АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перша допомога при опіках

Прочитайте:
  1. IV.Медична допомога
  2. А) перша фаза
  3. Види кровотеч і перша допомога
  4. Види ушкодження опорно-рухової системи і перша допомога при них
  5. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  6. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам
  7. Долікарська допомога потерпілому. Способи штучного дихання
  8. Долікарська допомога при внутрішній кровотечі
  9. Долікарська допомога при задусі, утопленні, отруєнні, та в інших випадках
  10. Долікарська допомога при пораненнях і кровотечах

Опік – це ушкодження тканин тіла внаслідок дії тепла.

Опіки поділяють на:

- термічні, що виникають внаслідок вогню, пари, гарячих предметів або речовин;

- хімічні, що виникають внаслідок дії кислот і лугів;

- електричні, що виникають внаслідок дії електричного струму чи електричної дуги;

- такі, що виникають внаслідок дії сонячного чи радіактивного випромінювання.

За наслідками ураження опіки поділяють на чотири ступеня:

I -шкіра почервоніла, набрякла; II – з’явилися пухирі; III- шкіра відмирає; IV- відмирають і обвуглюються м’язи, сухожилля, обвуглюються кістки. При I та II ступенях на обпечене місце накладають стерильну пов’язку, змочену розчином марганцевокислого калію, або змащують спиртом, одеколоном; при III та IV ступенях опіку накладають суху стерильну пов’язку або загортають потерпілого в чисту тканину.

Перша допомога при термічних опіках: перш за все необхідно припинити дію уражаючого чинника (вогню, пари, гарячих предметів або речовин), потім - зняти тліючий одяг. При обмеженому термічному опіку слід відразу розпочати охолодження місця опіку проточною водою протягом 10-15 хвилин. Після цього на обпечене місце накладають стерильну пов’язку. Для зменшення болю застосовують знеболюючі засоби (анальгін). Після цього необхідно звернутись до лікаря. При сильних опіках окропом негайно обливають уражені місця великою кількістю холодної води. Не можна відривати пухирі чи знімати шкіру з обпечених місць, а також змащувати рани жиром, олією, мазями. До прибуття швидкої допомоги на обпечені місця необхідно накласти стерильні пов’язки.

Перша допомога при хімічних опіках: уражені місця необхідно відразу промити великою кількістю холодної проточної води протягом 5-10 хвилин. Після цього при опіках шкіри кислотою на уражене місце накладають пов’язку, просочену 5%-ним розчином питної соди (1 чайна ложка на одну склянку води), а при опіках лугом – пов’язку, просочену 2%-ним розчином оцтової чи борної кислоти. Подальша допомога така як і при термічних опіках.

Перша допомога при перегріванні:

Надмірне перебування на сонці шкідливе всім: його промені можуть викликати значні опіки шкіри, перегрівання, сонячний і тепловий удар. Особливо обережними повинні бути люди ослаблені, перевтомлені, із серцево-судинними захворюваннями, ожирінням. Легко перегріваються діти і люди літнього віку.

Розвивається тепловий удар гостро. Сприяють перегріванню не тільки висока температура і вологість повітря, але й фізичне перенапруження, вживання алкоголю, переїдання.

Перші ознаки теплового удару - головний біль, нудота, слабкість, запаморочення. Нерідко буває блювота, з'являється сухість у роті, сильна спрага, обличчя стає червоним, прискорюється пульс, стає частішим поверхневе дихання, людина скаржиться на неприємні відчуття в районі серця. При легкій формі удару температура тіла підвищується трохи до 37,5 о, при більш важкій до 39-41о.

Якщо людина довгий час знаходиться на сонці з непокритою головою, може трапитися сонячний удар. Перші ознаки приблизно ті ж, що і при тепловому ударі, потім приєднується шум у вухах; у потерпілого тремтять руки і ноги. Червоніє обличчя, різко частішають серцебиття і дихання, підвищується температура тіла до 38-40о.

У важких випадках при тепловому і сонячному ударі людина знепритомніє, може статися зупинка дихання і серця.

Треба терміново викликати машину швидкої допомоги або доставити потерпілого в лікувальну установу, надавши йому першу допомогу.

Передусім потерпілого вкладають у тіні, в прохолодному місці так, щоб голова знаходилася на одному рівні з тулубом. Обтирають тіло мокрим рушником, на лоб кладуть холод (пузир з льодом або холодний компрес). Якщо людина у свідомості, можна напоїти її холодною водою, краще підсоленою (половина чайної ложки на склянку води), піднести до носа ватку, змочену нашатирним спиртом.

