АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Залізодефіцитні анемії.

Прочитайте:
  1. Загальні анемії.
  2. Спадкові гемолітичні анемії.

Даний вид анемій є найпоширенішим і становить 80-95% усіх анемій. В групу залізодефіцитних анемій входять різноманітні клінічні форми анемій різної етіології, але з єдиним механізмом розвитку, що зумовлений дефіцитом заліза в організмі.

Недостатня кількість заліза в організмі може бути зумовлена рядом причин:

1. Недостатнє поступлення заліза з їжею внаслідок голодування, значного зменшення у раціоні продуктів харчування, що містять залізо, при вигодовуванні грудних дітей коров’ячим або козячим молоком.

2. Підвищені витрати заліза (при вагітності, лактації, в період швидкого росту).

3. Порушення засвоєння заліза:а) при ахлоргідрії, б) при авітамінозі С (оскільки вітамін С стабілізує залізо в двохвалетній формі, а трьохвалетне залізо організмом не засвоюється), в) при ентеритах і резекціях тонкої кишки.

4. Порушення транспорту заліза (гіпотрансферинемія).

5. Порушення депонування заліза (гепатити, цирози печінки).

6. Хронічні крововтрати.

Розвиток залізодефіцитних анемій в пубертатний і клімактеричний періоди називається відповідно раннім і пізнім хлорозом.

Патогенез. Основною патогенетичною ланкою залізодефіцитних анемій є пониження вмісту заліза у сироватці крові, кістковому мозку і депо. В результаті цього порушується синтез гему в гемоглобіні і розвивається анемія, оскільки недостатня гемоглобінізація клітин еритроїдного ряду зумовлює затримку їх дозрівання і виходу їх у кровоносне русло. Крім того, порушується синтез інших залізовмісних і залізозалежних ферментів як в еритроїдних клітинах – каталази, глутатіонпероксидази, так і в клітинах паренхіматозних органів – цитохромів, міоглобіну, пероксидази, цитохромоксидази, каталази, сукцинатдегідрогенази та ін. Дефіцит вказаних ферментів в еритроцитах зумовлює пониження їх резистентності до пошкоджуючої дії перекисних сполук, підвищений гемоліз і вкорочення терміну циркуляції в крові.

Для залізодефіцитної анемії характерна нормальна або дещо знижена кількість еритроцитів, різке зменшення вмісту гемоглобіну до 50–30 г/л, зниження колірного показника до 0,6–0,5 і нижче (гіпохромна анемія). При дослідженні мазку крові звертає на себе увагу бліде зафарбовування еритроцитів, наявність анулоцитів, пойкілоцитоз, анізоцитоз з перевагою мікроцитозу. Кількість ретикулоцитів у більшості випадків є пониженою.

Дефіцит заліза в організмі зумовлює не тільки патологічні зміни еритропоезу, а й порушення структури і функціональної активності залізовмісних ферментів та зменшення кількості міоглобіну. В зв’язку з цим, а також внаслідок розвитку тканинної гіпоксії у більшості тканин організму розвиваються різноманітні дистрофічні процеси: виявляються м’язова слабість (міастенія), сухість і тріщини шкіри та слизових оболонок, тріщини у кутах роту, підвищена ламкість нігтів, випадіння волосся, зміни слизової оболонки шлунково-кишкового тракту (атрофічний глосит, гастрит, ентерит) і в серці (дистрофія міокарду), спотворення смаку і нюху.

При лікуванні залізодефіцитної анемії необхідно дотримуватись дієти (вживання продуктів багатих на залізо, білки – печінка, м’ясо, бобові, зелень, яйця), приймати залізовмісні засоби, за показами – переливання еритроцитарної маси.

В12-фолієводефіцитні анемії.

В12-фолієводефіцитні анемії виникають внаслідок дефіциту в організмі вітаміну В12 і фолієвої кислоти. Поєднаний дефіцит вітаміну В12 і фолієвої кислоти зустрічається рідко, частіше спостерігається ізольований дефіцит вітаміну В12. Добова потреба у вітаміні В12 складає 1–5 мкг. Дефіцит вітаміну В12 може бути зумовлений рядом причин:

1. Недостатнє поступлення вітаміну В12 в організм з продуктами харчування, а також вигодовування грудних дітей козячим молоком або сухими молочними сумішами.

2. Порушення всмоктування вітаміну В12, фолієвої кислоти:

а) дефіцит гастромукопротеїну (спадковий дефект утворення, атрофія слизової оболонки шлунку, резекція шлунку, автоімунні пошкодження паріетальних клітин слизової шлунку, руйнування внутрішнього фактора автоантитілами);

б) порушення функції тонкої кишки (резекція великих ділянок кишки, пухлини кишки);

в) конкурентне використання вітаміну В12 гельмінтами і мікрофлорою кишок (дифілоботріоз).

3. Порушення депонування вітаміну В12, фолієвої кислоти (гепатити, цирози печінки).

4. Підвищені витрати вітаміну В12, фолієвої кислоти (під час вагітності, коли мегалобластний тип кровотворення плода змінюється на еритробластний, збільшується споживання плодом ціанокобаламіну і фолієвої кислоти).

