АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ознаки пошкодження клітини.

Прочитайте:
  1. Будова нервової клітини.
  2. Відмінні ознаки квашіоркору і аліментарного маразму
  3. Геміплегія при пошкодженнях внутрішньої капсули
  4. Діагностичні ознаки вагітності
  5. ЕПІТЕЛІАЛЬНІ КЛІТИНИ. ЗАЛОЗИСТИЙ ЕПІТЕЛІЙ
  6. Ж. Виберіть ознаки гострого дакріоциститу.
  7. Загальні ознаки запалення
  8. Загальні ознаки хребців.
  9. Загальні та місцеві ознаки запалення
  10. Зовнiшнi ознаки стомлення при розумовiй працi

Зовнішня мембрана клітини – складається з двох рядів молекул фосфоліпідів, розташованих більш чи менш перпендикулярно до поверхні мембрани так, що їх неполярні (гідрофобні) кінці контактують між собою, а полярні (гідрофільні) повернені до водних розчинів по ту чи іншу сторону мембрани. У цитомембрані розташовані рецептори гормонів, таких як інсулін чи адреналін, та інших біологічно активних речовин, котрі впливають на функцію і реактивність клітин; локалізуються різні протеїни, молекули мукополісахаридів і специфічні білки (наприклад, антигенні детермінанти гістосумісності), які визначають її спроможність до проникності та антигенні властивості. Цитомембрана відіграє основну роль в міжклітинних комунікаціях як шляхом утворення спеціалізованих міжклітинних контактів, так і шляхом передавання сигналів.

Ознаки ушкодження структури:

· деформація чи атрофія спеціалізованих структур (наприклад, атрофія мікроворсинок ентероцитів при хворобах тонкої кишки);

· збільшення кількості (потовщення клітинної мембрани), довжини і площі мембранних структур (піноцитозні та фагоцитозні пухирці);

· атрофія клітинної мембрани з появою щілин або розривів;

· формування спеціальних патологічних структур (формування мієліноподібних або псевдомієлінових структур).

Ознаки порушення функції:

· порушення проникності призводить до набухання клітини. Важлива роль у здійсненні проникності мембран належить глікокаліксу і взаємодії мембранних білків з цитоскелетом, а також гормонам, які взаємодіють з мембранними рецепторами. Зміни проникності можуть бути важкими (необоротними) або поверхневими;

· порушення «бар’єрної» функції супроводжується зайвим надходження води до клітини і розвитком вакуольної або гідропічної дистрофії;

· порушення транспортних та інформаційних процесів;

· зміна здатності клітин до фіксації антигенів, антитіл, токсинів, вірусів та інших лігандів;

· альтерація міжклітинних контактів – призводить до втрати зв’язків між клітинами. Спостерігається у процесі канцерогенезу, лежить в основі порушення контактного гальмування проліферації пухлинних клітин, сприяє пухлинній інфільтрації та метастазуванню.

Ознаки фізико-хімічних змін: збільшується проникність мембрани для натрію, калію, хлору, кальцію і магнію, що призводить до швидкого набухання клітин та розпаду її цитоскелета. Збільшення об’єму клітини за рахунок надходження великої кількості води, у зв’язку з аномалією осмотичного тиску, супроводжується появою щілин і, навіть, розривів у мембрані.

Ознаки біохімічних змін: недостатність натрій-калієвого насосу і функцій іонних каналів; втрата фізіологічних трансмембранних іонних градієнтів; надлишковий вхід натрію і води у клітину; надлишковий вхід кальцію у клітину; активація мембранних фосфоліпаз; вивільнення і перетворення арахідонової кислоти.

Цитоплазма, цитозоль – за фізико-хімічними властивостями цитоплазма наближається до гелю і містить органели (необхідні для метаболізму клітини) та включення (жир, глікоген, пігменти, тощо – не приймають участі у метаболічних процесах клітини). Цитозоль – компонент цитоплазми, який структурно не стосується до органел, але містить білки, з яких складаються органели і розчинні ферменти, котрі беруть участь у проміжному обміні клітини.

