають шлюби, які є аналізуючими. Проілюструємо це прикладом. У людини карі очі домінують над блакитни­ми. Отже, голубоока людина за цією ознакою може бути лише гомозиготною за рецесивним алелем. Якщо один з батьків голубоокий, а інший кароокий і у них народилася голубоока дитина, то кароокий батько гетерозиготний. Якщо ж від батьків з аналізованими ознаками народиться кілька дітей і у всіх будуть лише карі очі, то це говорить про те, що кароокий батько гомозиготний за цією ознакою (формою вияву ознаки).

Інший приклад: у обох батьків полідактилія (шестипалість). Дитина має нор­мальну будову кисті руки. Отже, батьки гетерозиготні за цією формою вияву ознаки.

 

1. У курей розовидний гребінь домінує над простим. Птахівник підозрює, що деякі з віандотів, які мають розовидний гребінь, гетерозиготні за чинником простого гребеня. Як встановити, чи вони гетерозиготні?

2. У курей нормальне оперення домінує над шовковистим. Є півень з нор­мальним оперенням невідомого походження. Як легше визначити його генотип?

 

3. У собак чорна шерсть домінує над коричневою. Чорну самку декілька разів схрещували з коричневим самцем, внаслідок чого було одержано 15 чорних і 13 коричневих цуценят. Визначіть генотип батьків і потомства.

 

4. Рецесивний ген визначає чорне забарвлення тіла дрозофіли. Особи­ни дикої раси мають сіре тіло (ген В), а) Після схрещування сірої дрозофіли з чорною виявилося, що все потомство має сіру пігментацію тіла. Визначте генотип батьків, б) Після схрещування двох сірих дрозофіл усе потомство має сіру пігментацію тіла. Чи можна встановити генотипи батьків?

 

5. У людини домінантний ген R викликає аномалію розвитку ске­лету - зміну кісток черепа й редукцію ключиць, а) Жінка з нормальною будовою скелета (ген г) одружилася з чоловіком із зазначеною аномалією. Дитина від цього шлюбу мала нормальну будову скелета. Як за феноти­пом дитини визначити фенотип її батька? б) Хвора жінка одружилася з чоловіком, який мав нормальну будову скелета. Дитина успадкувала від матері дефект скелета. Чи можна визначити фенотип матері? в) Обидва батьки хворі. Дитина від цього шлюбу має нормальну будову скелета. Ви­значте генотип обох батьків.

 

6. У людини рецесивний ген 1 визначає природну глухонімоту, а) Спад­ково глухонімий чоловік одружився з ланкою з нормальним слухом (L), їхня дитина має нормальний слух. Чи можна визначити генотип матері? б) Спадко­во глухоніма жінка одружилася з чоловіком з нормальним слухом. У них народилася глухоніма дитина. Чи можна визначити генотип батків?

 

7. Ген безрогості (Р) домінує над генотипом рогатості (р). а) Від схре­щування рогатої корови з безрогим бугаєм народилося рогате теля. Визнач­те генотип корови, бугая, теляти, б) Безрога корова після схрещування з рога­тим бугаєм привела двійню; одне теля було безроге, а інше - рогате. Визначте генотип батьків і потомства.

 

8. Дві чорні самки миші схрещені з коричневим самцем. Перша сам­ка принесла в кількох приплодах 9 чорних та 7 коричневих мишенят, а інша — 17 чорних. Які висновки можна зробити щодо успадкування чорного та ко­ричневого забарвлення мишей? Які генотипи батьків?

 

9. У гороху гладенька поверхня насіння домінує над зморшкуватою, а) Після запилення рослин з гладеньким насінням пилком рослини із змор­шкуватим насінням потомство має гладеньке насіння. Чи можна встановити генотипи батьків? б) Після запилення рослин зі зморшкуватим насінням пилком рослини з гладеньким насінням одна половина потомства має змор­шкувате, а друга - гладеньке насіння. Визначте генотипи батьків.

 

10. Чи можна побоюватися, що в дитини спостерігатиметься відсутність емалі на зубах (ознака домінантна), якщо батько має нормальні зуби, а в матері спостерігається аномалія? Батько матері мав нормальні зуби.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 2483 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)