АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Глава 14. Голодування

Прочитайте:
  1. Водне і мінеральне голодування.
  2. Лікувальне голодування
  3. Неповне голодування
  4. Повне голодування.
  5. Часткове голодування

1. Хворий після втрати роботи, тривалий час їв мало і одноманітну їжу. Аналіз крові: 3,0х1012/л, Нb-106 г/л, Загальний білок-57 г/л. Який вид голодування у хворого?

A. Білкове

B. Неповне

C. Повне

D. Водне

E. Абсолютне

 

2. Піддослідна тварина померла на сьомий день абсолютного голодування. Що спричинює найтяжчі зміни в організмі?

A. Білкове голодування

B. Мінеральне голодування

C. Водне голодування

D. Жирове голодування

E. Вуглеводне голодування

 

3. Група тварин була без їжі протягом 10 годин. При дослідженні концентрації цукру в крові до кінця голодування у всіх тварин вона опинилася на нижній межі норми. Чим пояснюється підтримка концентрації цукру в крові на рівні нижньої межі норми?

A. Активуються процеси глікогенолізу

B. Активуються процеси глікогенезу

C. Активуються процеси глюконеогенезу

D. Пригнічуються процеси глікогенезу

E. Пригнічуються процеси глюконеогенезу

 

4. Група тварин була без їжі протягом 10 годин. При дослідженні концентрації цукру в крові до кінця голодування у всіх тварин вона опинилася на нижній межі норми. До кінця першого періоду голодування основний обмін підвищується на

A. 50 – 60 %

B. 40 – 50 %

C. 20 – 30 %

D. 10 – 20 %

E. 60 – 70 %

 

5. Хворий проходить курс лікування голодуванням. На 9 добу голодування людина в’яла, малорухлива, лежить згорнувшись калачиком. Основний обмін знижений. Зниження основного обміну в цьому періоді пов’язане з:

A. Пригніченням функції статевих залоз

B. Активацією функції щитоподібної залози

C. Пригніченням функції паращитоподібної залози

D. Активацією функції паращитоподібної залози

E. Пригніченням функції щитоподібної залози

 

6. В лісі знайшли виснажену дитину 2-ох років, з тонкими видовженими кінцівками і непропорційно великою головою. Обличчя зморщене, свідомість ясна, дитина часто кричить. Шкіра в’яла, суха, нееластична. До якого виду голодування можна віднести дане захворювання.

A. Білково-енергетичного

B. Вуглеводного

C. Жирового

D. Енергетичного

E. Вітамінного

 

7. Шахтарі опинилися під завалом, після вибуху на шахті. Під час повного голодування без води в організмі утворюється осидаційна вода. Вона найбільше вивільняється з:

A. Жирів

B. Білків

C. Вуглеводів

D. Амінокислот

E. Вітамінів

 

8. Бездомний чоловік потрапив у лікарню без свідомості. Загальний стан важкий. Спостерігається брадикардія (48 уд. за 1 хв) і зниження артеріального тиску. Які органи найменше втрачають вагу при голодуванні?

A. Підшлункова залоза

B. Нервова система

C. Легені

D. Нирки

E. Печінка

 

9. У людини, що голодує 6 днів спостерігається запах ацетону з рота і «металічний» присмак в роті, язик обкладений білувато-сірим нальотом. Спостерігається помірна брадикардія (48-60 уд. за 1 хв) і зниження артеріального тиску. Темпи втрати маси тіла в ІІ періоді повного голодування за добу складають

A. 2,0 – 3,0%

B. 1,0 – 1,5%

C. 1,5 – 2,0%

D. 0 – 0,5%

E. 0,5 – 1,0%

 

10. У хворого виявили сповільнення дозрівання нормобластів і виходу зрілих еритроцитів в кров. Недостатній вміст якого мікроелементу спричинює ці явища?

A. Фтору

B. Калію

C. Кобальту

D. Йоду

E. Міді

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 860 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)