Ознаки ушкодження структури:

· збільшення щільності цитозолю – неспецифічна відповідь на різноманітні типи чинників (аноксія або гіпоксія, інтоксикація, дія вірусу, ракова інтоксикація, іонізуюча радіація, вплив високої температури, електричний струм, тощо), які пошкоджують клітину;

· зменшення щільності цитозолю – може бути пов’язане зі зменшенням або припиненням білкового синтезу, а також з проникненням у цитоплазму води. При локальному зменшенні щільності говорять про хромоліз.

Мітохондрії – це структури, які обмежені двома мембранами – зовнішньою і внутрішньою, і є, зі всіх клітинних елементів, найчутливішими до агресії. Мітохондрії – це «енергетичні станції», які безпосередньо приймають участь в обміні через цикл Кребса і системи транспорту електронів дихального ланцюга. Створювана ними енергія накопичується всередині молекул АТФ у вигляді багатих енергією фосфатних сполучень (макроергічних зв’язків). АТФ виробляється фосфорилюванням АДФ за участю кисню.

Ознаки ушкодження структури:

· збільшення числа і розмірів мітохондрій – характеризується появою у цитоплазмі клітин оксифільних гранул;

· утворення мегамітохондрій – гігантські розміри, інколи вони більші від ядра (зустрічаються, наприклад, у гепатоцитах при алкоголізмі та цирозах печінки);

· зміна форми – найчастіше зумовлена набуханням мітохондрій, внаслідок проникнення у них води. Є два типи набухання: 1-й тип – супроводжується пасажем води через розширений зовнішній простір, що сформувався зовнішньою мембраною у внутрішній; при цьому матрикс мітохондрій стискається і стає дуже щільним; зміни є зворотними. 2-й тип – виникає у результатізбільшення проникності внутрішньої мембрани. Наслідком цього є розгладжування та фрагментація крист; після пошкодження зовнішньої мембрани зміни швидко стають незворотними, тобто смертельними, і супроводжуютьсязагибеллю гранул мітохондріального матриксу, а внутрішня і зовнішня мембрани мітохондрій розриваються.

· зміни структури крист мітохондрій можуть стосуватися їх розмірів, форми і числа. Деформація крист і зменшення їхнього числа зустрічається при пониженій активності мітохондрій. Збільшення числа крист мітохондрій – доказ зростаючих функціональних потреб клітини.

Ознаки порушення функції. Спадкові та набуті розлади функцій мітохондрій є в основі розвитку багатьох патологічних процесів, а саме:

1) мутації ДНК мітохондрій та дефіцит НАД-Н-дегідрогенази зумовлюють розвиток мітохондріальних міопатій для яких характерне ушкодження міокарда, епілепсія, клонічні судоми, атаксія та деменція;

2) синтез антимітохондріальних антитіл типу IgG зумовлює розвиток первинного біліарного цирозу;

3) накопичення заліза у мітохондріях нормобластів спостерігається при мієлодиспластичному синдромі (сидеробластна анемія);

4) розлади окислювального фосфорилювання та транспорту електронів вздовж дихального ланцюжка завершуються дефіцитом АТФ, гіпоксією та ацидозом.

Ознаки фізико-хімічних змін: підвищення іонної проникності внутрішньої мітохондріальної мембрани порушує роботу водневої «помпи» та призводить до зниження електрохімічного градієнта, енергія якого, в нормі, забезпечує ресинтез АТФ у певних точках мітохондріальної мембрани завдяки вмонтованим тут складним АТФ-азним комплексам.

Ознаки біохімічних змін: роз’єднання окиснення і фосфорилювання, пригнічення клітинного дихання та перехід іонів Na+ і К+ у мітохондріальний матрикс.

Ендоплазматичний ретикулум – у цитоплазмі утворює численні сплетення зі щілин та каналів. Бере участь у формуванні ядерної мембрани і апарату Гольджі. Функція мембран, які формують ретикулум, залежить від їх зв’язку з рибосомами: шорсткий ендоплазматичний ретикулум – це місце білкового синтезу, що складає основу клітинної секреції білка, тоді як гладкий ендоплазматичний ретикулум відіграє роль у синтезі вуглеводів, метаболізмі стероїдів, глікогену та різноманітних токсичних субстанцій, які необхідно нейтралізувати. Виявляється у порушеннях властивих їй численних функцій: синтетичної, детоксикаційної, депонуючої та ін.