Патогенез. Вітамін В12 складається з двох коферментів: метилкобаламіну та 5-дезоксиаденозилкобаламіну. Для нормального кровотворення необхідний перший кофермент, який бере участь у синтезі ДНК. Одним із етапів утворення ДНК є перехід уридинмонофосфату (УМФ) в тимідинмонофосфат (ТМФ). В цій реакції активна роль належить фолієвій кислоті, а саме її похідним – фолатам. При відсутності метилкобаламіну порушується цикл перетворення фолієвої кислоти у тетрагідрофолієву кислоту, яка забезпечує перехід УМФ в ТМФ. Внаслідок цього не утворюється ДНК та порушується поділ і дозрівання клітин.

Другий кофермент – 5-дезоксиаденозилкобаламін – бере участь в обміні жирних кислот. При його дефіциті не відбувається переходу метилмалонової кислоти в янтарну. Метилмалонова кислота є токсичною для нервової системи. Вона викликає дегенерацію задньобокових стовпів спинного мозку.

У картині крові для В12-фолієводефіцитної анемії спостерігається низький вміст еритроцитів (1,0 – 0,5×1012/л) і гемоглобіну (50–30 г/л), лейкопенія з нейтропенією, тромбоцитопенія. Колірний показник досягає 1,3–1,5, а іноді і вище. В мазку крові спостерігається виражений макроанізоцитоз з наявністю мегалоцитів і мегалобластів, що є найважливішою діагностичною ознакою, а також пойкілоцитоз. В крові зустрічаються дегенеративні форми еритроцитів, мегалоцитів з включеннями у вигляді кілець Кебота і тілець Жолі. Зустрічаються гігантські гіперсегментовані нейтрофіли, великі форми тромбоцитів. Регенеративні форми еритроцитів зникають з периферійної крові і з’являються лише в період ремісії.

Характерні зміни з боку травного тракту. Внаслідок порушення поділу епітеліальних клітин спостерігаються запально-атрофічні процеси в слизових оболонках язика, ротової порожнини, стравоходу, шлунку, кишок (глосит, стоматит, езофагіт, гастроентерит). Внаслідок атрофії слизової оболонки шлунку розвивається стійка ахілія, а також виникає дефіцит гастромукопротеїну, що ще в більшій мірі посилює дефіцит вітаміну В12.

З боку нервової системи виявляються симптоми дегенерації і склерозу, головним чином, задніх, а також бокових стовпів спинного мозку (фунікулярний мієлоз), що характеризується зниженням (іноді відсутністю) рефлексів, появою патологічних рефлексів, атаксією, порушенням глибокої, а потім і поверхневої чутливості (відчуття повзання мурашок, оніміння та ін.). У важких випадках порушуються функції тазових органів.

Лікуванна полягає в призначенні парентерально вітаміну В12 і фолієвої кислоти.

 

17.3. Патологічна фізіологія системи білої крові

Різноманітні за етіологією захворювання часто супроводжуються змінами з боку системи білої крові. Функції клітин білої крові (лейкоцитів) різноманітні. Вони приймають участь у процесах фагоцитозу, у механізмах реалізації клітинного і гуморального імунітету. Порушення функцій лейкоцитів спостерігаються при зменшенні їх кількості або при поступленні у кров незрілих та дегенеративних форм. Недостатність захисної функції лейкоцитів проявляється різким зниженням опірності організму до дії інфекційних факторів.

Зміни у системі лейкоцитів можуть проявлятися їх якісними змінами, відхиленнями від норми їх кількості в одиниці об’єму крові, а також змінами у лейкоцитарній формулі.

17.3.1. Якісні зміни лейкоцитів

Якісні (дегенеративні) зміни лейкоцитів найчастіше спостерігаються у нейтрофільних гранулоцитах і моноцитах. Причиною їх виникнення є продукція лейкоцитів з порушеним обміном речовин, що і зумовлює структурні аномалії, а також пошкодження лейкоцитів у кровотворних органах і крові під впливом різноманітних патогенних факторів (бактерій, вірусів, антитіл). Дегенеративні зміни лейкоцитів проявляються появою у периферійній крові патологічних форм клітин (гігантські метамієлоцити, гігантські гіперсегментовані нейтрофіли) та клітин з різноманітними включеннями (т оксична зернистість нейтрофілів, вакуолізація цитоплазми нейтрофілів, тільця Князькова-Деле, паличкиАуера, зерна Амато, тіні Боткіна-Гумпрехта). До дегенеративних змін лейкоцитів належать також хроматиноліз, каріоліз, фрагментоз, пікноз, каріорексис, цитоліз.

 

17.3.2. Лейкоцитози

В крові дорослої людини знаходиться 4–9×109/л лейкоцитів. До типових змін кількості лейкоцитів в одиниці об’єму крові належать лейкоцитози і лейкопенії. І лейкоцитози і лейкопенії, як правило, не є самостійними захворюваннями, а належать до реакцій, які розвиваються при різноманітних захворюваннях.. Завершення хвороби зумовлює нормалізацію загальної кількості лейкоцитів чи їх окремих форм, зникнення ознак дегенерації.

Лейкоцитоз – збільшення кількості лейкоцитів в одиниці об’єму крові відносно меж фізіологічної норми (понад 9×109/л).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 692 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)