АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Неповне голодування

Прочитайте:
  1. Водне і мінеральне голодування.
  2. Глава 14. Голодування
  3. Лікувальне голодування
  4. Повне голодування.
  5. Часткове голодування

Неповне голодування виникає за умов, якщо організм впродовж тривалого часу не отримує з їжею належну кількість енергії.

Енергетична цінність і якісний склад необхідного людині добового харчового раціону залежить від характеру трудової діяльності, віку, росту і маси тіла, фізіологічного стану (вагітність, годування груддю), стану здоров’я, кліматичних умов і інших факторів. Енергетична цінність їжі здебільшого повинна відповідати енергозатратам людини. Але в дітей, вагітних жінок, жінок, що годують груддю, хворих вона повинна перевищувати норму, в зв’язку з тим, що частина харчових речовин витрачається на пластичні процеси. Систематичне недоїдання приводить до схуднення, дистрофічних змін в тканинах, сповільнення росту у дітей, зниження розумової і фізичної працездатності, загальної реактивності і опірності організму до захворювань. Наслідком недоїдання можуть бути зниження функцій травних органів, ендокринної системи, пам’яті, уваги і інших показників розумової здатності. Встановлено значне зниження загальної реактивності організму, різко виражений перебіг інфекційних захворювань на основі дистрофії, спостерігаються часті рецидиви хронічних захворювань. Особливо знижується реактивність до туберкульозу.

Оскільки таке голодування має хронічний характер, то розвиваються пристосувально-компенсаторні механізми. Так, основний обмін знижується набагато більше – на 30-35%. Організм надзвичайно економно витрачає енергетичні запаси. Маса тіла зменшується повільніше, ніж при повному голодуванні, за рахунок затримки води в організмі. Внаслідок зменшення вмісту білків в крові знижується онкотичний тиск, що приводить до розвитку набряків. Виникає гідремія, а також анемія, брадикардія, зниження артеріального тиску, послаблюється дихання, пригнічується статевий інстинкт. Знижується дихальний коефіцієнт.

При неповному голодуванні виникають найтяжчі деструктивні зміни в тканинах, ніж при повному, оскільки воно триває довше. Відновити життєдіяльність систем організму після неповного голодування є набагато важче.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 455 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)