АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основні закономірності старіння

Прочитайте:
  1. V. Основні етапи заняття
  2. Будова і основні функції спинного мозку.
  3. Виберіть із перерахованого, які основні частини розрізняють в скроневій кістці?
  4. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування.
  5. Вкажіть які основні види тканин не зустрічаються у людини.
  6. Властивості гормонів та їх основні впливи. Механізм дії гормонів на клітини організму.
  7. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  8. Глава 8. Старіння
  9. Ендокринні залози, їх гормони, органи – мішені та основні функції
  10. Загальні закономірності патогенезу спадкових захворювань

Закономірні вікові зміни організму називають гомеорезом. Виділяють такі закономірності:

1. Гетерохронність – різні терміни появи вікових змін у різних тканинах, органах і системах. Так, атрофія тимусу в людини розвивається у віці 13-15 років, статевих залоз – у клімактеричному періоді, а деякі функції гіпофіза зберігаються навіть в глибокій старості.

2. Гетеротопність – неоднакове вираження процесу старіння у різних органах і структурах того самого органа. Так, старіння пучкової зони кори надниркових залоз є менш вираженим, ніж клубочкової та сітчастої.

3. Гетерокінетичність – розвиток вікових змін із різною швидкістю. В одних тканинах вони виникають рано, відносно повільно прогресують; в інших – розвиваються стрімко, проте в більш пізні терміни. Наприклад, зміни опорно-рухового апарату повільно наростають із віком, а розлади в певних структурах мозку виникають пізніше, але швидко прогресують, призводячи до зниження інтелекту.

4. Гетерокатефтентність – вікові зміни проявляються у пригніченні одних і активізації інших життєвих процесів у старечому організмі. Наприклад, зниження продукції андрогенів і мінералокортикоїдів наднирковими залозами на фоні гіпертрофічних змін пучкової зони.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 513 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)