Ознаки ушкодження структури:

· гіперплазія ендоплазматичного ретикулуму – збільшення його кількості може супроводжуватися утворенням концентричних структур;

· атрофія ендоплазматичного ретикулуму – зменшення його розмірів, супроводжується зниженням білково-синтетичної функції клітини (при голодуванні, хворобах печінки, старінні).

Ознаки порушення функції:

· порушення детоксикаційної функції – збільшується кількість ензимів;

· зниження білково-синтетичної функції клітини.

Лізосоми – субмікроскопічні органели клітини, що мають вигляд одношарових везикул та містять понад 60 ферментів-гідролаз. Основна функція лізосом - розщеплення біополімерів (мукополісахаридів, глікогену) у процесі ремоделювання тканин та збереження внутрішньоклітинного молекулярного гомеостазу.

Ознаки ушкодження структури:

· пошкодження лізосомних мембран – дестабілізація лізосомних мембран у вигляді тріщин і розривів може спостерігатися при впливі різноманітних агресивних чинників. У цих випадках гідролази дифундують у клітину, що призводить до її некрозу або прогресуючого руйнування шляхом автолізу (самоперетравлювання);

· недостатність лізосомних ензимів – у лізосомах можуть бути відсутні деякі ензими необхідні для нормального метаболізму клітин. Ензимопатія або дисметаболічна хвороба має природжений характер і передається спадково за аутосомно-рецесивним типом. Дефіцит ензимів спостерігається, найчастіше, при глікогенозах (хвороба Помпе, хвороба Гірке), ліпідозах (недостатність ліпаз адипозоцитів), гепатозах (хвороба Дабіна-Джонсона). Ці стани інколи називають «хворобами нагромадження».

· феномен накопичування у лізосомах лежить в основах хвороби Вільсона, при якій накопичується мідь, і гемохроматозу, що супроводжується накопичуванням феритину.

Пероксисоми – оточені мембраною субклітинні утворення, що містять пероксидази та каталазу (розщеплює пероксид водню), уратоксидазу та інші ферменти обміну ліпідів (холестерину), пуринів та піримідинів.

Ознаки ушкодження структури:

· збільшення кількості пероксисом спостерігається у гепатоцитах при застосуванні медикаментів, які знижують рівень ліпемії; вірусному гепатиті, лептоспірозі, в кардіоміоцитах при тривалому впливі етанолу;

· зменшення кількості пероксисом і зниження синтезу їхніх ферментів спостерігається у печінці при запаленні, а також при пухлинному рості. Руйнування пероксисом виявлене при гіперліпідемії і гіперхолестеринемії;

· пероксисомні хвороби: мають спадковий характер, до них відносять: акаталаземію, цереброгепаторенальний синдром Целлвегера і системну недостатність карнітину.

Акаталаземія – захворювання, в основі якого лежить різке зниження активності каталази в печінці та інших органах. Основним клінічним синдромом цього захворювання є гангренозна ротова порожнина, вкрита виразками.

Цереброгепаторенальний синдром Целлвегера характеризується: відсутністю пероксисом у гепатоцитах; зниженням каталазної активності печінки до 20% і менше; редукцією ендоплазматичного ретикулуму; атрофією і зменшенням числа мітохондрій; збільшенням в гепатоцитах кількості гранул глікогену та ліпідних вакуоль.

Системна недостатність карнітину супроводжується окисненням жирних кислот у скелетних м’язах, печінці, плазмі крові. У клініці спостерігається міопатія з періодичними порушеннями функції печінки та головного мозку.

Ознаки порушення функції: ведучим клінічним проявом недостатності пероксисом є порушення синтезу жовчних кислот.

