АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стадії гарячки

Прочитайте:
  1. Біологічне значення гарячки
  2. Вплив гарячки на діяльність органів і систем.
  3. Гарячки нез’ясованої етіології.
  4. Для якої стадії статевого циклу характерні загальне збудження, охота і овуляція?
  5. І Поняття про патогенетичні механізми гарячки
  6. Клініка та стадії розвитку локалізованого
  7. Крововтрата, причини, стадії розвитку, наслідки.
  8. Лікування хворих у стадії ремісії
  9. Механізм розхвитку гарячки
  10. Некроз: стадії розвитку,класифікація, клінічні прояви.

Гарячковий процес завжди перебігає в три стадії, відповідно до чого температурна крива складається з трьох частин. В першій стадії температура тіла підвищується, в другій вона деякий час тримається на підвищеному рівні, в третій – знижується до вихідного рівня.

Стадія підвищення температури. Ця стадія супроводжується перебудовою терморегуляції таким чином, що термопродукція перевищує тепловіддачу. Змінюється і та, й інша, але головне – обмеження тепловіддачі.

Тепловіддача зменшується в результаті:

- звуження периферичних судин та зменшення припливу теплої крові до тканин;

- гальмування потовиділення та зменшення випаровування;

- скорочення волосяних цибулин і, як наслідок, скуйовдження шерсті у тварин, що збільшує теплоізоляцію (у людини – «гусяча шкіра»).

В той же час відбувається збільшення теплопродукції, яке досягається внаслідок активізації обміну в м’язах на тлі підвищення їх тонусу та тремтіння. М’язове тремтіння пов’язане зі спазмом периферичних судин. Через зменшення припливу крові температура шкіри знижується на декілька градусів. Збуджуються терморецепрори, виникає відчуття холоду, озноб. У відповідь на це центр терморегуляції посилає еферентні імпульси до рухових нейронів – виникає тремтіння. Одночасно з цим підвищується утворення тепла в таких органах, як печінка, легені, мозок. Це є результатом трофічної дії нервів на тканину, коли активізуються ферменти, збільшується споживання кисню та утворення теплоти.

Стадія стояння підвищеної температури. Температура тіла, яка піднялася в першій стадії, залишається потім на цьому рівні певний час. Унаслідок збільшення до цього часу тепловіддачі подальшого підвищення температури не відбувається. Тепловіддача збільшується в результаті розширення периферичних судин, що супроводжується відчуттям жару.

Таким чином, під впливом лейкоцитарного пірогену змінюється «установочна точка» центру терморегуляції. На цьому рівні відновлюється механізм підтримання постійності температури, і вона залишається підвищеною з характерними коливаннями вранці та ввечері, хоч амплітуда їх значно більша, ніж у нормі.

За ступенем підвищення температури в цій стадії розрізняють такі види:

- субфібрильна – до 38 °С;

- помірна – 38 - 39 °С;

- висока –39 - 41°С;

- гіперпіритична (надмірна) – вище 41 °С.

Випадки підвищення температури до 43 °С і навіть до 45 °С із наступним одужанням належать до розряду дуже рідких (казуїстичних).

Стадія зниження температури. Після припинення дії пірогенів центр терморегуляції повертається до попереднього стану, «установочна точка» температури знижується до нормального рівня. Нагромаджене в організмі тепло вивільняється завдяки розширенню периферичних кровоносних судин, частому диханню та сильному потовиділенню. Зниження температури може бути швидким (критичним) протягом декількох годин та поступовим (літичним) – протягом декількох діб. Критичне зниження температури з різким розширенням сітки кровоносних судин може викликати небезпечний для життя хворого колаптоїдний стан.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1755 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)