АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні відомості. Прищепити навички з надання потерпілим долікарської допомоги, щоб уміти:

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. ЕВОЛЮЦІЯ МОЗКУ ЛЮДИНИ І ПОЯВА СВІДОМОСТІ
  3. Етапи формування свідомості
  4. Загальні анемії.
  5. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ПРИЙМАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ
  6. Загальні відомості про діагностику захворювань
  7. Загальні відомості про з’єднання кісток
  8. Загальні відомості про скелет
  9. Загальні закономірності патогенезу спадкових захворювань

Мета роботи

Прищепити навички з надання потерпілим долікарської допомоги, щоб уміти:

усунути дію на потерпілого чинників, що становлять загрозу для його життя та здоров’я;

оцінити стан потерпілого;

визначити послідовність дій (прийомів) щодо надання першої допомоги;

підтримувати основні життєві функції потерпілого;

надавати необхідну допомогу потерпілому в порядку терміновості;

використовувати підручні засоби при наданні допомоги, перенесенні та транспортуванні потерпілого;

правильно орієнтуватись у ситуації - викликати швидку медичну допомогу чи скористатися наявним або попутним транспортним засобом.

 

Загальні відомості

Збереження здоров’я і навіть життя потерпілому значною мірою залежить від рівня відповідних знань та умінь тих, хто надає першу допомогу під час нещасних випадків. Тому прийомами само- та взаємодопомоги повинен володіти кожний. Адже нещасний випадок може статися будь-коли й з будь-ким і важливо, щоб у цей момент поруч були підготовлені люди, здатні швидко та кваліфіковано надати необхідну допомогу.

Непідготовлені люди часто розгублюються у разі нещасного випадку й замість того, щоб допомогти потерпілому (відновити дихання та серцебиття, зупинити кровотечу тощо), прагнуть доставити його в медичний заклад, незважаючи на тяжкий стан, що може призвести до його смерті. Як свідчить статистика, допомога потерпілому на місці нещасного випадку найчастіше зводиться лише до того, що потерпілого виносять з небезпечного місця й кладуть на спину.

Щоб урятувати життя людини, яка одержала травму, не можна гаяти жодної хвилини, адже ефективна допомога – це, насамперед, швидка допомога.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 20% від усіх загиблих при аваріях і катастрофах можна було б урятувати при своєчасному та кваліфікованому наданні першої допомоги.

Відповідно до „Типового положення про навчання з питань охорони праці” вивчення питань щодо надання першої допомоги, як й інших питань охорони праці, здійснюються при підготовці, перепідготовці, підвищенні кваліфікації, прийнятті на роботу (вступний інструктаж) та в процесі роботи працівників.

Перша допомога надається людиною, що знаходиться на місці події, або ж самим потерпілим (самодопомога).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 429 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)