АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перша допомога при кровотечі

Прочитайте:
  1. IV.Медична допомога
  2. А) перша фаза
  3. Ановуляторні (однофазні) маткові кровотечі
  4. Виберіть із перерахованого на якому із шийних хребців є горбок до якого притискується загальна сонна артерія для зупинки кровотечі?
  5. Види кровотеч і перша допомога
  6. Види ушкодження опорно-рухової системи і перша допомога при них
  7. Визначення часу кровотечі (за Дьюком)
  8. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  9. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам
  10. Для якої клінічної форми запального процесу є характерними пост- або передменструальні кровотечі (кровомазання)

Кровотеча – це витікання крові з кровоносних судин внаслідок порушення цілісності їх стінки. Кровотечі бувають внутрішніми та зовнішніми. Залежно від виду ушкодженої судини розрізняють артеріальні, венозні та капілярні кровотечі.

Під час капілярної кровотечі кров сочиться по всій рані, витікаючи повільно по краплинах. Під час венозної кровотечі кров має темно-червоний колір і витікає з рани повільно, рівномірним струменем. Найбільш небезпечним для життя потерпілого є артеріальна кровотеча, коли з рани під великим тиском струмує яскраво-червона кров. Якщо не надати потерпілому своєчасної допомоги, може бути велика крововтрата, загрозлива життю.

При пошкодженні невеликої артерії передпліччя, стопи, гомілки кровотечу вдається зупинити, максимально зігнувши руку в лікті, а ногу в колінному і тазостегнових суглобах, зафіксувавши пов'язкою. Однак так можна робити, якщо немає перелому кістки.

Для швидкої зупинки артеріальної кровотечі можна притиснути пальцями до кістки артерію, якою кров надходить до рани, вище місця ушкодження.

Найефективніший спосіб зупинки кровотечі при пораненні кінцівок накладення джгута. Якщо під рукою немає гумового джгута, можна використати будь-яку гумову трубку діаметром у 1-1,5 см. Джгут (трубку) розтягують і декілька разів обгортають навколо руки у верхній третині плеча, навколо ноги в середній третині. Накладають джгут на одяг або підкладають під нього яку-небудь тканину, щоб не пошкодити шкіру.

Перший шар джгута накладають туго, подальші - з меншим натягненням, впритул один до одного, щоб не було ущемлення шкіряних покривів. Кінці джгута фіксують за допомогою ланцюжка і гачка або просто зав'язують вузлом.

Замість джгута можна використати косинку або хустку (шарф, панчоха). Імпровізований джгут вільно зав'язують подвійним вузлом на руці або нозі вище за рану, вставляють у вузол невелику палицю і обережно закручують за годинниковою стрілкою до зупинки кровотечі, після чого кінець палиці закріпляють. Рану треба перев'язати стерильним бинтом або шматком чистої тканини.

 

На малюнку точками позначені місця, де треба притискувати артерії, щоб зупинити кровотечу. При пораненні голови притискують скроневу (1), потиличну (2), сонні (3, 4) артерії.

Кровотечі з ран на руці зупиняють, притискуючи підключичну (5), пахвову (6), плечову (7). променеву (8), ліктьову (9) артерії, на нозі - стегнову артерію в паху (10) або в середині стегна (11), підколінну (12), тильну артерію стопи (13) або задню великогомілкову (14).

Не можна тримати джгут довше півтори години, тому потерпілого слід якнайшвидше доставити в лікувальну установу. Везти або нести його рекомендується лежачи, особливо якщо після травми він втратив багато крові. Коли немає можливості протягом двох годин надати потерпілому медичну допомогу, для запобігання омертвінню кінцівки джгут знімають на 10-15 хв, притискуючи пошкоджену артерію. Потім джгут знову затягують. Взимку його треба ослабляти кожні півгодини. Не забудьте прикріпити до джгута записку із зазначеним часом накладання.

При венозній кровотечі поранену кінцівку необхідно відразу підняти, максимально зігнути в суглобі. При невеликих кровотечах цього іноді достатньо, оскільки рана закупорюється утвореним згустком крові. Саму рану обробляють 3%-ним перекисом водню, а шкіру навколо неї - спиртовим розчином йоду, потім накладають на ушкоджене місце тугу пов’язку.

При пошкодженні поверхово розташованих найдрібніших судин-капілярів, кровоточить звичайно вся пошкоджена поверхня; рана повільно заповнюється кров'ю темно-червоного кольору. Таку кровотечу можна легко спинити, наклавши на рану стерильну марлеву пов’язку.

Внутрішня кровотеча може мати дуже важкі наслідки і вимагає невідкладної хірургічної допомоги. Про внутрішню кровотечу з судин печінки, нирок, селезінки свідчать різка блідість особи, слабкість, дуже частий пульс, непритомний стан. Необхідно терміново викликати лікаря або вжити екстрених заходів для транспортування потерпілого в медичну установу. Не можна давати йому пити, на живіт треба покласти пузир з льодом або холодною водою.

При кровотечі з носа потерпілого слід посадити, звільнити комір, покласти на перенісся холодний компрес і стиснути пальцями ніздрі. Якщо кров не зупиняється, ввести в ніс ватні тампони, просочені розчином перекису водню.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 348 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)