АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіповітаміноз А. Численні фізіологічні функції вітаміну А пов’язані з його участю в фоторецепції і необхідністю цього вітаміну для росту

Прочитайте:
  1. Гіповітаміноз D
  2. Гіповітаміноз Е
  3. Гіповітаміноз К
  4. Гіповітаміноз Н

Численні фізіологічні функції вітаміну А пов’язані з його участю в фоторецепції і необхідністю цього вітаміну для росту, репродукції клітинної проліферації, диференціювання, для підтримання адекватного імунологічного і гематологічного статусів організму.

При авітамінозі А у людини та тварин помічається порушення адаптації у темряві. При цьому з’являється:

- гемералопія (куряча сліпота) – порушення зору надвечір;

- ксерофтальмія (сухість кон’юнктиви і рогівки ока);

- посилення процесів кератинізації (перехід циліндричного епітелію в плоский в шкірі і слизових оболонках).

Розвиток гемералопії пов’язаний з тим, що при дефіциті вітаміну А в паличках і колбочках сітки гальмується трансформація світлового променя. На світлі родопсин, який міститься в паличках, вбирає світлову енергію і розпадається на альдегідну форму вітаміну А (транс-ретиналь) і білок (опсин). У темряві при участі вітаміну А (цис-ретиналю) і опсину родопсин відновлюється, що сприяє сприйманню чорно-білого зображення. При дефіциті вітаміну А родопсин у темряві відновлюватися не може, тому чорно-біле зображення не сприймається. Внаслідок цього – порушення зору в надвечірню пору, хоча хворі вдень бачать нормально.

Ксерофтальмія пов’язана з гіперкератозом епітелію слизових протоків, їх закупоркою, висиханням кон’юнктиви і рогівки ока.

Посилення процесів кератинізації при гіповітамінозі А пов’язане з тим, що вітамін А бере участь в окиснювально-відновних процесах і, як наслідок, при його дефіциті ці процеси пригнічуються. В умовах гіпоксії змінюється трофіка тканин, посилюється процес кератинізації. Так, внаслідок кератинізації слизового каналу очне яблуко не омивається сльозою, яка має бактерицидну дію. Все це призводить до сухості рогівки, а під дією мікробів – до її розм’якшення і покриття виразками (кератомаляції).

У досліді на тваринах (щури) при авітамінозі А змінюються не лише сполучнотканинні і рогові оболонки ока. Посилення кератинізації призводить до інтенсивного злущування епідермісушкіри, утворення тріщин, ороговіння епітелію дихального і травного трактів, сечостатевих шляхів. У протоках багатьох залоз (підчелюсна, навколовушна, підшлункова) відзначаються процеси гіалінізації. В результаті утворюється функціональна нестача залозистого апарату, органів дихання, травлення, стерильності тварин.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 423 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)