АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Закономірності спадковості, встановлені Г. Менделем.

Прочитайте:
  1. Загальні закономірності патогенезу спадкових захворювань
  2. Основні закономірності старіння
Назва закону Формулювання закону
  Закон однотипності гібридів першого покоління Нащадки першого покоління від схрещування стійких форм, які розрізняються за однією ознакою, мають однаковий фенотип за цією ознакою.
  Закон розщеплення спадкових ознак у нащадків гібрида Під час схрещування гібридів першого покоління між собою серед гібридів другого покоління у певних співвідношеннях з’являться особини з фенотипами вихідних батьківських форм і гібридів першого покоління.
  Закон незалежного комбінування спадкових ознак Гени, які визначають різні ознаки та знаходяться в різних групах зчеплення, спадкуються незалежно один від одного, внаслідок чого серед нащадків другого покоління у певних співвідношеннях з’являються особини з новими (відносно батьківських) комбінаціями ознак.

 

Моногібридне схрещування - схрещування форм, при якому простежуєть­ся успадкування за однією парою алелей, при цьому форми відрізняються од­нією протилежною ознакою. Г. Мендель проводив досліди на горосі, вибравши добре відмінні ознаки (вони не залежать від середовища і є альтернативними); простежував появу цих ознак у поколіннях; для схрещування використав осо­бини, у яких у наступних поколіннях не було розщеплення ознак (чисті лінії); застосував математичний аналіз для обробки результатів; основні висновки одержані в дослідах з моногібридного схрещування.

Дано:

А - червоні квітки гороху

а - білі квітки гороху

АА - червоні квітки гороху

Аа - червоні квітки гороху

аа - білі квітки гороху

Р ♀ АА ∙ ♂ аа

гамети А а

F1 Аа - 100% червоні квітки гороху

Якщо материнська рослина мала червоні квітки, а батьківська — білі, то квітки всіх гібридних рослин виявляються червоними, біле забарвлення не проявляється. Значить, у гібрида F1 з пари батьківських альтернативних оз­нак розвивається тільки одна, інша ознака не проявляється. Явище перева­жання у гібрида першого покоління ознак одного з батьків Мендель назвав домінуванням. Ознака, яка проявляється у гібрида і подавлює розвиток іншої альтернативної ознаки, була названа домінантною, подавлена — рецесивною. Це явище виявилось універсальним для рослин, тварин і людини й тому було виведено в ранг правила домінування. Оскільки всі гібриди першого поколін­ня однакові, одноманітні, це явище стали називати першим законом Менде­ля, або законом одноманітності гібридів першого покоління.

Р ♀ Аа ∙ ♂ Аа

Гамети А,а А,а

F1 АА Аа Аа, аа

3/4 червоні квітки 1/4 білі квітки

3:1- формула розщеплення за фенотипом у F2 моногібридного схрещу­вання при повному домінуванні ознак.

1:2:1- формула розщеплення за генотипом у F2 моногібридного схрещування при повному домінуванні ознак.

Якщо гібриду першого покоління надається можливість самозапилюва­тися, то в наступному поколінні, тобто в F2, з'являться рослини з ознаками обох батьків - з червоними і білими квітками.

Ця закономірність, яка полягає в появі у другому поколінні ознак обох батьківських організмів (домінантних і рецесивних), носить назву розщеп­лення. Розщеплення виявляється не випадковим, воно підкоряється певним кількісним закономірностям, а саме: 3/4 від загального числа рослин несуть червоні квітки і лише 1/4 - білі. Відношення числа рослин з домінантною ознакою до числа рослин з рецесивною ознакою виявляється рівним 3:1. Значить, рецесивна ознака гібрида першого покоління не зникла, а лише була подавлена і проявилася в другому поколінні.

Розщеплення вF2у певному кількісному співвідношенні домінантних і реце­сивних ознак було названо законом розщеплення, або другим законом Менделя.

Другий закон Менделя: при схрещуванні двох гетерозиготних особин, тобто гібридів, які аналізуються за однією парою альтернативних видів озна­ки, у потомстві спостерігається розщеплення за фенотипом у співвідношенні З: 1 і за генотипом 1: 2: 1.


 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 495 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)