АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відмінні ознаки квашіоркору і аліментарного маразму

Прочитайте:
  1. Діагностичні ознаки вагітності
  2. Ж. Виберіть ознаки гострого дакріоциститу.
  3. Загальні ознаки запалення
  4. Загальні ознаки хребців.
  5. Загальні та місцеві ознаки запалення
  6. Зовнiшнi ознаки стомлення при розумовiй працi
  7. Зовнішні ознаки стомлення при розумовій праці
  8. Клініко-діагностичні ознаки асиметричного типу ЗВУР
  9. Клінічні ознаки
Ознака Квашіоркор Аліментарний маразм
Маса тіла, % норми Звичайно 80 Звичайно 60
Набряки Спостерігаються постійно Відсутні
Порушення психіки Незмінне вираження глибокої образи, страждання, відсутність інтересу до оточуючого середовища, загальмованість, адинамія Немає
Атрофія підшкірної жирової клітковини Немає Різко виражена
Специфічні ураження шкіри Нерідко «емалеподібний дерматоз» Немає
Місяцеподібне обличчя Часто Немає
Лице «старця» Немає Часто
Зміни волосся Нерідко сиве, червоного кольору волосся у дітей, випадіння, втрата кучерявості Рідко
Апетит Анорексія Часто зберігається

 

Існує велика кількість патентованих і імпровізованих поживних сумішей для лікування білково-енергетичної недостатності. Вони складаються в основному з сухого молока, глюкози, рослинного масла. Поживні суміші повинні бути приготовані таким чином, щоб забезпечити надходження в організм хворого 4 г білка та 100 ккал на 1 кг маси тіла на добу, а також достатню кількість мікроелементів та електролітів. Рекомендують у кожному конкретному випадку вивчати продукти, які присутні на місці та при використанні довідкових таблиць, визначати їх поживну цінність, щоб на їхній основі готувати лікарські поживні суміші.

Приблизний раціон: казеїнат кальцію – 33 г; цукор – 30 г; бавовникове масло – 60 г; хлорид калію – 3,7 г; магнію карбонат основний – 0,3 г; усього – 156 г.

Інгредієнти змішують із невеликою кількістю води до одержання маси 1000 г. Харчова цінність у перерахунку на 100 г суміші дорівнює: білки –4г; жири – 6,1 г; вуглеводи – 4,6 г; калорії – 90. Готову суміш вводять з урахуванням 100 г на 1 кг маси тіла дитини на добу. В міру покращення стану хворого дієта поступово розширюється, дитина переводиться на звичайне відповідне до віку повноцінне харчування.

При зневодненні хворого в результаті тяжкої діареї велике значення має лікування порушень водно-електролітного балансу і кислотно-основного стану. У таких випадках застосовують парентеральне введення глюкози по краплях і сольових розчинів (хлориду калію і натрію). Ослабленим хворим з ознаками гіпоглікемії показане внутрішньовенне вливання гіпертонічних розчинів глюкози. У зв’язку з дефіцитом магнію останнім часом велику увагу приділяють внутрішньом’я-зовомувведенню25 % розчину сульфату магнію. Однак це потрібно робити тільки після усунення симптомів дегідратації і відновлення нормальної секреторної функції нирок. Діуретики при квашіоркорі протипоказані.

При гострій судинній недостатності використовують серцеві глікозиди, стероїдні гормони, звичайно у поєднанні з гемотрансфузіями (анемія) і судинними засобами.

Для кращого засвоєння білків і нормалізації білкового обміну рекомендують анаболічні стероїди.

Слід звернути увагу на високу сприйнятливість хворих до інфекції, тому для профілактики призначають антибіотики (пеніцилін, стрептоміцин, тетрациклін).

Необхідно виявляти і лікувати супутні паразитарні захворювання. У тропіках більшість інвазій відзначаються високою інтенсивністю, агресивністю, злоякісним перебігом. У зв’язку з цим потрібно призначити анти паразитарні препарати відразуж по виявленню таких потенційно небезпечних для здоров’я дітей інвазій, як малярія, анкілостомідоз, стронгілоїдоз, аскарідіоз та ін.

Тяжкий стан хворих не є протипоказанням до призначення анти-паразитарних препаратів.