Рибосоми – як вільні, так і зв’язані з мембранами ендоплазматичного ретикулуму, є органоїдами, які на 60% складаються з РНК та на 40% – з білків і необхідні для розпізнавання генетичного коду клітини. Рибосоми нанизані на окремі нитки мРНК, що забезпечує одночасний синтез багатьох поліпептидних ланцюжків зі швидкістю об’єднання двох амінокислот за секунду.

Ознаки ушкодження структури: за умов патології рибосоми можуть будувати добре окреслені геометричні фігури. Наприклад, при впливі афлотоксину і в пухлинних клітинах лімфоми Беркітта вони мають вигляд спіралі. Аналогічні зміни спостерігаються у клітинах при гіпотермії, при кисневому голодуванні та дефіциті білка в організмі.

Апарат Гольджі – пластинчастий комплекс утворений сплющеними мішечками (вакуолями), що містять секреторні гранули і анастомозами, які взаємозв’язані з ендоплазматичним ретикулумом. Величина апарату Гольджі залежить від синтетичної активності клітини і зумовлена або рівнем зовнішньої секреції (наприклад, у печінці чи підшлунковій залозі), або інтенсивністю синтезу, необхідною для життєдіяльності самої клітини (наприклад, в нейронах).

Ознаки ушкодження структури:

· гіперплазія апарату Гольджі – збільшення площі його мембран і кількості секреторних гранул звичайно поєднується з гіперплазією ендоплазматичного ретикулуму. Якщо синтез тих або інших речовин випереджає їх секрецію і виведення, то ці речовини накопичуються в апараті Гольджі і можуть його пошкоджувати (наприклад, накопичування жовчі в гепатоцитах при холестазі);

· атрофія апарату Гольджі – редукція (зменшення) вакуоль і втрата секреторних гранул, свідчить про зниження його функціональної активності. Однією з причин такого зниження може бути білкове голодування, а також порушення взаємодії пластинчастого комплексу з ендоплазматичною сіткою.

Ознаки порушення функції – порушення секреторної функції

Мікротрубочки і мікрофіламенти.

Мікротрубочки (макрофіламенти) займають особливе місце у міжклітинних контактах. Більшість клітин містять комплекси фібрилярних структур, які виконують опорну, транспортну, скоротливу і рухову. Для деяких органел характерне сполучення мікротрубочок у групи, в основному, по дев’ять, наприклад, триплети в центріолях, дуплети у війках. Мікротрубочки є дуже складними структурами і містять багато протеїнів, а також АТФ-азу, яка бере участь у побудові миготливого епітелію.

Ознаки ушкодження структури:

· генетичні аномалії числа або розташування дуплетів. Наприклад, природжений синдром нерухомих війок (синдром Картагенера) характеризується тим, що війки покривного епітелію дихальних шляхів і слизової оболонки середнього вуха нерухливі або малорухливі. Тому мукоциліарний транспорт різко послаблений або відсутній, що призводить до хронічного запалення дихальних шляхів і середнього вуха. У таких хворих нерухливі також сперматозоїди, тому що їхній хвіст еквівалентний війкам;

· відсутність зв’язку між периферійними і центральними дуплетами у війках супроводжується їхньою нерухливістю. Це може спостерігатися при найрізноманітнішій патології (у дихальних шляхах: при інфекційних бронхітах, у курців; у генітальному тракті жінок при хронічних запальних захворюваннях: гонорея, хламідіоз, уреаплазмоз тощо);

· руйнування мікротрубочок під впливом різноманітних речовин (наприклад, колхіцин, алкалоїди барвінку (вінбластин, вінкристин), сульфгідрильні реактивні групи (кокадилат, діамід)). Всі ці речовини впливають на мітоз, змінюють функції клітин, пов’язані з мікротрубочками.

Ознаки порушення функції: малорухливість або нерухливість війок епітеліальних клітин.

Мікрофіламенти актинові філаменти і міозин виявлені майже у всіх клітинах, незалежно від того, м’язові вони чи ні.

Ознаки ушкодження структури:

· збільшення мікрофіламентів знаходять в епітелії жовчних проток при первинному біліарному цирозі печінки (циркуляція жовчі у печінці регулюється мікрофіламентною системою); у клітинах при загоєнні ран, а також в пухлинах, особливо в зонах інвазії.

