АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЕВОЛЮЦІЯ МОЗКУ ЛЮДИНИ І ПОЯВА СВІДОМОСТІ

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  8. Анатомія головного мозку
  9. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ
  10. Анатомія спинного мозку

Різні аспекти поведінки стародавніх предків людини вивчаються цілим рядом наук; в їх числі етологія приматів, археологія, палеопсихологія, але матеріальною основою цієї поведінки є саме головний мозок, і саме його вивчення може дати основні відомості про рівень розвитку викопних гомінідів.

Вивченням головного мозку викопних людей і приматів займається палеоневрологія. На теренах колишнього Радянського Союзу методика палеоневрологіі була розроблена В.І. Кочетковою, вона ж написала класичні палеоневрологічні праці, в тому числі монографію "Палеоневрологія" (Кочеткова В.И., 1973).

Як не дивно, дослідження будови головного мозку стародавніх людських предків порівняно рідкісні, і палеоневрологія є однією з найбільш малорозроблених дисциплін антропології (уявлення про сучасний стан палеоневрології можна отримати з наступних робіт: Holloway, 1996; Broadfield et al., 2001; Bruner, 2003, 2004; Bruner et al., 2002; Elton et al., 2001; Falk et al., 1995, 2000). Цьому є свої пояснення і об'єктивні причини.

По-перше, мозок у викопному стані, звичайно ж, не зберігається, і його будова вивчається за відливом внутрішньої порожнини черепа - ендокрану. При цьому ендокран не повністю відповідає формі мозку, оскільки між останнім і черепом у живої людини розташовуються мозкові оболонки.

По-друге, на ендокрані неможливо визначити вимірювальні точки настільки ж чітко, як, наприклад, на черепі, в силу того, що немає ніяких різких країв, кутів або швів.

По-третє, вченими виконано не так уже й багато ендокранів викопних гомінідів, незважаючи на те, що знахідок придатних для цього черепів в даний час відомо вже сотні.

Сучасний огляд еволюції мозку людини грунтується на вимірюванні ендокранів з обробкою отриманих даних багатовимірними методами.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 628 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)