АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні ознаки хребців.

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. Відмінні ознаки квашіоркору і аліментарного маразму
  3. Діагностичні ознаки вагітності
  4. Ж. Виберіть ознаки гострого дакріоциститу.
  5. Загальні анемії.
  6. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ПРИЙМАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ
  7. Загальні відомості
  8. Загальні відомості про діагностику захворювань
  9. Загальні відомості про з’єднання кісток
  10. Загальні відомості про скелет

Справжній, нормально розташований хребець (vertebra) складається з тіла, дуги і 7 відростків.

1. Тіло хребця (corpus vertebre) – знаходиться попереду від інших його частин і має форму низенької колони, передня та бічні поверхні якої опуклі, задня дещо плоска, а нижня і верхні нерівні і дещо вгнуті.

2. Дуга хребця – тонка і висока, приєднується ззаду до тіла хребця, яка разом із тілом утворює хребцевий отвір. Отвори всіх хребців формують хребетний канал (canalis vertebralis), де міститься спинний мозок – його оболонки, судини та нерви.

3. Відростки – відходять від дуги хребців, поділяються на суглобові та м’язові. Дві пари суглобових відростків починаються від нижнього та верхнього країв пластинки дуги хребців і зчленовують з однойменними відростками хребців, розташованих вище і нижче.

Між тілом хребця, його дугою та суглобовими відростками розміщені верхня і нижня хребцеві вирізки. Нижня хребцева вирізка разом з верхньою хребцевою вирізкою нижнього хребця обмежують міжхребцевий отвір, крізь який проходять судини і нерви.

Від дуги хребця відходять ще парні поперечні відростки, а також непарний, направлений назад, остистий відросток. Кожний хребець з’єднується з верхнім і нижнім сусідніми хребцями за допомогою верхніх і двох нижніх суглобних відростків.

Шийний відділ хребта (7 хребців). Кожен з хребців (крім першого) має низьке, невеликих розмірів тіло, відносно великий трикутний хребцевий отвір і відростки, з яких найхарактернішими є поперечні. Поперечні відростки складається з попередньої та задньої частин, між якими є отвір поперечного відростка, де проходять хребцева артерія та вена. Кожна з частин закінчується відповідно переднім і заднім горбками.

Остисті відростки, які в різних відділах хребта хребта мають свої особливості, шийних хребців короткі і розщеплені на кінцях. Винятком є сьомий хребець, в якому цей відросток відносно довгий, не розщеплений, потовщений і нахилений вниз. У зв’язку з тим, що остистий відросток цього хребця легко промацати крізь шкіру, хребець назвали виступним.

Два верхніх шийних хребці пристосувались в процесі еволюційного розвитку до зчленування з черепом і тому мають відмінності в будові.

 

1 шийний хребець або атлант (atlas) сполучається з черепом і має форму кільця, оскільки в нього не має тіла і остистого відростка. Хребець складається з передньої та задньої дуг, між якими знаходиться бічні маси.

 

Передня дуга замінює тіло хребця і має на передній поверхні передній горбок, а на задній поверхні – ямку зуба для зчленування із зубом 2 – го шийного хребця. На задній дузі знаходиться задній горбок, який є залишком остистого відростка.

Від бічних мас, на яких виділяють верхню і нижню суглобові ямки, що замінюють суглобові відростки, відходять короткі та товсті поперечні відростки.

 

2 шийний хребець або осьовий (axis) – дістав назву відповідно до функції, яку виконує, оскільки навколо нього, як навколо осі, обертається і хребець разом з черепом.

 

Має тіло, над яким між двома верхніми суглобами поверхнями угору відходять невеликий товстий відросток – зуб. Зуб з’єднується з передньою дугою атланта. Нижні суглобові такі, як і в інших хребців, а відросток короткий і товстий.

шийний хребець має передній горбок поперечного відростка, який розвинений трохи більше, ніж в інших шийних хребців, і попереду від нього проходить загальна сонна артерія (внаслідок цього він дістав назву сонного). При уражені сонної артерії або її гілок необхідно швидко притиснути судину до горбка і тим самим припинити кровотечу.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1390 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)