АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова кістки

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  2. Анатомічна будова кістки
  3. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  4. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  5. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  6. Будова автономної нервової системи.
  7. Будова гіпоталамуса.
  8. Будова гіпоталамусу III шлуночка та ретикулярної формації
  9. Будова глотки, її зв’язок із сусідніми органами.
  10. Будова голівки зрілого плода

 

 

Живі кістки аж ніяк не сухі, білі та крих­кі, як це спостерігаємо, розглядаючи музейні скелети. Жива кістка має сірува­тий колір і вкрита пружною плівкою окістя, тканину якого пронизують кро­воносні судини і нерви.

Кістка насправді має пористу структуру, хоч на перший погляд видається моноліт­ною.

Під окістям міститься твердий кірковий шар (компактна речовина).

На поперечному зрізі кістки ви побачите в кірковому шарі малюнок з без­лічі дрібних кружечків. У цих поздовжніх гаверсових каналах знаходяться кровонос­ні судини і нерви, що беруть початок в окіс­ті. У просвітах, чи лакунах, між каналами містяться мікроскопічні клітини остеоцити, з яких складається тверда кісткова тканина.

 

 

Під кірковим міститься легкий пористий шар, схожий на губку(губчаста речовина). Його часто називають губчастим шаром. але насправді він твердий.

На розпилі кістки видно, що вона складається з закономірно розподілених кісткових пластинок, утворених колагеновими волокнами кістки, просоченими кістковою основною речовиною та остеоцитами. Кісткові пластинки концентрично розташовані навколо каналу, в якому проходить кровоносний капіляр. Ці пластинки, канал та капіляри складають окрему структурну одиницю кістки – остеон (гавеосова система). Напрям центральних каналів остеонів відповідає напряму сил натягу та опору, які виникають у процесі росту та функціонування кістки.

 

У зовнішньому шарі всіх кісток кісткові пластинки щільно прилягають одна до одної і утворюють щільну речовину. У різних кістках і навіть у різних відділах однієї кістки товщина її не однакова.

До середини від щільної речовини кісткові пластинки складаються в тонкі кісткові перекладки або трабекули, які переплітаються в різних напрямках і формують структуру, що нагадує дрібнопетлясту губку - губчасту речовину. Залежно від кількості щільної та губчастої речовини розрізняють щільні та губчасті кістки.

 

 

У товщі багатьох трубчастих кісток знаходяться великі мозкові порожнини, вистелені дуже тонкою та ніжною оболонкою з колагенових волокон, яку називають ендостом. Кісткові лакуни (знаходяться між трабекулами губчастих кісток) та мозкові порожнини заповнені кістковим мозком. Він побудований з ретикулярної тканини, в петлях якої лежать стовбурні клітини крові, з яких розвиваються всі види клітин в крові.

 

 

Розрізняють червоний кістковий мозок, в якому утворюються еритроцити, гранулоцити та інші клітини крові і жовтий кістковий мозок, який поступово замінює червоний - ліпоцити надають йому жовтого кольору.

Важливим структурним елементом кісткового мозку є кровоносні капіляри - синусоїди, які характеризуються значною шириною, неправильністю просвіту та тонкою ендотеліальною стінкою, ендотеліоцити якої при скороченні утворюють велику кількість пар, крізь які в кровоносне русло надходять зрілі клітини крові.

 

 

Зовні кістка вкрита сполучнотканинною оболонкою - окістям або періостом, а в місцях з’єднання з іншими кістками – хрящем. Окістя складається з двох шарів: зовнішнього – волокнистого та внутрішнього остеогенного. Волокнистий, більш щільний шар побудований з переплетених товстих пучків колагенових волокон, між якими проходять судини та нерви, спрямовані в товщу кістки. Остеогенний шар складається з пучків колагенових і еластичних волокон, а також значно і кількості остеобластів, які в процесі росту зовні шляхом нашаровування (апозиційно).

Зовнішня поверхня кісток дуже своєрідна і характеризується наявністю горбистостей, горбів, гребенів, остей, ямок, борозен, каналів та інших отворів.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 930 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)