АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

По-друге, вже згадана зміна тенденції збільшення мозку на зменшення, що відбулася в кінці раннього палеоліту.

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. Анатомія головного мозку
  8. Анатомія спинного мозку
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.

Імовірні причини початку збільшення мозку у "ранніх Homo" представляються в наступному комплексі взаємопов'язаних подій. Вертикальне положення хребта дало можливість володіння більшим об'ємом мозку, ніж горизонтальне або похиле при рівних розмірах тіла. Близько 2,5-2 мільйонів років тому відбулася значна аридизація клімату, яка призвела до збільшення степових ландшафтів і скорочення площі лісів, що спричинило за собою скорочення різноманітності мегафауни і, як наслідок, вимирання ряду видів великих шаблезубих котячих і великих гієн. Найменш спеціалізовані популяції австралопітеків зайняли екологічну нішу великих хижаків і падальщиків, яка таким чином звільнилася.

При зміні типу харчування від рослинноїдного до всеїдності відбулася грацілізація: зменшення щелеп, жувальної мускулатури і кісток черепа, а при зменшенні обсягу кістки на одиницю обсяг мозку збільшується на дві одиниці при збереженні загальної маси голови внаслідок різниці їх густин. Іншими наслідками всеїдності стали підвищення калорійності їжі, ускладнення поведінки, поява знарядь праці.

Як показують проведені спеціальні зіставлення, маса голови і, отже, обсяг мозку в межах великих таксономічних, географічних і хронологічних груп прямо пропорційні зросту і незалежні від маси тіла. Зріст, як відомо, різко збільшився з появою виду H. ergaster.

Зміна клімату за останні 40 тисяч років. Останнє потепління, що почалося близько 10 тисяч років тому, майже співпадає з початком зменшення обсягу мозку у сучасної людини. Мабуть, ускладнення на клітинному рівні компенсувало скорочення маси мозку. Ближче до сучасності, в межах вже H. sapiens, є хоча й не сувора, але явна закономірність збільшення довжини тіла і маси мозку в періоди зледенінь та зменшення в періоди потеплінь.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 392 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)