АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перша допомога при утопленні

Прочитайте:
  1. IV.Медична допомога
  2. А) перша фаза
  3. Види кровотеч і перша допомога
  4. Види ушкодження опорно-рухової системи і перша допомога при них
  5. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  6. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам
  7. Долікарська допомога потерпілому. Способи штучного дихання
  8. Долікарська допомога при внутрішній кровотечі
  9. Долікарська допомога при задусі, утопленні, отруєнні, та в інших випадках
  10. Долікарська допомога при пораненнях і кровотечах

У випадку утоплення, коли потерпілого рятують відразу після занурення під воду, у початковий період після його підняття на поверхню відмічається загальмований або збуджений стан, покрови шкіри і поверхня слизової губ бліді, дихання супроводжується кашлем, пульс прискорений, потерпілого морозить. Верхня частина живота здута, нерідко буває блювання шлунковим вмістом з проковтнутою водою. Ці ознаки можуть швидко зникнути, але інколи слабкість, запаморочення, біль у грудях та кашель зберігаються протягом кількох днів. Якщо тривалість остаточного занурення потерпілого під воду становила не більше кількох хвилин і після витягнення з води він був непритомний, покрови шкіри синюваті, з рота та носа витікає пінна рідина рожевого забарвлення, зіниці слабо реагують на світло, щелепи міцно стиснуті, дихання уривчасте або відсутнє, пульс слабкий, неритмічний, стан організму характеризується як агональний.

Коли після остаточного занурення потерпілого під воду минуло 2-4 хв, самостійне дихання і серцева діяльність відсутні, зіниці розширені і не реагують на світло, шкірні покрови синюшні, то це свідчить про настання клінічної смерті.

Утоплення, що розвинулось внаслідок первинної зупинки серця, характеризується різкою блідістю шкіри, відсутністю рідини в порожнині рота і носа, зупинкою дихання і серця, розширенням зіниць. У таких утоплеників клінічна смерть може тривати до 10 – 12 хв.

Рятувати утопленика необхідно якомога швидше. Підпливши до потопаючого ззаду, треба взяти його під пахви так, щоб голова знаходилась над водою, повернута обличчям догори, і пливти з ним до берега. Потім очистити порожнину рота утопленого від слизу, мулу та піску, швидко видалити воду з дихальних шляхів – повернути потерпілого на живіт, перегнути через коліно, щоб голова звисала донизу, і кілька разів натиснути на спину. Після цього потерпілого перевернути обличчям догори і оживляти шляхом штучного дихання і непрямого масажу серця (у разі необхідності). Коли потерпілий почне самостійно дихати, йому необхідно дати понюхати ватку з нашатирним спиртом, випити 20 крапель настоянки валеріани, переодягнути в сухий одяг, укутати, дати гаряче питво та забезпечити цілковитий спокій до прибуття швидкої допомоги чи лікаря.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 357 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)