АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перша допомога при отруєнні

Прочитайте:
  1. IV.Медична допомога
  2. А) перша фаза
  3. Види кровотеч і перша допомога
  4. Види ушкодження опорно-рухової системи і перша допомога при них
  5. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  6. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам
  7. Долікарська допомога потерпілому. Способи штучного дихання
  8. Долікарська допомога при внутрішній кровотечі
  9. Долікарська допомога при задусі, утопленні, отруєнні, та в інших випадках
  10. Долікарська допомога при пораненнях і кровотечах

До прибуття лікаря перша допомога при будь - якому отруєнні полягає в якнайшвидшому припиненні контакту потерпілого з токсичною речовиною та у видаленні отрути з організму або у нейтралізації її в організмі. Ефективним засобом для виведення отрути є промивання шлунка, за умови, що токсична речовина потрапила в організм через стравохід.

Важкі отруєння бувають при випадковому потраплянні мінеральних добрив в організм через рот. З'являється біль в животі, нудота, запаморочення, слабість або, навпаки, збуджений стан, іноді блювота, понос. У деяких випадках настає навіть розлад дихання і серцевої діяльності.

При потраплянні хімічних речовин в очі необхідно промити їх водою протягом 5-20 хв або розчином соди (неповна чайна ложка питної соди на склянку води) при ураженні кислотою. Ватним тампоном, змоченим цим розчином, промивають око в напрямі від зовнішнього кута до внутрішнього. Не забувайте для кожного ока брати окремий тампон.

При потраплянні хімічних речовин в органи травлення необхідно промити шлунок за умови, що людина знаходиться в свідомості. Для цього потерпілому потрібно дати випити відразу кілька склянок води з питною содою (1 чайна ложка на 1 склянку води) чи зі слабким розчином марганцевокислого калію і, натиснувши на корінь язика, викликати блювання. Промивання шлунку проводять 3-4 рази. Після цього дають 5-8 таблеток активованого вугілля, яке має хороші адсорбційні властивості. Для очищення кишечнику використовують 20г гіркої англійської солі на 0,5 склянки води. Потім дають випити потерпілому міцний чай чи каву.

При потраплянні хімічних речовин через органи дихання потерпілого виводять на свіже повітря, розстебають одяг, що заважає диханню. Коли людина знаходиться на межі втрати свідомості, її кладуть на бік і час від часу дають йому нюхати нашатирний спирт (з ватного тампона на відстані 5 см від носа), поки дихання не стане рівномірним.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 345 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)