АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіповітаміноз Н

Прочитайте:
  1. Гіповітаміноз D
  2. Гіповітаміноз А
  3. Гіповітаміноз Е
  4. Гіповітаміноз К

Вітамін Н (біотин) – антисеборейний фактор. При недостатності біотину у тварин і птахів (олені, курчата) мають місце порушення росту, нервово-трофічних процесів, ліпідного обміну. У людини відзначаються себорея, дерматит. Дефіцит біотину виникає внаслідок прийому з їжею великої кількості сирих яєць. Це пояснюється тим, що в сирому яйці міститься білок авідин, який міцно з’єднує біотин їжі і заважає його всмоктуванню.

В основі патогенезу біотинової недостатності лежить порушення жирового і вуглеводного обміну, утворення АТФ. Основними ланками цих порушень при дефіциті біотину є:

- зменшення активності ферменту карбоксилази ацил-КоА, що блокуює перехід малоніл-КоА в продукти його метаболізму, і, як наслідок, зменшення синтезу жирів;

- гальмування включення піровиноградної кислоти в цикл Кребса.

Вітамін Н міститься в багатьох продуктах, але найбільше його у печінці, нирках, молоці, яйцях, картоплі, шпинаті.

Контрольні питання

1. Вкажіть причини і ознаки недостатності жиророзчинних вітамінів.

2. Які причини виникнення гіповітамінозів водорозчинних вітамінів.

3. Які ви знаєте гіпервітамінози жиророзчинних вітамінів та їх прояви.

4. Які ви знаєте гіпервітамінози водорозчинних вітамінів та їх прояви.

5. Шляхи фармакокорекції різних форм гіповітамінозів.
Глава 16. ГІПОКСІЯ

 

Гіпоксія (кисневе голодування) – типовий патофізіологічний процес, який виникає внаслідок недостатнього постачання тканин киснем або порушення використання його тканинами.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 604 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)