 

 

Спру

Розрізняють два види спру: тропічна та європейська.

Тропічна спру (тропічна діарея, ідіоматична стеаторея), яка проявляється жировими проносами, схудненням, анемією, полі- і гіповітамінозом, остеопорозом, тетанією, належить до важких запальних захворювань кишечника. Поширена в країнах з тропічним або субтропічним кліматом. До розвитку захворювання, етіологія і патогенез якого вивчені недостатньо, призводять такі фактори, як неповноцінне харчування, особливо дефіцит білків і вітамінів, тяжкі інфекційні захворювання, ендокринні розлади, нервово-психічні перенапруження.

Захворювання починається з невизначених диспептичних порушень, потім з’являється пронос.

Екскременти рідкі, пінчасті, білуваті, об’ємом до 2 кг на добу (при нормі 200-300 г), зловонні, багаті на повітряні бульбашки, нейтральні жири, насичені і ненасичені жирові кислоти і масла. При залученні у процес дистальних відділів товстої кишки випорожнення вміщують домішки слизу і гною. Характерною ознакою є поява ерозійно-виразкового глоситу, при цьому язик стає «лакованим» і гладким. Відзначається здуття і болісність живота.

Порушення всмоктування жирів є основною причиною розвитку недостатності жиророзчинних вітамінів (A, D, E).

Порушення всмоктування вітаміну D призводить у важких випадках до зменшення всмоктування кальцію (який виділяється у вигляді кальцієвих солей з жирними кислотами), що викликає остеопороз, у дітей – рахіт та тетанію. Крім того, розвивається статева слабкість, аменорея, безпліддя, азооспермія.

Порушення всмоктування і обміну інших вітамінів призводить до розвитку гіперпігментації шкіри, кистей, місць згинів та вторинної пелагри.

Недостатність вітамінів групи В викликає розвиток набряків, типову картину перніціозної анемії з розвитком гунтеровського глоситу, ахілічного гастриту з ураженням ЦНС у вигляді фунікульорного мієлозу.

Лікування: антибіотики нового покоління (ентеросептол, інтестопан, мексаформтаін.) При ознаках панкреатичної ферментної недостатності використовують готові ферментні препарати (панзинорм, фестал та ін.).

У важких випадках із гіпопротеїнемією і порушенням електролітного складу крові (калій, натрій, кальцій, фосфор, хлориди та ін.) необхідне внутрішньовенне введення плазми і плазмозамінників (амінопептид, гідролізат казеїну, амінокровін), а також електролітів.

Європейська спру (нетропічна целіакія дорослих, глютенова ентеропатія) характеризується спадковим дефектом у виробленні стінкою кишечнику ферментів, які розщеплюють глютен, що міститься в злакових (пшениця, ячмінь, овес). У результаті зниження синтезу або його відсутності у просвіті кишечнику з’являється продукт неповного розщеплення – гліадин, який справляє токсичну дію на кишечник.

Захворювання звичайно виникає в дитинстві та характеризується появою проносів при вживанні у харчуванні продуктів, які містять велику кількість глютену (пшеничне, житнє та ячмінне борошно та вироби з нього). На початку захворювання основними симптомами є так звані жирові проноси, потім, як правило, з’являються ознаки хронічного ентериту і коліту з недостатністю всмоктування. Нерідко приєднуються ознаки вітамінної недостатності й електролітних порушень, і клінічна картина стає ідентичною з тропічним спру.

Діагностичною ознакою є зв’язок загострень із вживанням в їжу злакових, зворотний розвиток хвороби при виключенні або різкому обмеженні їх у харчовому раціоні, а також тест на гліадин: при введенні 350 мг/кг гліадину всередину його рівень у крові різко підвищується.

Основним методом лікування є призначення безглютенової дієти: овочі і фрукти, знежирене молоко, злегка обсмажене м’ясо, потім харчовий раціон поступово розширюють, але виключають із нього житнє, вівсяне й ячмінне борошно. Крім того, застосовують вітаміни С, групи В, жиророзчинні вітаміни. У важких випадках при виснаженні здійснюють переливання плазми і плазмозамінників, електролітів. На відміну від тропічної спру, прогноз при вірно і своєчасно поставленому діагнозі сприятливий.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 620 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)