АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Нові кістки замість старих

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова кістки
  2. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  3. Будова кістки
  4. В якій анатомічній ділянці кістки розпочинається остеомієлітичний процес?
  5. Виберіть, яка особливість будови задньої поверхні тіла плечової кістки має практичне значення під час накладання джгута?
  6. Зміст теми заняття. Кістки вільної нижньої кінцівки.
  7. КІСТКИ ВЕРХНЬОЇ КІНЦІВКИ
  8. Кістки вільної нижньої кінцівки та їх з'єднання
  9. КІСТКИ ЛИЦЕВОГО ЧЕРЕПА (ossa viscerocranii або ossa cranii facialis)
  10. Кістки мозкового черепа

Кістки, подібно до інших частин тіла, без­перервно змінюються і з часом зношують­ся. З роками організм, реагуючи на навантаження, видаляє стару кісткову тканину і нарощує нову. Іншими словами, у тих час­тинах тіла, які зазнають особливих наван­тажень, кістки з часом змінюються Наприклад, у вершників на стегнах та в сідницях можуть навіть вирости нові кістки.

Кістки, що не зазнають фізичних навантажень, поступово слабнуть. У мало рухливої чи прикутої хворобою до ліжка людини кістки помітно слабшають. Приб­лизно такі ж проблеми чигають на космонавтів після і тривалого перебування в космосі, оскільки відсутність гравітації змен­шує навантаження на скелет

За незначних ударів і струсів кістка спроможна стискатися і, не ламаючись, злегка прогинатися. Під час стрибка кіс­тки ніг зазнають велетенського тиску. Стегнова кістка витримує навантаження, еквівалентне вазі гіпопотама на кожний квадратний сантиметр. Наші кістки чудово пристосовані до звичних навантажень, якщо не піддавати їх непередбаченим деформаціям. Проте незграбного руху чи падіння буває досить, щоб стався перелом чи тріщина в кістці, які з віком важче виліковуються внаслідок збіднення організму на кальцій та фосфор.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 495 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)