АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіпервітаміноз D

При потраплянні в організм великих доз вітаміну D у дітей зупиняється ріст скелета, кістки потовщуються, особливо в області епіфізів, призупиняється ріст кісток у довжину. Спостерігається раннє заростання тім’ячка, що призводить до виникнення мікроцефалії. При гіпервітамінозі D нерідко відзначається звапніння м’яких тканин.

В основі цих порушень, скоріше за все, лежать такі процеси. Посилюється всмоктування кальцію в кишечнику і збільшується його вміст в крові. Гіперкальціємія, в свою чергу, за принципом зворотного зв’язку призводить до гальмування функцій паращитовидних залоз. Внаслідок утвореної гіпосекреції паратгормону посилюється процес реабсорбції фосфору в канальцях нирок. Розвивається гіперфосфатемія. При появі гіперкальціємії і гіперфосфатемії в умовах лужного середовища утворюються важкорозчинні сполуки фосфорно-кислого кальцію, які, проходячи через нирковий фільтр, затримуються в нирках і призводять до їх звапніння. Крім того, фосфорнокислий кальцій відкладається в тканинах (стінки судин, внутрішні органи). Внаслідок такого відкладення утворюються кальцинози, які є сприятливим ґрунтом для розвитку склеротичних змін.

Неодмінним наслідком гіпофункції паращитовидних залоз є гальмування процесів резорбції кісткової тканини, тому скорочується виведення кальцію і фосфору з кісток, затримується розпад білкової матриці, на місці якої повинні з’являтися хрящові прошарки. Через відсутність розпаду кісткової тканини ріст довгих трубчастих кісток у довжину порушується і розвивається деформація скелета.

Добова потреба у вітаміні D дитини до 3 років становить 400 МО, для дітей більш старшого віку – 100 МО. Вітамін D міститься в риб’ячому жирі, вершковому маслі, курячому жовтку.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 474 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)