АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова гіпоталамусу III шлуночка та ретикулярної формації

Прочитайте:
  1. E. - Притискаються до стінок шлуночка.
  2. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  3. Анатомічна будова кістки
  4. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  5. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  6. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  7. Будова автономної нервової системи.
  8. Будова гіпоталамуса.
  9. Будова глотки, її зв’язок із сусідніми органами.

Гіпоталамус представляє собою вентральний відділ (тобто черевний) проміжного мозку. До його складу входить комплекс утворень, розташованих під III шлуночком.

Гіпоталамус прилягає до таламуса знизу. Його передньою межею є перехрестя зорових нервів. Гіпоталамус містить 32 пари ядер, які об’єднуються в три групи: передню, середню та задню. За допомогою нервових волокон він має численні зв’язки з ретикулярною формацією нижче розташованих відділів головного мозку (розглянемо в третьому розділі теми), з гіпофізом і таламусом.

Гіпофіз - залоза внутрішньої секреції, яка розташовується в спеціальному поглибленні основи черепа, "турецькому сідлі" і за допомогою ніжки пов'язаний із заснуванням мозку. У гіпофізі виділяють передню частку (аденогіпофіз - залізистий гіпофіз) і задню частку (нейрогіпофіз).

Гіпоталамус є головним позакірковим центром регуляції вегетативних функцій організму. Його вплив здійснюється не лише через нервову систему, а й через залози внутрішньої секреції.

В клітинах ядер передньої групи виробляється нейросекрет, який передається в гіпофіз, де зберігається.

Гіпоталамус бере також участь в регуляції діяльності серцево-судинної і травної систем. При подразненні передньої групи ядер посилюється моторика шлунка і сечового міхура, підвищується секреція шлункових залоз, уповільнюється ритм серцевих скорочень. Це свідчить, що ці ядра регулюють функцію парасимпатичної частини вегетативної нервової системи. Подразнення заднього відділу гіпоталамуса пригнічує активність травного каналу, прискорює ритм серцевих скорочень, підвищує артеріальний тиск, збільшує вміст у крові адреналіну і норадреналіну. Отже, задня група ядер гіпоталамуса впливає на функцію симпатичної частини вегетативної нервової системи.

Одне з великих ядер гіпоталамуса - сірий бугор - бере участь в регуляції функцій багатьох ендокринних залоз і обміну речовин. Гіпоталамус бере участь у регуляції температури тіла, складних поведінкових реакціях (статевих, харчових, агресивно-оборонних), сну і неспання.

Диференціювання ядер гіпоталамуса новонародженого не завершено, і перебіг його нерівномірний. В цілому ядра закінчують свій розвиток у період статевого дозрівання.

По всьому стовбурі мозку розташоване утворення, яке складається з нейронів різних типів і форм. Воно густо переплетене нервовими волокнами у різних напрямках. Під мікроскопом це утворення нагадує своїм виглядом сітку, від чого і дістало назву сітчастої або ретикулярної формації. На сьогодні в ретикулярній формації стовбура мозку людини описано 48 ядер і клітинних груп. При подразненні структур ретикулярної формації ніякої помітної реакції не виявлено, змінюється лише збудливість різних відділів ЦНС.

Через ретикулярну формацію проходять як висхідні, доцентрові, так і низхідні, відцентрові шляхи. Тут здійснюється їхня взаємодія і регуляція збудливості всіх відділів ЦНС.

Ретикулярна формація по низхідних шляхах здатна справляти гальмівний вплив на рухові реакції спинного мозку. Активізований вплив її проявляється в посиленні спинномозкових розгинальних рефлексів і скорочення скелетної мускулатури.

По висхідних шляхах ретикулярна формація справляє активізований вплив на кору великого мозку, підтримує в ній стан неспання. В свою чергу вона отримує імпульси від кори головного мозку, які регулюють діяльність самої ретикулярної формації.

Ретикулярна формація має високу чутливість до таких фізіологічно активних речовин як адреналін і ацетилхолін.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 616 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)