Проміжні філаменти – спеціалізовані залежно від типу клітин. Однак, у клітинах одного і того ж походження можуть зустрічатися проміжні філаменти різного типу. До проміжних філаментів відносяться: цитокератини (епітеліальні клітини), десмін (м’язові клітини), віментин (мезенхімальні клітини), нейрофіламенти (клітини центральної і периферійної нервової систем), гліальні філаменти (клітини глії).

Ознаки ушкодження структури: накопичення проміжних філаментів у клітині:

· Гіалін Меллорі (алкогольний гіалін) – гіалінові включення неправильної форми у клітинах печінки є морфологічним маркером хронічного алкоголізму, цирозу печінки);

· Хвороба Альцгеймера («пресенильна» деменція) – супроводжується утворенням фібрилярних мас у нейронах кори головного мозку у літніх людей. У клініці в таких хворих розвивається недоумство;

· кардіоміопатії пов’язані з порушенням метаболізму десміну. Клінічно проявляються прогресуючою недостатністю міокарда і характеризуються масивними відкладеннями в кардіоміоцитах ШИК-негативного матеріалу, який складається з проміжних філаментів.

Ядро – відіграє домінуючу роль у поділі клітини. Структура та розміри ядра, яке знаходиться в інтерфазному (інтермітозному) стані, залежать від його плоїдності (вмісту ДНК, числа хромосом) і функціонального стану. Більшість клітин містять диплоїдні ядра. Ядра найрізноманітніших спеціалізованих клітин, відрізняються розмірами, формою, подібні внутрішньою структурою і, в основному, містять гранули, або грудочки хроматину.

Ознаки ушкодження структури: зворотні (сублетальні) і незворотні (летальні, або смертельні):

Сублетальні альтерації, зворотні:

· конденсація і маргінація хроматину – накопичування хроматину під мембраною ядра у вигляді регулярної стрічки чи маленьких грудочок. Цей процес – безпосередня відповідь на різноманітну агресію і перший її прояв;

· зміна ядерної мембрани, вакуолі та псевдовакуолі. Істинні внутрішньоядерні вакуолі – ядерна мембрана переривчаста (наприклад, при дилатації перинуклеарних цистерн) або утворює локальні пухирці шляхом інвагінації внутрішнього листка ядерної мембрани. Псевдовакуолі формуються шляхом внутрішньоядерної інвагінації цитоплазми, вони оточені двома пластинками мембрани і містять різноманітні частинки, органели, зокрема рибосоми (у гепатоцитах при різних метаболічних порушеннях);

· внутрішньоядерні включення – істинні включення, представлені деякими вірусами. Псевдовключення – це частинки глікогену (в ядрах гепатоцитів при цукровому діабеті), а також сферичні, лінійні, фібрилярні структури, природа яких не завжди відома.

Летальні пошкодження, незворотні:

· пікноз – тотальна незворотна конденсація хроматину по всій площі ядра;

· каріорексис (rexis – розрив) – розколювання хроматину, в основному, на невеликі за обсягом, неправильної форми фрагменти, які можуть знаходитися всередині ядерної мембрани, якщо вона збережена, або розташовуватися у цитоплазмі при деструкції ядерної мембрани;

· каріолізис (lysis – розчинення, розплавлення) – це вид смерті ядра, при якому хроматин більш-менш тотально дезінтегрований.

Рецептори клітини – від щільності рецепторів клітини залежить інтенсивність впливу на неї ліганду. Вона регулюється концентрацією останнього через механізм від’ємного зворотнього зв’язку.

Ознаки ушкодження структури:

· зменшення кількості функціонально активних рецепторів клітин (наприклад, при генних мутаціях, фіксації антирецепторних антитіл та блокаді рецепторів іншими молекулами-лігандами) є в основі патогенезу багатьох патологічних процесів:

ü зменшення кількості інсулінових рецепторів – попереджає розвиток гіпоглікемії у випадках ожиріння з гіперінсулінізмом;

ü зменшення кількості ацетилхолінових рецепторів рухових пластинок скелетних м’язів при автоімунній травмі;

ü зменшення кількості рецепторів андрогенів на клітинах гіпоталамо-гіпофізарної системи супроводжується збільшенням секреції лютеїнізуючого гормону, естрогенів та розвитком тестикулярної фемінізації.

