АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості мозку Homo erectus

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. Анатомія головного мозку
  8. Анатомія спинного мозку
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.

За "ранніми Homo" в еволюційному ряду слідує поліморфний вид Homo erectus, представники якого інакше називаються архантропами, й існували приблизно з 1,5 мільйонів років до 400 тисяч років тому. Це були перші гомініди, у яких специфічно-мавпячі ознаки мозку остаточно були витіснені специфічно-гомінідними.

Обсяг мозку в багатьох еректусів вже часто досягав значень сучасної людини, хоча форма мозку була досить характерною, а за окремими рисами мозок архантропа може бути діагностований майже безпомилково. У збільшенні мозку переважну роль відігравало різке збільшення ширини мозку. Лобова частка мозку була низька і вузька, але з дуже сильно розвинутою нижньолобовою ділянкою, що виявлялося, зокрема, у формуванні рельєфу в ділянці зони Брока - моторної зони мовлення. У тім'яній частці бурхливо розширювалася надкрайова частина. Скронева частка розширювалася в задній частині і видовжувалася по нижньому краю. Збільшувалися також потилична частка і мозочок.

 

Звертає на себе увагу бурхливий розвиток зорових центрів потиличної частки, що відбувалося при виникненні H. erectus. Він може бути пов'язаний зі зміною екологічної ніші - початком виходу у відкриті савани. У архантропа в порівнянні з "ранніми Homo", напевно, був посилений свідомий контроль емоцій і, ймовірно, виросли можливості пам'яті. Судячи з розвитку тім'яної частки, значно розвинулися тактильні можливості і набагато покращилась координація рухів. Ймовірно, прогресивно розвивалися здібності до мови. Всі ці висновки, отримані на підставі вивчення форми ендокранів, цілком узгоджуються з даними археології, адже H. erectus користувалися ашельською індустрією, набагато більш просунутою, порівняно з галькової культурою "ранніх Homo", використовували вогонь, полювали на великих тварин. Втім, вони ще не покидали областей з тропічним кліматом і, скажімо, мистецтво будівництва житла у них не було значно розвинене.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 414 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)