АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Авітаміноз D

Прочитайте:
  1. Авітаміноз РР

Вітамін D (холікальциферол) – антирахітичний вітамін.

Дефіцит кальциферолу в організмі призводить до розвитку рахіту. Початковими ознаками рахіту є зміни з боку нервової системи. Дитина стає дратівливою, часто плаче, пітніє. Характерними ознаками рахіту є зміни в скелеті і трубчастих кістках. У дитини довго не заростає тім’ячко, помічається розм’якшення кісток черепа. Серйозні порушення утворюються в грудній клітці: розм’якшуються ребра, груднина виступає наперед, на місцях з’єднання ребер з реберними хрящами з’являються «рахітичні чітки». Грудна клітка деформується, втрачає здатність розширюватися в передньозадньому і фронтальному напрямках, що призводить до обмеження акту дихання. Врешті-решт виникає недостатність функції дихання, можливий розвиток ателектазів, пневмонії.

Одним із наслідків деформації грудної клітки є порушення кровообігу: відзначаються застійні явища в печінці і воротній вені, які призводять до недостатності функцій органів черевної порожнини. Клінічно це виражається погіршенням всмоктування в кишечнику, розвитком метеоризму, ентероколіту, спостерігається збільшення живота. У дітей у тропічних країнах рахіт звичайно перебігає в легкій формі. Захворювання пов’язане з дефіцитом вітаміну D у харчовому раціоні матері, передчасними пологами і недостатнім опроміненням дитини ультрафіолетовими променями. Інколи має місце дефіцит у дієті дитини вітаміну В внаслідок швидкого відлучення від грудей і перехід на вуглеводну дієту з повною відсутністю цього вітаміну. В досліді рахіт відтворюється на щурах, птахах. У клінічній картині досліджуваного рахіту перше місце займають зміни з боку кісткової тканини.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 475 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)