· активація та інактивація рецепторів клітин:

ü активація альфа-адренергічних рецепторів спостерігається при гіпотермії;

ü пригнічення альфа-адренергічних рецепторів міометрію відбувається під впливом естрогенів;

ü надмірна активація рецепторів естрогенів – один з механізмів розвитку раку молочної залози у жінок;

ü інактивація рецепторів глюкокортикоїдів здійснюється шляхом дефосфорилювання їх молекул.

7.5. Захисно-компенсаторні реакції клітини у відповідь на її пошкодження:

І. Реакції, спрямовані на відновлення порушеного внутрішньоклітинно-го гомеостазу:

1. Компенсація порушення енергетичного забезпечення клітин:

- активація гліколізу;

- активація клітинного дихання;

- активація механізмів транспорту АТФ;

- перерозподіл енергетичних ресурсів у клітині.

2. Захист мембран і ферментів клітини:

- посилення антиоксидантного захисту;

- підвищення активності буферних систем;

- активація ферментів детоксикації мікросом;

- активація механізмів репарації коомпонентів мембрани та ферментів;

- зв`язування вільних жирних кислот (синтез тригліцеридів).

3. Зменшення ступеня або усунення дисбалансу іонів і рідини в клітинах:

- зниження ступеня порушення енергозабезпечення;

- активація буферних систем клітини (карбонатної, фосфатної, білкової);

- активація механізмів активного транспорту речовин (Na+-K+-Ca2+-насосів, Na+-K+-Ca2+-обмінних механізмів, мікровезикулярного транспорту).

4. Боротьба з порушенням генетичної програми в клітині:

- усунення розривів у нитках ДНК;

- ліквідація змінених ділянок ДНК за допомогою ферментів репаративного синтезу ДНК – ендонуклеаз та рестриктаз;

- синтез нормального фрагменту ДНК замість ушкодженого за допомогою ДНК-полімераз.

5. Корекція механізмів регуляції внутрішньоклітинних процесів:

- зміна кількості функціонуючих рецепторів клітин;

- зміна спорідненості рецепторів клітини до регулюючих факторів;

- зміна активності регуляторів метаболізму (ферментів, катіонів);

- зміна активності аденілат- і гуанілатциклазної систем.

6. Зниження функціональної активності клітин супроводжується зменшеним розходом енергії АТФ, субстратів метаболізму і кисню, що необхідні для виконання функції і забезпечення пластичних процесів. Тому ступінь і масштаб пошкоджень значно знижується, а після припинення дії патогенного фактору відбувається більш інтенсивне і повне відновлення клітинних структур та їх функцій.

1. Відновлення клітин (регенерація) і/або окремих структурних елементів (репарація) замість загиблих, пошкоджених або тих, котрі закінчили життєвий цикл.

2. Гіпертрофія – збільшення об’єму і маси клітин, тканин чи органа за рахунок збільшення об’єму їх структурних елементів (органел).

3. Гіперплазія – збільшення кількості структурних елементів (органел) у клітині.

ІІ. Реакції, спрямовані на створення функціонального спокою ушкодженої клітини.

Вони спрямовані на усунення можливих додаткових зрушень внутрішньоклітинного гомеостазу під впливом нервових і гуморальних збурювальних факторів (стабілізація ушкодження) і зведення до мінімуму енергетичних затрат на виконання специфічних функцій клітини, спрямувавши, таким чином, енергетичні ресурси на відновлення порушеного гомеостазу. Прикладом може бути утворення в ушкодженій клітині простагландинів, які пригнічують аденілатциклазу і, тим самим, захищають клітину від дії багатьох медіаторів і гормонів (катехоламінів, тироксину та ін.). При повному дефосфорилюванні АТФ утворюється аденозин, який, будучи природним блокатором кальцієвих каналів плазматичної мембрани, перешкоджає запуску Са2+-опосередкованих клітинних функцій.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1304 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.015 сек.)