Якщо різко порушується серцева діяльність і зупиняється дихання, треба розпочати реанімаційні заходи (штучне дихання та непрямий масаж серця).

 

Перша допомога при відмороженні

Відмороження – це ушкодження тканин тіла внаслідок дії холоду. Основна причина ушкодження тканин – стійкі зміни у кровоносних судинах, зумовлені їх довготривалим спазмом, який є захисною реакцією організму на охолодження. Відмороження можуть статися не лише при морозах, а навіть при температурі 3-7оС, якщо погода вітряна та волога. Відмороженню сприяють втома, сп’яніння, втрата крові, погане самопочуття, мокрі одяг та взуття. Найчастіше зазнають відмороження пальці рук та ніг, ніс, вуха, щоки, кисті та стопи.

Внаслідок тривалої дії холоду можливості терморегуляції організму вичерпуються і він вже не спроможний підтримувати нормальну температуру периферійних ділянок тіла. У них поступово сповільнюється, а потім взагалі припиняється кровообіг. Настає момент, коли організм вже не може протистояти дії холоду і в тканинах периферійних ділянок тіла відбуваються значні зміни, наслідком яких є змертвіння клітин. Ознакою того, що спазм судин досяг небезпечного рівня, є втрата чутливості та побіління шкіри.

Відмороження бувають чотирьох ступенів:

- I – легкий. Після зігрівання на ушкодженому місці з’являється набряк, шкіра стає синюшною;

- II – середній. На шкірі з’являються пухирі, наповнені прозорою рідиною, набряк та болісність шкіри;

- III – важкий. Відмирають шкіра та підшкірна основа, пухирі наповнюються кров’янистою рідиною;

- IV - дуже важкий. Відмирає не лише шкіра, а й м’які тканини і навіть кістки ушкодженого місця.

Перша допомога потерпілому повинна бути спрямовані на більш швидке відновлення кровообігу у відмороженій ділянці тіла. При легких відмороженнях досить ніжно розтерти шкіру м'якою тканиною, носовою хусткою, шарфом або просто долонею. Як тільки шкіра почервоніє, бажано протерти її спиртом, горілкою або одеколоном і тепло укутати відморожену частину.

Всіх, хто отримав важкі відмороження, потрібно терміново відправити в найближче хірургічне відділення поліклініки або лікарні, де їм проведуть необхідне лікування. Це дуже важливо для попередження такого важкого ускладнення як гангрена. При загальному замерзанні потерпілі потребують швидкої реанімаційний допомоги.

 

Не можна розтирати шкіру снігом: дрібні кристалик льоду легко поранять змінені тканини, а через порізи вільно може проникнути інфекція.

Найкраще відігрівати потерпілого в теплому приміщенні. Коли відморожена рука або нога, її опускають у ванну або відро з теплою водою (спочатку її температура близько 20оС, поступово її доводять до 37оС), обережно масажуючи шкіру. Якщо утворилися пухирі, масаж робити не можна. Шкіру обмивають мильною піною, обполіскують водою, обсушують і, обережно протерши тампоном, змоченим горілкою або спиртом, накладають стерильну пов'язку. Не треба мастити шкіру йодом, зеленкою або яким-небудь жиром.

Потерпілого рекомендується відігрівати в теплій ванні (температура води не вище 37о). Одночасно йому дають теплий чай або каву і прямо у ванні розтирають його тіло, починаючи з ушкоджених тканин від дії холоду. Якщо ванну зробити немає можливості, людину вкладають в ліжко, тіло протирають спиртом, горілкою або одеколоном, на відморожені ділянки накладають стерильну пов'язку, тепло вкривають ковдрою, а на ковдри кладуть грілки.

Тим, хто має бути тривалий час на вулиці при низькій температурі і сильному вітрі, перед виходом з будинку доцільно змазати шкіру, губи, вуха будь-яким несолоним тваринним жиром. А при роботі на вулиці в мороз необхідне регулярне гаряче харчування, періодичне обігрівання в теплому приміщенні або у багаття. І ні краплі спиртних напоїв, включаючи пиво! Глибоко помилкова думка про те, що алкоголь зігріває на морозі: під впливом алкоголю периферичні кровоносні судини розширяються, і це сприяє збільшенню тепловіддачі, а означає, і переохолодженню.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 475 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)