АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіпертермія.

З клінічної точки зору необхідно диференціювати гарячку з іншими формами патологій, основною ознакою яких є підвищення температури тіла. До, так званих, гарячкоподібних станів (ГПС) належать екзогенні гіпертермії, викликані підвищеною температурою і вологістю зовнішнього середовища, та ендогенні гіпертерміі, пов’язані з ушкодженням систем організму. В залежності від провідного механізму ушкодження їх поділяють на неврогенні, ендокринні та лікарські.

Неврогенні гарячкоподібні стани поділяють на:

центрогенні (виникають при пошкодженнях різних відділів ЦНС – травма, пухлина, набряки, крововиливи і т.п.);

психогенні можуть бути результатом порушення функціональної діяльності головного мозку (неврози, психічні розлади), бути наслідком значного емоційно-розумового напруження (сесія) або виникати при гіпнозі;

рефлексогенні ГПС можуть спостерігатись при жовчнокам’яній або нирковокам’яній хворобах, при катетеризації уретри, тобто при станах, що супроводжуються сильним больовим синдромом. При цьому можливі і мікротравми, що будуть запускати класичний механізм розвитку гарячки.

Ендокринні ГПС спостерігаються при низці ендокринопатій, особливо це стосується гіперфункції щитоподібної залози, гормони якої роз’єднують процеси окисного фософрилювання і регулюють основний обмін.

Лікарські ГПС виникають при пероральному чи парентеральному застосуванні деяких фармакологічних препаратів, дія яких пов’язана з впливом на обмін речовин, зокрема вони роз’єднують процеси окисного фософорилювання. Такий ефект може спостерігатись при використанні кофеїну, ефедрину, сольових розчинів, метиленової синьки, гормональних препаратів.

Найголовнішою ознакою, що відрізняє гарячку від ГПС, є стан системи терморегуляції: при гарячці він збережений (перебудований на вищий рівень), а при гіпертерміях настає пошкодження (полом) системи терморегуляції. Іншими словами, гарячку створює сам організм і це має не тільки патологічне, але й захисно-пристосувальне значення, а гіпертермія виникає всупереч організму і має суто патологічну роль. Зі зникненням пірогену, що ініціював гарячку, вона теж зникає, при ГПС цього не спостерігається. Водночас, охолодження організму що має гарячку, не призводить до зниження температури, тоді як при гіпертерміях такі заходи супроводжуються зниженням температури тіла.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 404 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)